- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.241
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
Descartes Düşünüyorum o halde varım sözünden hareketle hangisine ulaşılabilir?
Descartes’ın bu cümlelerine dayanarak, onun temel argümanı olan “Cogito ergo sum (Düşünüyorum, o halde varım).” argümanına ulaşmak mümkündür. Bu cümlelerden düşünmenin, var olmanın ön koşulu olduğu sonucu çıkarılabilmektedir.Descartes’in balmumu örneği ile kanıtladığı şey nedir?
Decarte, meşhur bal mumu örneğini vererek düşünceyi, zihnin farkındalığını, aklı masaya yatırmakta. Bal mumunun ısıyı görmesiyle değişime uğramasının ama sonuçta değişime uğrasada aynı bal mumu olduğunu vurgulayarak çıkarımlarda bulunur. Bence bunu yaparken aynaya baksa daha iyi ederdi.René Descartes (1596- 1650) çoğu zaman skeptik bir filozof olarak anılmaktadır. Hatta onun skeptisizmi için metodolojik skeptisizm, hiber- bolik skeptisizm ve Kartezyen skeptisizm gibi bazı özel adlandırmalar yapılmaktadır. Bu adlandırmalar Descartes’in şüpheyi metot olarak ustaca kullanmasından kaynaklanmaktadır.
Descartes Düşünüyorum o halde varım sözüyle neyi ifade eder?
Adı geçen metafizik ilke, “Düşünmek erdemdir; insan düşündüğü sürece insan olma niteliğini kazanır; varoluşumun bir anlam kazanabilmesi için düşünmem gerekir” anlamında kullanılmaktadır.
Descartes Düşünüyorum o halde varım Hangi akım?
Bir edebi akım olarak kişiselcilik (personalizm), soyut düşüncülükle özdekçiliğin karşısına tinsel gerçekliği, sözü geçen iki bakış açısının da parçalara böldüğü birliği yeniden yaratacak sürekli çabayı koyar. Kişiselcilik, Descartes’ın “Düşünüyorum öyleyse varım” (Cogito ergo sum) geleneği içinde yer alır.
Descartes Kimdir Kısaca Hayatı?
Rene Descartes, 31 Mart 1596 yılında doğarak ve 11 Şubat 1650 tarihinde vefat eden Fransız Matematikçi ve filozoftur. Aynı zamanda da batının son yüzyıldaki en önemli ve en değerli düşünürleri arasında yer alır. Descartes ile skolastik düşünceden sıyrılarak modern felsefenin başladığı kabul edilir.Descartes’in Rüya argümanı nedir?
descartes’in evrenin ve algilarin gercekligini sorguladigi arguman. ruyada nasil insanin algilari insani kandiriyor ve ruyayi gercek sanmaya yol acabiliyorsa, oyle de bizim gerceklik olarak algiladigimiz bu dunya da bir ruya (ya da matrix’teki gibi simulasyon) olabilir.“Cogito, ergo sum” (Türkçe: Düşünüyorum, öyleyse varım) René Descartes’ın Batı rasyonalizminin kurucu elementi olan felsefi sözüdür. “Cogito ergo sum” , Descartes’ın Discours sur la méthode (metot üzerine söylevler, 1637) kitabında yer alır.