AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Desarj standardi nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
133.000
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Deşarj standardı nedir?​

Atıksu Deşarjı Deşarj İzni; Su Kirliliği ve Kontrolü Yönetmeliği gereğince, alıcı su ortamlarına her türlü evsel ve/veya endüstriyel atıksuların doğrudan deşarjı için idareden izin alınması mecburi olan izin belgesidir.

Alıcı ortamlar nelerdir?​

atıksuların deşarj edildiği veya dolaylı olarak karıştığı akarsu, göl, deniz suları veya yeraltı suları gibi yakın ya da uzak çevre anlamında kullanılan bir çevre terimidir.

Skky nedir?​

Skky nedir?
Madde 1 – Bu Yönetmeliğin amacı, Ülkenin yeraltı ve yerüstü su kaynakları potansiyelinin korunması ve en iyi bir biçimde kullanımının sağlanması için, su kirlenmesinin önlenmesini sürdürülebilir kalkınma hedefleriyle uyumlu bir şekilde gerçekleştirmek üzere gerekli olan hukuki ve teknik esasları belirlemektir.

Derin deniz Deşarjı kaç metre?​

Minimum deşarj derinliği 20 metre olmalı, eğer 20 metre derinliğe inmek ekonomik olarak mümkün değilse, difüzör hariç deşarj boru boyu ortalama kıyı çizgisinden itibaren bu yönetmeliğin ekinde yer alan Tablo 24’te gösterilenden az olmamalıdır.

Deşarj raporu nasıl alınır?​

Deşarj izni, faaliyet yürüten birçok tesisin yaptığı işlemler arasında yer almaktadır. Tesis hangi işkolunda faaliyet gösteriyorsa göstersin, kanalizasyon bağlantısına atık sularını göndermek için Sular İdaresi İl Müdürlüğünden deşarj izin belgesi almak durumunda.

KOİ değeri kaç olmalı?​

KOİ değeri kaç olmalı?
Ülkemizde yapılan deneysel çalışmalara göre KOI/BOI oranı 1.6 – 2.5 olarak belirlenmiş olup, genel olarak bu değer 2 olarak alınmaktadır. Belirlenen bu oranlardan daha yüksek çıkan atık sularda biyolojik arıtma ile deşarj kriterleri sağlanamamaktadır.
Deniz Deşarj Sistemi Nedir?​
Derin deniz deşarjı işlemi, yeterli arıtma kapasitesine sahip olduğu mühendislik çalışmaları ile tesbit edilen alıcı ortamlarda denizin seyreltme ve doğal arıtma süreçlerinden faydalanmak amacıyla atıksuların sahillerden belirli uzaklıklarda deniz dibine boru ve difüzörlerle deşarj edilmesi olarak tanımlanıyor.
Deşarj raporu nedir?​
Deşarj İzin Belgesi (DİB) Nedir? Deşaj izin belgesi, Endüstriyel atıksuları, İdare tarafından çıkarılan Atıksuların Kanalizasyona Deşarj Yönetmeliği kapsamındaki deşarj şartlarını sağlayan işletmelere İSKİ tarafından verilen belgedir.

Derin deniz Deşarjı kaç m?​

Derin deniz Deşarjı kaç m?
Minimum deşarj derinliği 20 metre olmalı, eğer 20 metre derinliğe inmek ekonomik olarak mümkün değilse, difüzör hariç deşarj boru boyu ortalama kıyı çizgisinden itibaren bu Yönetmeliğin ekinde yer alan Tablo 24’te gösterilenden az olmamalıdır.

Havalandırma havuzu ne işe yarar?​

Havalandırma havuzunda arıtma için gerekli oksijen blower+disk difüzör sistemi ile sağlanır. Atık suyun içinde askıda tutulan mikroorganizmalar (aktif çamur) yardımı ile organik maddenin ayrışması (CO2 ) karbondioksit, (N2) azot gazı ve suya dönüşmesi sağlanır.

Fiziksel arıtma ne anlama gelir?​

Fiziksel arıtma, hiçbir kimyasal veya bakteri kullanmadan mekanik işlemlerle fiziksel olarak atıksuyun içindeki yağ ve kaba atıkların ızgara, yağ sıyırıcı paletler ve benzeri düzenekler ile uzaklaştırılmasıdır.

Atıksular nereye deşarj edilir?​

Atıksular nereye deşarj edilir?
(4) Kanalizasyon şebekesi bulunan yerlerde atıksuların kanalizasyon şebekesine bağlanması, kanalizasyona bağlantının mümkün olamadığı durumlarda ise atıksuların işletmeye ait fosseptikte toplanması zorunludur.

Derin deşarj sistemi nedir?​

Deşarj borusu nedir?​

Deniz Deşarj Boruları Poliolefin grubu içerisindeki Polietilen hammaddesinden üretilen bir üründür. Ø500 mm çaptan itibaren Ø3000 mm çapa kadar sarmal üretim metodu ile imal edilmektedir. Polietilenin yüksek kimyasal dayanımı sayesinde deniz tuzundan etkilenmeden 50 yıl servis sunabilir.

BIOP havuzu nedir?​

BIOP havuzu nedir?
Bio-fosfor havuzlarında biyolo- jik arıtma işlemi başlar. Bu havuzda hava yoktur, ortama verilen atıksuda- ki bakteriler, bünyelerindeki fosforu suya verirler. Daha önceden aşılan- mış fosfatça zengin bakteri kültürü burada yaşam faaliyetini sürdürür.
Biyofosfor havuzu nedir?​
Biyofosfor Havuzu Biyolojik fosfor giderimi, mikroorganizmaların strese sokularak hücre büyümesi için gerekenden daha fazlasını fosforu bünyelerine alması esasına dayanır. Mikroorganizmaları strese sokmak için atıksu da uçucu yağ asitleri ve anaerobik bir ortama ihtiyaç duyulur.
Fiziksel su arıtma yöntemleri nelerdir?​
Atık su içerisindeki kirletici maddelerin fiziksel işlemlerle atık sudan alınması amacı ile kullanılan proseslerdir. Uygulamaları; ızgaralar, elekler, kum tutucular, yüzdürme sistemleri, çöktürme havuzları, dengeleme havuzlarıdır.

Fiziksel arıtma ekipmanları nelerdir?​

Fiziksel arıtma ekipmanları nelerdir?
Fiziksel Arıtma Bu amaçla kullanılan ekipmanlar; ızgara ve elekler, kum ve yağ tutuculardır. Genel olarak biyolojik veya kimyasal arıtma tesislerinin başında da fiziksel arıtma sistemleri kullanılır. Bu şekilde atıksu içerisinde bulunan kirleticilerin büyük bir kısmının giderilmesi mümkün olacaktır.

Siyah su neden arıtılmadan kanalizasyona verilir?​

Atık suda bulunan Nitrojenin %90’ı siyah sudan gelir. Nitrojen ise kirletme etkisi en ciddi ve sudan en ayrışması zor maddedir. Bundan dolayı gri suyun arıtılması siyah suya göre çok daha hızlı ve kolaydır.

Atık su deşarj izni nasıl alınır?​

Atık suda bulunan Nitrojenin ’ı siyah sudan gelir. Nitrojen ise kirletme etkisi en ciddi ve sudan en ayrışması zor maddedir. Bundan dolayı gri suyun arıtılması siyah suya göre çok daha hızlı ve kolaydır.

Kentsel atıksu arıtma tesislerinde son çöktürme havuzunun amacı nedir?​

Kentsel atıksu arıtma tesislerinde son çöktürme havuzunun amacı nedir?
Ön Çökeltim Havuzunda Arıtma Verimi Bu sayede ikincil arıtım kademesinde yani biyolojik arıtma ünitesinde atıksu da ki organik yük miktarı ciddi oranda azaltılmış olacaktır. Bu durumun diğer bir faydası da sisteme verilmesi gereken oksijen miktarı azalacak ve dolayısı ile ciddi oranlarda enerji tasarrufu sağlanacaktır.

Parshall Savağı ne demek?​

Parshall savaklar açık kanallarda debi ölçümü için en yaygın kullanılan özel şekillendirilmiş açık kanal ekipmanlarındandır. Parshall savaklarında yük kaybının düşük olması, düşük hata hata payı ile ölçüm yapması ve kendi kendini temizlemesinden dolayı en çok tercih edilen savaktır.

Kanalizasyon suları çevreye zarar verir mi?​

Kanalizasyon şebeke hatlarının kirletilmemesi gerektiğine dikkat çeken SASKİ Genel Müdür Yardımcısı Ercan, “Suyun içerisinde erimeyen ya da suyun akışını engelleyen malzemeler belirli noktalarda tıkanmalara neden olmakta, arıtma sistemlerine zarar vermektedir. Kanalizasyon çöp değildir” dedi.

Su arıtma çevre kirliliğine neden olur mu?​

Su arıtma çevre kirliliğine neden olur mu?
Saatler süren elektrik kesintileri nedeniyle su arıtma tesislerinin çalışmaması, atık suların denize dökülmesine ve çevre kirliliğine sebep oluyor.
Son çöktürme tankı ne işe yarar?​
Çöktürme havuzlarının işlevi ham veya arıtılmış atıksularda bulunan partikül halindeki maddelerin sudan uzaklaştırılmasıdır. Atıksuda bulunan sudan daha fazla yoğunluğa sahip askıda katı maddeler durağan koşullarda çökelir.
Son çöktürme havuzu nedir?​
sudan daha yoğun olan katı maddelerin yerçekimi etkisiyle çöktürülmesi suretiyle sudan ayrılmasını sağlayan arıtma sistemidir. çöktürmede amaç; arıtılmış atıksu ve kolayca işlenebilecek kadar yüksek katı madde konsantrasyonuna sahip bir arıtma çamuru elde etmektir.

Debi hesabı nasıl yapılır?​

Debi hesabı nasıl yapılır?
Akışkanın kütlesel akış hızı (kütlesel debi) m (kg/s), eşitlik-3’teki formülle elde edilir: m=pVA=PQ (E-3) Eşitlikteki p (kg/mº) suyun özgül ağırlığını ifade etmektedir. Burada m (kg/s), G kütlesel akı (kg/s.m?) G=p v , Q hacimsel akış hızı (m”/s) Q=v A’dır.

Debi ölçme yöntemleri nelerdir?​

Debi ölçümü debimetre adı verilen teknolojik cihazlarla yapılır. Debimetre boruya veya açık kanallarda sıvının içerisine yerleştirilen ölçüm sensörleri ve kontrol ünitesinden oluşmaktadır. Kapalı boru hatlarında kullanılan debimetreler sensörler yardımıyla boru içerisinde geçen sıvının debisini ölçer.
 
Deşarj standardı, su kirliliği ve kontrolü yönetmeliğine göre alıcı su ortamlarına evsel veya endüstriyel atıksuların doğrudan deşarjı için alınması gereken izin belgesidir. Alıcı ortamlar ise atıksuların deşarj edildiği veya karıştığı akarsu, göl, deniz suları veya yeraltı suları gibi çevresel terimlerdir.

SKKY ise su kaynaklarının korunması ve en iyi şekilde kullanılabilmesi için su kirlenmesinin önlenmesini amaçlayan hukuki ve teknik esasları belirleyen bir yönetmeliğin amacını açıklar.

KOI değeri, organik maddenin kimyasal oksijen ihtiyacını ifade eder. Ülkemizde belirlenen deneysel çalışmalara göre KOI/BOI oranı 1.6 - 2.5 olarak kabul edilmekte olup genellikle bu değer 2 olarak alınmaktadır.

Derin deniz deşarjı için minimum deşarj derinliğinin 20 metre olması gerekmektedir. Eğer bu derinliğe ulaşmak ekonomik açıdan mümkün değilse, deşarj boru boyu ortalama kıyı çizgisinden belirli bir mesafe uzaklıkta olmalıdır.

Havalandırma havuzu, arıtma işlemi için gerekli oksijeni sağlayan bir sistemdir. Atık suda bulunan mikroorganizmaların organik maddeleri ayrıştırmasına yardımcı olur.

Fiziksel arıtma ise atıksuyun içindeki kaba ve yağlı atıkların mekanik işlemlerle uzaklaştırılmasını ifade eder. Özellikle kimyasal veya bakteri kullanılmadan gerçekleştirilen bir arıtma yöntemidir.

Atıksuların deşarj edildiği yer, kanalizasyon şebekesine bağlanması gereken yerlerdir. Kanalizasyona bağlantının mümkün olmadığı durumlarda ise atıksuların işletmeye ait fosseptik haznelere toplanması zorunluluğu bulunmaktadır.

Deşarj izni, atıksuları kanalizasyona bağlamak isteyen tesislerin sular idaresi müdürlüklerinden alması gereken bir izin belgesidir.

Son çöktürme havuzu, kentsel atıksu arıtma tesislerinde organik yük miktarını azaltarak ikincil arıtım kademesinde enerji tasarrufu sağlamayı amaçlar.

Debi hesabı, bir akışkanın kütlesel akış hızını belirlemeye yönelik bir hesaplama işlemidir. Debi ölçümü ise debimetre adı verilen teknolojik cihazlar ile gerçekleştirilir. Bu cihazlar borulara veya açık kanallara yerleştirilerek sıvının akış hızını ölçer.
 
Geri
Üst