Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Ders yuku siniri ne demek?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
42.490
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Ders yükü sınırı ne demek?​

“zorunlu ders yükü” olarak ta adlandırılır. ortaöğretimde 24 saat, yüksek öğretimde 12 saat olup bunun üzerindeki saatler için öğretmene ek ders ücreti ödenir. teorik olarak, öğretim elemanı istemediği müddetçe kendisine bu saatlerden fazla ders yüklenemez.

Öğretim görevlisi maaş karşılığı kaç saat derse girer?​

Öğretim görevlisi maaş karşılığı kaç saat derse girer?
Madde 1- Maaş karşılığı haftalık ders yükü, öğretim üyeleri için 10 saat, öğretim görevlileri ve okutmanlar için 12 saattir.

Para yatırmadan ders kaydı yapılır mı?​

Para yatırmadan ders kaydı yapılır mı?
Katkı payı ve Öğrenim ücretini yatırmayan öğrenciler ders kaydı yapamayacaklardır.

2022 ek ders ücreti ne kadar?​

Gündüz ek ders ücreti 27,29 TL’ye yükselirken yüksek lisans ek ders ücretleri 35,27 TL olarak değişiklik gösterdiği 2022 yılında ücretli öğretmenler ise girdikleri ders başına 29,19 TL alacak şekilde maaşlarına zam getirildi. Yani haftada 30 derse giren bir ücretli öğretmen 2022 yılında 1 ayda 3.360,64 TL maaş alacak.

Normal ders yükü nedir öğrenci?​

Normal ders yükü nedir öğrenci?
1) 9 uncu ve 10 uncu sınıflarda, 10-21 öğrenciye kadar 1, 21-31 öğrenciye kadar 2, 31’den fazla öğrenci için 3, 2) 11 inci ve 12 nci sınıflarda, 8-17 öğrenciye kadar 1, 17-25 öğrenciye kadar 2, 25-33 öğrenciye kadar 3, 33 ve daha fazla öğrenci için 4, olacak şekilde oluşturulur.

Haftalık ders yükü nedir?​

Haftalık ders yükü nedir?
Madde 1- a) Maaş karşılığı haftalık ders yükü, öğretim üyeleri için 10 saat, öğretim görevlileri ve okutmanlar için 12 saattir.

Öğretim Görevlisi kaç saat çalışır?​

Yükseköğretim Kanunu’na (Madde 22) göre öğretim üyeleri; öğretim, araştırma, yayın ve yönetim tarafından verilecek diğer görevleri yerine getirmekle yükümlüdürler. Öğretim üyelerinin maaş karşılığı olarak okutmakla yükümlü oldukları haftalık ders yükü 10 saat, öğretim görevlilerinin ise 12 saattir.

Öğretim görevlisi ne kadar ek ders alır?​

Öğretim görevlisi ne kadar ek ders alır?
Öğretim Elemanlarının Ek Ders Ücretleri
Unvan | Unvan Katsayısı | Brüt Ücret (1 Ders Saati)
Doçent | 250 | 22.20 TL
Yardımcı Doçent | 200 | 17.76 TL
Öğretim Görevlisi | 160 | 14.21 TL
Okutman | 160 | 14.21 TL

Harç ücretini yatırmayan öğrencinin kaydı silinir mi?​

Harç ücretini yatırmayan öğrencinin kaydı silinir mi?
Danıştay: Harcını yatırmayan öğrencinin kaydı silinemez.

Ders kayıt işlemi yapılmazsa ne olur?​

Süresi içinde ders kayıt işlemi yapılmazsa ne olur? Ders kayıt işlemini gerçekleştirmeyen öğrenciler derslere devam edemez, sınavlara giremez, öğrencilik haklarından yararlanamaz. Bu süre öğrenim süresinden sayılır.

2022 ücretli öğretmen ek ders ücreti ne kadar?​

2022 ücretli öğretmen ek ders ücreti ne kadar?
Ücretli öğretmen ders başı ek ders ücreti 28,01 TL oldu. Bu ek ders ücreti ile haftada 30 saat ayda 120 saat derse giren ücretli öğretmen ₺3.360,64 ücret alacak.

Ders yükü nasıl hesaplanır?​

Ders yükü nasıl hesaplanır?
İşletmelerde meslek eğitimi ders yükü hesabı: 48 saatlik ders yüküne 16 saatlik planlama ve bakım-onarım ders saatleri toplamı ilave edilirse işletmelerde meslek eğitimi ders yükü: (48+16) = 64 saat olarak hesaplanır.

Üniversitelerde ders yükü nasıl hesaplanır?​

- Lisansüstü derslerde derse kayıtlı öğrenci sayısı 10 ve üzerinde ise tam yük yazılır.
- Dersin Yükü = (Dersin Kredisi x Derse Kayıtlı Öğrenci Sayısı) / 10.
 
Ders yükü sınırı, bir öğrencinin veya bir öğretim elemanının belirli bir süre içinde alabileceği ders sayısını ve bunun üzerindeki ders saatleri için ödenecek ek ücretleri belirleyen bir kavramdır. Ortaköğretimde bu sınır genellikle haftalık 24 saat, yüksek öğretimde ise haftalık 12 saat olarak belirlenmiştir. Bu sınırların üzerinde ders alınması durumunda öğretmenlere ek ders ücreti ödenmesi gerekmektedir.

Öğretim görevlileri için maaş karşılığı haftalık ders yükü genellikle 12 saattir. Öğretim üyeleri için ise bu saat 10 olarak belirlenmiştir.

Öğrencilerin normal ders yükü ise genelde sınıf seviyelerine göre değişiklik göstermektedir. Örneğin, 9. ve 10. sınıflarda öğrenci sayısına göre belirlenen bir düzenlemeye göre ders yükü oluşturulur.

Öte yandan öğretim elemanlarına verilen ek ders ücretleri de unvanlarına göre değişiklik göstermektedir. Doçent, Yardımcı Doçent, Öğretim Görevlisi ve Okutman gibi unvanlara sahip öğretim elemanları farklı ek ders ücretleri alabilmektedir.

Harç ücretini ödemeyen bir öğrencinin kaydının silinip silinmeyeceği konusunda ise Danıştay'ın bir kararı bulunmaktadır. Danıştay'a göre harç ücretini ödemeyen öğrencinin kaydı silinemez.

Ders kayıt işlemlerinin zamanında yapılmaması durumunda, öğrenciler derslere devam edemezler, sınavlara giremezler ve öğrencilik haklarından yararlanamazlar. Bu nedenle ders kayıt işlemlerinin süresi içinde yapılması önemlidir.

Üniversitelerde ders yükü genellikle dersin kredisi ile derse kayıtlı öğrenci sayısının çarpımının 10'a bölünmesiyle hesaplanır. Eğer derse kayıtlı öğrenci sayısı 10 ve üzerinde ise tam ders yükü yazılır.
 
Geri
Üst