- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Ders kitaplarının sahip olması gereken nitelikler nelerdir?
– Kullanılan dil ilgili yaş ve sınıf seviyesine uygun olmalı. – Ünite sonu değerlendirme soruları basitten karmaşığa, kolaydan zora olacak şekilde sıralanmalı. – Öğrenme öğretme etkinlikleriyle öğrenciye görev ve sorumluluklar verilmeli. – Metinler ilgi çekici görsellerle desteklenmeli.Ders kitaplarının amacı nedir?
Ders kitaplarının amaç ve işlevleri; öğrenmeyi yapılandırma, geliştirme, öğrenmeye rehberlik etme, kendi kendine öğrenme ile ölçme ve değerlendirmeye katkı olarak sıralanabilir. Nitekim ders kitapları içeriklerine bakıldığında genelde amaç ve girişle konuya ilişkin genel bilgi verirler.Kitap seçiminde nelere dikkat etmemiz gerekir araştırınız?
Kitap seçiminde nelere dikkat etmemiz gerekir araştırınız?Kitap seçerken dikkat edilmesi gereken içindeki bilginin kaliteli olması, bazı sağlam kaynaklara dayanması, araştırılmış ve bilimsel bir gerçek olması şeklindedir. Kitabın yazarı da bunun için önemlidir. Kitabın kapağı, tasarımı ve sayfa sayısı önemsiz olan diğer şeylerdir.
Çocuk kitabı alırken nelere dikkat edilmeli?
Çocuk kitabı alırken nelere dikkat edilmeli?ÇOCUKLAR İÇİN HANGİ TÜR KİTAPLAR SEÇİLMELİ? Çocuklara araştırma, tarih, felsefe ve psikoloji kitapları okutmamalısınız. Masal kitapları okuturken altında yatan gizli mesajları anlamak ve ona göre kitap seçmek gerekir. Şiir kitapları derin konular içermemeli ve daha anlaşılır olmalıdır.
Ders kitabının fiziksel özellikleri; görünüş, renk, ders kitabında bulunması gereken bilgiler, boyut ve yazı büyüklüğü niteliklerini içerir. Ders kitabında eğitsel tasarım ise; kazanımlar (amaçlar), muhteva (içerik), öğretme-öğrenme süreci, ölçme ve değerlendirme boyutlarından oluşur.
Yazılı materyallerin sınırlılıkları nelerdir?
İçerdiği bilgiler güncelliğini yitirebilir. Özellikle teknoloji içerikli kitaplar güncelliğini hızla yitirir. Sınıfta öğretmen tarafından tek kaynak olarak kullanılırsa diğer araçların kullanımı ihmal edilir. İyi bir kitabın seçimi zordur, zaman alır.Materyal hazırlarken nelere dikkat edilmeli?
Yazılı/Basılı Materyaller: Yazılı materyallerin tasarımında dikkate alınması gereken birtakım faktörler vardır. Bunlar: Tutarlılık, sayfa düzeni, görsel materyaller, yazı türü, yazı boyutu, yazı stili ve vurgulama araçlarının kullanımı.Yazılı materyaller nelerdir?
Yazılı materyaller nelerdir?Örneğin kitaplar, notlar, gazeteler yazılı materyale örnektir. Grafik ve slayt gibi bir konuyu açıklarken kullanabileceğimiz görme duyusuyla algılanan her şey görsel materyale örnektir. Materyal kelimesinin kullanıldığı çok sayıda örnek cümle verilebilir.
Yazılı materyaller ne demek?
Yazılı materyaller ne demek?Yazılı materyaller nelerdir? Yazılı materyallere ders kitapları, ders notlan, kılavuz kitaplar, okul gazetesi gibi örnekler verilebilir.
Öğretim materyalleri Hazirlarken dikkate alinacak temel unsurlar nelerdir?
Öğretim materyali hedef davranışlara, öğrencinin hazır bulunuşluk düzeyine uygun olmalıdır.Öğretim materyali hazırlama ilkeleri nelerdir?
Materyal hazırlama ilkeleri basitlik, uygunluk, amaç, içeriğe uyumluluk, anlaşılırlık, görelik, bilinenden başlama, seçicilik, tamamlama, anlamlılık, kapalılık, değişmezlik, birleştiricilik, yenilik ve derinlik ilkelerinden oluşmaktadır.Ders kitaplarının temel işlevleri nelerdir?
Ders kitaplarının temel işlevleri nelerdir?Eğitim materyallerinin başında gelen ders kitapları, aktif öğrenmeyi sağlamak için anlamaya, yorumlamaya ve uygulamaya yönelik hazırlanmalıdır. Bu yüzden, bir sistem ya da öğrenme modeline uygun hazırlanan kitapların aktif öğrenmeye olumlu bir etkisi vardır. Kitapların ilk amacı konuyu öğrenciye öğretmektir.
Ders kitapları eğitim öğretim faaliyetleri için neden önemlidir?
Ders kitapları eğitim öğretim faaliyetleri için neden önemlidir?Ders kitapları öğrenmeyi bireyselleştirir. Kitap her öğrencinin kendi hızına göre çalışabilmesini sağlar. Bireysel olarak, her öğrencinin ilgi, zekâ düzeyi ve öğrenme hızı birbirinden farklıdır. Kitap ile öğrenciler değişik ortam ve zaman diliminde kendi özellik ve hızlarına göre kitapları okuyup anlayabilirler.
Kitap özelliği nedir?
Kitap okumada etkili olan biçimsel faktörler; cilt ve kâğıt türü, boyut ve yazım özelliği, sayfalardaki resim ve şekiller, kapağın şekli ve rengi ileiçindekiler ve kaynakçadır. Bunun yanı sıra, biçimsel özelliklerle ilgili dört tutum faktörü belirlenmiştir.Kitap analizi nasıl yapılır örnek?
Kitap analizi yaparken, kitap ile ilgili her detaya değinmeniz gerekmektedir. Kitabın sayfa sayısı, yazarı, bölüm sayısı, basım tarihi ve nerede basıldığı gibi pek çok detaya kitap analizinizde yer vermelisiniz. Bu detaylara ayrıntılı bir şekilde yer verirseniz, kitap analiziniz daha zengin bir yapıya sahip olur.Ders kitaplarının öğretimdeki yeri nedir?
Ders kitaplarının öğretimdeki yeri nedir?Sınıf içi uygulamalarında, materyal olarak en çok ders kitapları kullanılmaktadır, Program ile öğrenci arasındaki en iyi iletişim kaynağıdır, Öğretmenin bilgileri sistematik bir şekilde sunmasına yardım eder, Öğrencinin dersteki bilgileri istediği zaman tekrar etmesine imkan verir.
Ders kitabı forma sayısı ne demek?
Ders kitabı forma sayısı ne demek?Forma sayısı: On altı sayfalık bölümlere verilen addır. MEB farklı alanlardaki ders kitaplarında bulunması gereken forma sayısını belirlemiştir. Örneğin; biyoloji 9 dersi kitabı eğer A4 boyutunda ise 8-11 formadan, B5 boyutunda ise 10-14 formadan oluşabilir.
Kitap nasıl ayrılır?
Böylece kitapların içeriğine bağlı olarak değişik bilgiler insanlara aktarılır.- Anı Kitapları
- Romanlar.
- Hikaye Kitapları
- Gezi Kitapları
- Şiir Kitapları
- Biyografi Kitapları
- Din Kitapları
- Bilgi Kitapları
Bir kitabın roman olup olmadığını nasıl anlarız?
Aslında dünyada çift cevabı olan sorular aleminde bu bölüm en üstte yazılır. Roman hem kolay anlaşılan hem de aslında gerçek anlamda; yani yazarın onu metne dökmesine kasıt olan hali ile anlaşılamayan değil de yalnızca çok az insanın hakkını vererek kavrayabildiği bir metindir.Kitap bölümleri nelerdir?
Kitap bölümleri nelerdir?Kitabınızın içi, üç ana bölüme ayrılır: ön bilgiler, ana metin, ve arka bilgiler.
Taslak kitap inceleme nasıl yapılır?
Taslak kitap inceleme nasıl yapılır?7. Taslak ders kitapları nasıl incelenir? Taslak ders kitapları “http://kitapinceleme.meb.gov.tr” adresi üzerinden Yönetmelik, ilgili öğretim programları, değerlendirmeye esas olacak kriterler ve açıklamaları ve alınan eğitimler doğrultusunda incelenir.