AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Dernekler tabela vergisi oder mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.450
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Dernekler tabela vergisi öder mi?​

Kurumlarla ilgili kağıtlar” başlıklı bölümünün 17 numaralı fıkrası uyarınca, genel menfaatlere yararlı dernekler, her türlü işlemlerinde düzenlenen ve damga vergisi kendileri tarafından ödenmesi gereken kağıtlar bakımından damga vergisinden muaftır.

Dernekler fatura düzenleyebilir mi?​

Dernek giderleri ise fatura, perakende satış fişi, serbest meslek makbuzu gibi harcama belgeleri ile yapılır. Ancak dernekler, Gelir Vergisi Kanununun 94.maddesi kapsamında bulunan ödemeleri için Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre gider pusulası, bu kapsamda da bulunmayan ödemeleri için gider makbuzu düzenlerler.

Dernekler emlak vergisinden muaf mı?​

Dernekler emlak vergisinden muaf mı?
2 4962 sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Ve Vakıflara Vergi Muafiyeti Tanınması Hakkında Kanun, Madde 20. 3 5253 sayılı Dernekler Kanunu, Madde 27. muafiyeti olan ile olmayan vakıf ve derneklerin mal varlıklarından elde ettikleri gelirler aynı şekilde vergiye tâbi tutulmaktadır.

Dernekler Ilan reklam vergisi öder mi?​

Madde 14 – Aşağıda sayılan ilan ve reklamlardan vergi alınmaz. 5. Gerçek veya tüzel kişilere ait işyerlerinin içine veya dışına asılan iş sahibinin kimliği ile işin mahiyetini gösteren ve alanı 1/2 metrekareyi aşmayan ışıksız levhalar, (Alanı 1/2 metrekareyi aşan levhalar, aşan kısım üzerinden vergiye tabidir.)

Dernek ticari faaliyette bulunabilir mi?​

Dernekler kuruluş amaçlarına ulaşmak amacıyla ticari işletme işletebilirler ve bu durumda TTK madde 16’ya göre ticari işletme işleten dernekler (kamu yararına çalışan dernekler hariç) kendileri tacir sayılırlar.

Dernekler sigortalı işçi çalıştırabilir mi?​

Dernekler sigortalı işçi çalıştırabilir mi?
2013/11 Sayılı Genelge’de 24/04/2019 tarihinde yapılan değişiklik ile bu durum son buldu, artık dernek üyeleri de sigortalı olabilecek fakat bunun birkaç şartı var. 3- Dernek üyesinin emeği karşısında bir ücret alması.
Dernekler tapu harcından muaf mı?​
Kamu yararına çalışan derneklere gayrimenkul ve sair ayni hak satış ve devir eden kişilerin ise tapu harcından muafiyetleri bulunmamaktadır.
Ilan reklam vergisi kim öder?​
Belediye sınırları ve mücavir alanlar içerisinde yapılan ger türlü ilan ve reklam vergisinin konusuna girmektedir. İlân ve Reklâm Vergisinin mükellefi, yurt dışından gönderilen ilân ve reklâmlar dahil olmak üzere, ilân ve reklâmı kendi adına yapan veya yaptıran gerçek veya tüzel kişilerdir.

Dernekler stopaj vergisi öder mi?​

Dernekler stopaj vergisi öder mi?
Vakıf ve dernekler Kurumlar Vergisi Beyannamesi vermediklerinden stopaja tâbi tutulan gelirleri için ilave Gelir Vergisi ödemez, stopaj oranı sıfır olarak tespit edilen gelirleri için de vergi ödemezler. Özel kanunlarla kurulan vakıf ve derneklerin tamamının vergi muafiyeti vardır.

Dernek şubeleri iktisadi işletme kurabilir mi?​

İktisadi işletme kurmak isteyen dernek, tüzüğündeki hükümler doğrultusunda genel kurul veya yönetim kurulu kararı almalıdır. Bu karada işletmenin unvanı, açık adresi, sermayesi, temsilcileri, bunların uyrukları ve ev adresleri, temsilin şekli, işletme konusunun açıkça gösterilmesi gerekir.
 
Derneklerle ilgili vergi yükümlülükleri ve muafiyetler hakkında detaylı bilgiler verilmiş. İşte özetle yanıtlar:

1. **Tabela Vergisi:** Genel menfaatlere yararlı dernekler, damga vergisinden muaf tutulmuştur.

2. **Fatura Düzenleme:** Dernekler, giderlerini fatura, perakende satış fişi veya serbest meslek makbuzu gibi belgeler ile yaparlar. Gelir Vergisi Kanunu kapsamındaki ödemeler için gider pusulası düzenlerler.

3. **Emlak Vergisi:** Derneklerin mal varlıklarından elde ettikleri gelirler vergiye tabi tutulmaktadır. Emlak vergisinden muafiyetleri bulunmamaktadır.

4. **Ilan Reklam Vergisi:** İlan ve reklamlardan vergi alınmazken, işyerlerinin içine veya dışına asılan küçük levhalardan vergi alınmamaktadır.

5. **Ticari Faaliyet:** Dernekler, kuruluş amacına ulaşmak için ticari işletme işletebilirler. Ticari işletme işleten dernekler, tacir sayılırlar.

6. **Sigortalı İşçi Çalıştırma:** Dernekler, üyelerine sigortalı olma imkanı tanıyabilir. Ancak dernek üyelerinin emek karşılığında ücret almaları gerekmektedir.

7. **Tapu Harcı:** Kamu yararına çalışan derneklere gayrimenkul ve sair ayni hak satış ve devirlerinde tapu harcı muafiyeti bulunmamaktadır.

8. **Stopaj Vergisi:** Vakıf ve dernekler, stopaja tabi tutulan gelirler için ilave Gelir Vergisi ödemezler ve stopaj oranı sıfır olarak tespit edilen gelirler için vergi ödemezler.

9. **Dernek Şubeleri ve İktisadi İşletme Kurma:** İktisadi işletme kurmak isteyen dernekler, tüzüklerinde belirtilen hükümler doğrultusunda genel kurul veya yönetim kurulu kararı almalıdırlar. Bu işletmeler için belirli yönergeler ve bilgiler sağlanmalıdır.
 
Geri
Üst