AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Dernekler Stopajdan muaf mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.450
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Dernekler Stopajdan muaf mı?​

Vakıf ve dernekler Kurumlar Vergisi Beyannamesi vermediklerinden stopaja tâbi tutulan gelirleri için ilave Gelir Vergisi ödemez, stopaj oranı sıfır olarak tespit edilen gelirleri için de vergi ödemezler. Özel kanunlarla kurulan vakıf ve derneklerin tamamının vergi muafiyeti vardır.

Kooperatifler hangi şartlar dahilinde kurumlar vergisinden muaftır?​

Kooperatifler ve kurumlar vergisi muafiyeti
- Kurumlar Vergisi Muafiyeti.
- Muafiyet şartları
- Sermaye üzerinden kazanç dağıtılmaması
- Yönetim kurulu başkan ve üyelerine kazanç üzerinden hisse verilmemesi.
- Yedek akçelerin dağıtılmaması
- Sadece ortaklarla iş görülmesi.
- Üretim kooperatiflerinde ortak dışı işlemler.

Dernekler vergiden muaf mı?​

Dernekler vergiden muaf mı?
II-DERNEKLERİN KURULUŞU VE TUTACAKLARI DEFTERLER: Derneklerin, 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununa 5 göre kurumlar vergisi mükellefiyetleri yoktur. Ancak, bunlara ait iktisadi işletmeler kurulur ise bu iktisadi işletmeler kurumlar vergisi mükellefi olmak zorundadırlar.

Dernekler harçtan muaf mı?​

1.2.5. 492 sayılı Harçlar Kanununun dördüncü kısmında Tapu ve Kadastro Harçları düzenlenmiş olup, “Harçtan Müstesna Tutulan İşlemler” başlıklı 59 uncu maddesinde ise derneklerle ilgili muafiyete yer verilmiştir.

Dernekler KDV’den muaf mı?​

3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu 17. maddesinin 2 numaralı fıkrasının c bendi kapsamında kamu menfaatine yararlı dernek ve vakıflar bedelsiz olarak yapacakları teslim ve hizmetlere ilişkin olarak yapılan teslim ve hizmetleri Katma Değer Vergisinden istisna edilmiştir.

Kooperatifler kdv’den muaf mı?​

Kooperatifler kdv’den muaf mı?
KDVK’nın 17/2-b maddesi ile tarımsal amaçlı kooperatiflere bedelsiz olarak mal teslimi ve hizmet ifaları KDV’den istisna tutulmuştur.

Yapı kooperatiflerinin kurumlar vergisi muafiyetinden yararlanması için gereken şartlar nelerdir?​

Nitekim 1163 sayılı Kooperatifler Kanununda kar, kazanç gibi ifadelere yer verilmemiştir. Bu nedenle, bir kooperatifin kurumlar vergisi muafiyetinden yararlanabilmesi için ana sözleşmesinde sermaye üzerinden kazanç dağıtılmamasına ilişkin hüküm bulunması ve fiilen de bu hükme uyulması gerekmektedir.

Kurumlar vergisi mükellefi kimdir?​

Hangi şirketler tam mükellef sayılır detayları ile derledik. Kurumlar vergisi mükellefleri iş ortaklıkları, dernek ya da vakıflara ait olan iktisadi işletmeleri kamu kuruluşları, yatırım fonları, sermaye şirketleri ve kooperatifler olarak karşımıza çıkar.

Dernekler faiz geliri elde edebilir mi?​

Dernekler faiz geliri elde edebilir mi?
Dernekler; gayrimenkullerinden kira, iştirak hisselerinden ve hisse senetlerinden temettü, tahvil, TL ve döviz yatırımları üzerinden de faiz geliri elde edebilirler.
 
Evet, derneklerin stopajdan muaf olduğu doğrudur. Kurumlar Vergisi Beyannamesi vermedikleri için stopaja tabi tutulan gelirleri için ilave Gelir Vergisi ödemezler ve stopaj oranı sıfır olarak tespit edilen gelirler için de vergi ödemezler. Ayrıca, özel kanunlarla kurulan vakıf ve derneklerin tamamının vergi muafiyeti bulunmaktadır.

Kooperatifler ise belirli şartlar dahilinde kurumlar vergisinden muaftır. Bu şartlar arasında sermaye üzerinden kazanç dağıtılmaması, yönetim kurulu başkan ve üyelerine kazanç üzerinden hisse verilmemesi, yedek akçelerin dağıtılmaması, sadece ortaklarla iş yapılması ve üretim kooperatiflerinde ortak dışı işlemlerin bulunması gibi kriterler yer almaktadır.

Derneklerin harçtan muaf olduğu da belirtilmiştir. 492 sayılı Harçlar Kanunu'nun ilgili maddelerinde derneklerle ilgili muafiyete yer verilmiştir. Ayrıca, derneklerin KDV'den de muaf olduğu bilgisi paylaşılmıştır. Kamu yararına çalışan dernekler, bedelsiz olarak yaptıkları teslim ve hizmetlerde KDV'den istisna edilmektedirler.

Kooperatiflerin de KDV'den bazı durumlarda muafiyet olduğu belirtilmiştir. Özellikle tarımsal amaçlı kooperatiflere bedelsiz olarak mal teslimi ve hizmet ifalarında KDV'den istisna söz konusudur.

Yapı kooperatiflerinin kurumlar vergisi muafiyetinden yararlanabilmesi için ana sözleşmede sermaye üzerinden kazanç dağıtılmamasına ilişkin hüküm bulunması ve bu hükmün fiilen uygulanması gerekmektedir. Bu şartları yerine getiren yapı kooperatifleri kurumlar vergisinden muaf olabilirler.

Kurumlar vergisi mükellefi, iş ortaklıkları, dernekler ya da vakıflara ait iktisadi işletmeler, kamu kuruluşları, yatırım fonları, sermaye şirketleri ve kooperatifler gibi kurumları içermektedir.

Son olarak, derneklerin faiz geliri elde edebileceği belirtilmiştir. Gayrimenkullerinden kira, iştirak hisselerinden ve hisse senetlerinden temettü, tahvil, TL ve döviz yatırımları üzerinden de faiz geliri elde edebilirler.
 
Geri
Üst