AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Dernek yonetimi kimlerden olusur?

Editör

Yeni Üye

Dernek yönetimi kimlerden oluşur?​

(1) Derneğin Yönetim Kurulu sekiz asil üye ve sekiz yedek üyeden oluşur. Derneğin Yönetim Kurulu asil ve yedek üyelerinin en az beşi, kıdem süresi beşinci yıl olan tüzel kişi üyelerin temsilcilerinden oluşmak zorundadır.

Deli demek suç mu?​

Kişinin bedeni bir arızasının ifade edilmesi veya kişiye bir hastalık yüklenmesi halinde de hakaret suçu oluşacaktır. Örneğin, kör, topal, veremli, deli demek de bu suçu oluşturacaktır.

Dernek üyelik aidatı ödemek şart mı?​

Dernek üyelik aidatı ödemek şart mı?
Tüzükte konuya ilişkin düzenleme yoksa üyeler, dernek amacının gerçekleşmesi ve borçlarının karşılanması için zorunlu aidatlara eşit olarak katılırlar. ∙ Dernekten çıkan ya da çıkarılan üye, üyelikte bulunduğu sürenin aidatını vermek zorundadır. Onursal üyeler aidat vermek zorunda değildir.

Dernek asil üye ne demek?​

a)Asıl Üyelik Asıl üyeler, üyelik haklarından yararlanan, bu tüzüğe göre belirlenen ödentileri ödemeyi kabul eden, ilgili mevzuatlara ve dernek tüzüğüne uygun olarak düzenlenmiş Dernek İç Yönetmeliğine uymakla yükümlü olan, Yönetim Kurulu tarafından asil üyeliğe kabul edilen gerçek kişilerdir.

Deli demek hakaret sayılır mı?​

Örnek vermek gerekirse, hukuki uygulamada en sık karşılaşılan hakaretler; şerefsiz, haysiyetsiz, aptal, geri zekâlı, müsvedde, hayvan, man kafa, spastik, deli, aklı kıt, gibi kelimeler hakaret sayılan kelimelerdir.

Dernek yönetim kurulu aidat öder mi?​

Dernek yönetim kurulu aidat öder mi?
Tüzükte düzenleme yoksa üyeler, dernek amacının gerçekleşmesi ve borçlarının karşılanması için zorunlu ödentilere eşit olarak katılırlar. Dernekten çıkan veya çıkarılan üye, üyelikte bulunduğu sürenin ödentisini vermek zorundadır. Yönetim kurulu aidat borçlarını Borçlar Kanununa göre icra yoluyla tahsil edebilir.
Dernekten istifa nasıl yapılır?​
Dernek başkanının istifa etmek için yönetim kuruluna hitaben bir dilekçe yazması yeterlidir. Eğer yönetim kurulu istifa dilekçesini almaktan kaçınırsa dernek başkanı noter aracılığı ile istifasını yönetim kuruluna iletebilir. Tek taraflı iade beyanı ile dernek başkanı yani dernek üyeliğinden istifa edebilir.

Dernek yönetimi genellikle Yönetim Kurulu ve Genel Kurul tarafından oluşturulur. Yönetim Kurulu, derneğin günlük işlerini yöneten organ olarak, sekiz asil üye ve sekiz yedek üyeden oluşur. Asil ve yedek üyeler arasında, en az beş tanesi beşinci yılını doldurmuş tüzel kişi üyelerin temsilcilerinden seçilir. Yönetim Kurulu, derneğin amacını gerçekleştirmek, karar almak ve yönlendirmek gibi görevleri üstlenir.

Dernek üyeleri arasında aidat konusu da önemli bir konudur. Tüzükte aidatla ilgili düzenlemeler bulunmazsa, üyeler genellikle derneğin amacını gerçekleştirmek ve borçlarını karşılamak için zorunlu aidatlara eşit şekilde katılırlar. Öte yandan, onursal üyeler genellikle aidat ödeme zorunluluğundan muaftır.

Asıl üye ise, dernek tüzüğüne ve mevzuata uygun olarak belirlenen ödentileri ödeyen, dernek iç yönetmeliğine uyan ve yönetim kurulu tarafından asil üyeliğe kabul edilen gerçek kişilerdir. Asıl üyeler, derneğin faaliyetlerine katkı sağlarlar ve certain haklara sahiptirler.

Deli demek hakaret kapsamına girebilir. Hukuki açıdan deli demek, bir kişinin bedeni bir arızasının ya da hastalığının ifade edilmesi şeklinde algılanabilir ve bu durum hakaret suçu oluşturabilir. Genel olarak, hakaret kavramı kişinin onurunu rencide edecek şekilde hareket etmeyi ifade eder.

Dernek yönetim kurulunun aidat ödeyip ödemediği konusunda ise tüzükte belirtilen hükümler önemlidir. Eğer tüzükte yönetim kurulunun aidat ödemesi gerektiğine dair bir düzenleme yer almışsa, yönetim kurulu üyeleri aidat ödemek zorundadır. Aksi takdirde, genellikle üyelerin aidat ödemeleri, derneğin finansal gereksinimlerini karşılamaya yönelik eşit katkılar şeklinde gerçekleşir. Dernek yönetim kurulu üyeleri, ödeme zorunluluğu olan aidatları Borçlar Kanunu'na göre icra yoluyla tahsil edebilir.

Dernek üyeliğinden istifa etmek isteyen bir kişi, genellikle yazılı bir dilekçeyle istifasını bildirir. Dernek tüzüğüne göre belirtilmiş olan şekilde istifa süreci gerçekleştirilir ve isteğe bağlı olarak noter aracılığıyla da iletilmesi mümkündür. İstifa işlemi genellikle dernek yönetim kuruluna iletilir ve gerekli işlemler tamamlanır.

Geri