AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Dernek yonetim kurulu istifa ederse ne olur?

Editör

Yeni Üye

Dernek yönetim kurulu istifa ederse ne olur?​

Yönetim Kurulu Başkanı veya üyesi istifa ettiğinde ilk yedek Yönetim Kurulu üyesinden başlanarak çağrı yapılır. Eksik üyenin tamamlanmasıyla Yönetim kurulu görev dağılımı yeniden belirlenir. Eğer, Dernek Başkanı istifa etmemişse, yeniden görev dağılımına gerek kalmaz.

Dernek ilk genel kurul Toplantısı ne zaman yapılır?​

Dernek ilk genel kurul Toplantısı ne zaman yapılır?
Kuruluş işlemlerini tamamlayan derneklerin tüzük onay tebliğinden itibaren ilk altı ay içerisinde ilk genel kurul toplantısını yaparak dernek organlarını oluşturması gerekmektedir.

Dernek yönetim kurulu değişikliği nasıl yapılır?​

Dernekler, yerleşim yerlerinde meydana gelen bu değişiklikleri Dernekler Yönetmeliği’nin ekinde (Ek-24) yer alan “Yerleşim Yeri Değişiklik Bildirimi” formunu doldurmak suretiyle, bu değişikliği izleyen otuz gün içinde dernek merkezinin bulunduğu yerin mülki idare amirliğine bildirmekle yükümlüdürler.

Dernek aidat borcu ödenmezse ne olur?​

Dernek aidat borcu ödenmezse ne olur?
Dernekten çıkan veya çıkarılan üye, üyelikte bulunduğu sürenin ödentisini vermek zorundadır. Dernek tüzüğünde üyelik aidatının ödenmemiş olması üyelikten çıkarılma sebebi olarak gösterilmişse, aidatını ödemeyen üye yönetim kurulu kararı ile üyelikten çıkartılabilir.

Dernek yönetim kurulundan nasıl istifa edilir?​

Dernek başkanının istifa etmek için yönetim kuruluna hitaben bir dilekçe yazması yeterlidir. Eğer yönetim kurulu istifa dilekçesini almaktan kaçınırsa dernek başkanı noter aracılığı ile istifasını yönetim kuruluna iletebilir. Tek taraflı iade beyanı ile dernek başkanı yani dernek üyeliğinden istifa edebilir.

Dernek yönetim kurulu nasıl düşer?​

Dernek yönetim kurulu nasıl düşer?
Yönetim kurulu, 5 asıl ve 5 yedek üyeden az olmamak üzere dernek tüzüğünde belirtilen sayıda üyeden oluşur. Yönetim kurulu üye sayısı, boşalmalar sebebiyle üye tam sayısının yarısının altına düşerse; genel kurul, kalan yönetim kurulu üyeleri ya da denetim kurulu tarafından bir ay içinde toplantıya çağrılır.

Dernek ilk genel kurul toplantısı nasıl yapılır?​

Genel Kurul Çağrısı Toplantıya katılma hakkı bulunan üyeler en az 15 gün öncesinden, toplantı yeri, gündemi, tarihi, saati belirtilerek, bir gazete veya dernek internet sitesi, mail, mesaj ya da farklı kitle iletişim araçları ile bildirilmek üzere toplantıya çağrılır.

Dernek Genel Kurulları ne zaman yapılacak 2021?​

Dernek Genel Kurulları ne zaman yapılacak 2021?
İçişleri Bakanlığınca 16.05.2021 tarihinde yayımlanan genelgesinin 6. Maddesi gereği ODTÜ Mezunları Derneği Seçimli Olağan Genel Kurulu; Genel Kurul toplantısı 05 Haziran 2021 Cumartesi Günü saat 10:00-18:00 arasında ve 06 Haziran 2021 Pazar günü saat 10:00-13:00 arasında; seçimler ise 06 Haziran 2021 Pazar günü saat …

Dernek yönetiminden nasıl istifa edilir?​

Dernek üyelik aidatı ödemek şart mı?​

Dernek üyelik aidatı ödemek şart mı?
Tüzükte konuya ilişkin düzenleme yoksa üyeler, dernek amacının gerçekleşmesi ve borçlarının karşılanması için zorunlu aidatlara eşit olarak katılırlar. ∙ Dernekten çıkan ya da çıkarılan üye, üyelikte bulunduğu sürenin aidatını vermek zorundadır. Onursal üyeler aidat vermek zorunda değildir.

Derneklerde aidat zorunlu mu?​

Cevap: Türk Medeni Kanunu ve Dernekler Kanununa göre her üyenin aidat ödeme zorunluluğu vardır. Dernek aidatı ödemek, üyenin derneğe olan bir borcudur.

Dernek yönetim kurulu kararı nasıl iptal edilir?​

Dernek yönetim kurulu kararı nasıl iptal edilir?
Dernek genel kurul kararlarına karşı iptal davası yetkili ve görevli olan Asliye Hukuk Mahkemesinde açılacaktır. İptal hakkı, genel kurul toplantılarında kanuna veya tüzüğe aykırı olarak alınan genel kurul kararlarına karşı her bir üyeye tanınmış bulunan bir dava hakkıdır.

Dernek organlarından nasıl istifa edilir?​

Dernek ilk genel kurul kaç kişiden oluşur?​

Dernek ilk genel kurul kaç kişiden oluşur?
7 kişi ile dernek kurmak yeterli iken, genel kurulda en az 16 kişi bulunmalıdır. Bu 16 kişinin; en az 5”i asil, 5’i yedek yönetim kurulu, 3’ü asil, 3’ü yedek denetim kurulu üyesi olması zorunludur. Bu sayı dernek yönetiminin isteğine bağlı olarak arttırılabilir.

Dernek Genel Kurulu Nasıl Yapılır?​

Genel kurul, gündemdeki konuların görüşülerek karara bağlanmasıyla sonuçlandırılır. Genel kurulda her üyenin bir oy hakkı vardır; üye oyunu şahsen kullanmak zorundadır. Toplantıda görüşülen konular ve alınan kararlar bir tutanağa yazılır ve divan başkanı ile yazmanlar tarafından birlikte imzalanır.

Derneklerde yönetim kurulu istifa ettiğinde yaşanan süreçler ve prosedürler oldukça önemlidir. Yönetim Kurulu Başkanı veya üyelerinden biri istifa ettiğinde ilk yedek üyeden başlayarak çağrı yapılması, eksik üyenin tamamlanmasıyla beraber yönetim kurulu görev dağılımının yeniden belirlenmesi gerekliliği vurgulanmıştır. Eğer Dernek Başkanı istifa etmemişse, görev dağılımına tekrar ihtiyaç duyulmaz. Ayrıca, derneğin ilk genel kurul toplantısının yapılarak dernek organlarının oluşturulması için kuruluş işlemlerini tamamlayan derneklerin tüzük onay tebliğinden itibaren ilk altı ay içerisinde toplantı düzenlemesi gerektiği ifade edilmiştir.

Dernek üyelerinin aidat borçlarını ödememesi durumunda ise belirli prosedürler uygulanmaktadır. Örneğin, dernek tüzüğünde üyelik aidatının ödenmemiş olması üyelikten çıkarılma sebebi olarak belirtilmişse, aidatını ödemeyen üye yönetim kurulu kararı ile üyelikten çıkartılabilir. Bu gibi kurallar dernek içinde düzeni sağlamak amacıyla belirlenmiş önemli kurallardır.

Ayrıca, dernek yönetim kurulu ve genel kurul toplantılarına ilişkin nasıl yapılacaklarına dair detaylı açıklamalar ve tarih bilgileri de konuyla ilgili bilgilendirmeler içermektedir. Dernek yönetiminden veya organlarından istifa süreçleri, genel kurul toplantılarının çağrı süreçleri ve yapılma şekilleri gibi konular da önemli detaylar içermektedir.

Sonuç olarak, derneklerdeki yönetim kurulu, genel kurul toplantıları ve üye katılımı gibi konularla ilgili süreçleri ve prosedürleri detaylı bir şekilde bilmek derneğin düzenli ve etkin bir şekilde işleyişine yardımcı olabilir. Bu bilgilerin tüm üyelerle paylaşılması ve açık bir iletişim politikasının benimsenmesi, derneğin sağlıklı bir şekilde faaliyet göstermesini sağlayabilir.

Geri