AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Dernek yonetim kurulu degisikligi nasil yapilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Dernek yönetim kurulu değişikliği nasıl yapılır?​

Dernekler, yerleşim yerlerinde meydana gelen bu değişiklikleri Dernekler Yönetmeliği’nin ekinde (Ek-24) yer alan “Yerleşim Yeri Değişiklik Bildirimi” formunu doldurmak suretiyle, bu değişikliği izleyen otuz gün içinde dernek merkezinin bulunduğu yerin mülki idare amirliğine bildirmekle yükümlüdürler.

1982 Anayasasına göre yargı yetkisi kime aittir?​

Yürütme yetkisi ise, aynı zamanda devletin başı olan Cumhurbaşkanı’na verilmiştir. Yargı yetkisi ise yine Türk Milleti adına bağımsız ve tarafsız mahkemelerce kullanılır.

Yaşama organının istediği kadar ayrıntıya girerek bir konuyu kanun şeklinde Düzenleyebilmesine ne ad verilir?​

Yaşama organının istediği kadar ayrıntıya girerek bir konuyu kanun şeklinde Düzenleyebilmesine ne ad verilir?
Yasama yetkisinin genelliği aynı zamanda, yasama organının bir konuyu dilediği ölçüde ayrıntılı olarak düzenleyebileceği anlamına da gelmektedir15.

Anayasal organlar nelerdir?​

Yasama organı meclisi, yürütme organı Cumhurbaşkanı ve Bakanlar Kurulu’nu, yargı organı ise hakim ve mahkemeleri ifade etmektedir. 1924 Anayasası ile konulan Kuvvetler Ayrılığı ilkesi neticesinde üç organ ayrı olarak çalışmaktadır.

Dernek aidat borcu ödenmezse ne olur?​

Dernekten çıkan veya çıkarılan üye, üyelikte bulunduğu sürenin ödentisini vermek zorundadır. Dernek tüzüğünde üyelik aidatının ödenmemiş olması üyelikten çıkarılma sebebi olarak gösterilmişse, aidatını ödemeyen üye yönetim kurulu kararı ile üyelikten çıkartılabilir.

Dernek isim değişikliği nasıl yapılır?​

Dernek isim değişikliği nasıl yapılır?
Bu değişiklik için ise derneğin genel kurul yapması gerekmektedir. Dernek genel kurulunun yapılması için yönetim kurulu tarafından en az 15 gün önceden tüzük değişikliği gündemi ile genel kurul yapılması kararı alınır ve yapılacak genel kurulun tüm üyelere duyurulması sağlanır.

Yargı yetkisi kime ait?​

Devletin yargı görevi, anayasamıza göre bağımsız mahkemelerce yürütülür. Mahkemeler bağımsızdır.

1982 Anayasası kim yaptı?​

Orhan Aldıkaçtı başkanlığında 15 üyeden oluşan bir Anayasa Komisyonu oluşturuldu. 8 aylık çalışma sonunda komisyonun hazırladığı anayasa tasarısı 17 Temmuz 1982 tarihinde Danışma Meclisi Başkanlığı’na sunuldu. Meclis bu taslak üzerinde yaptığı görüşmelerden sonra 23 Eylül 1982’de bir anayasa metni hazırladı.

Yasama organının işleyişi ve çalışma düzenini belirleyen ve parlamento kararı olarak adlandırılan kurallar bütününe ne ad verilir?​

Yasama organının işleyişi ve çalışma düzenini belirleyen ve parlamento kararı olarak adlandırılan kurallar bütününe ne ad verilir?
Bir yasama organınca oluşturulan yasalara hukuk ya da yazılı kurallar denir.

Yasama organının görev ve yetkileri nelerdir?​

Yasamanın Görevleri
- Kanun koymak değiştirmek ve kaldırmak.
- Bakanlar Kurulu ve bakanları denetlemek.
- Bakanlar Kuruluna belirli konularda kanun hükmünde kararname çıkartma yetkisi vermek.
- Bütçe ve kesin hesap kanun tasarılarını görüşmek ve kabul etmek.
- Para basılmasına karar vermek.

Yürütmenin başında kim bulunur?​

Cumhurbaşkanı Cumhurbaşkanı, Türkiye’de de yürütmenin başıdır. Bakanlar Kurulu’na başkanlık eder.

Yürütme organında kimler var?​

Yürütme organında kimler var?
Cumhurbaşkanı, Başbakan, Bakanlar Kurulu, Devlet Başkanı ya da Başkomutan yürütme organının temsilcileridir.

Derneklerde aidat zorunlu mu?​

Cevap: Türk Medeni Kanunu ve Dernekler Kanununa göre her üyenin aidat ödeme zorunluluğu vardır. Dernek aidatı ödemek, üyenin derneğe olan bir borcudur.

Dernekten istifa nasıl edilir?​

Üyelikten istifa durumunda üyelik beyanı ile birlikte dernek ile üye arasındaki ilişki ileriye dönük olarak sona erer. Üyelikten istifa, üyelikten istifa beyanının dernekte üyelikle ilgili yetkili kılınmış organa ya da bu konuda yetkili kılınmış bir organ yoksa yönetim kuruluna ulaşması ile birlikte gerçekleşir.

Dernek ismi değişir mi?​

Dernek ismi değişir mi?
Dernekler, tüzük değişikliği yapmak suretiyle adlarını değiştirebilirler.
 
Dernek yönetim kurulu değişikliği için Dernekler Yönetmeliği'nin eklerinden biri olan "Yerleşim Yeri Değişiklik Bildirimi" formunun doldurulması gerekmektedir. Bu form, değişikliği izleyen otuz gün içinde dernek merkezinin bulunduğu yerin mülki idare amirliğine bildirilmelidir.

1982 Anayasasına göre yargı yetkisi Türk Milleti adına bağımsız ve tarafsız mahkemelerce kullanılırken, yürütme yetkisi ise Cumhurbaşkanı'na verilmiştir. Anayasa organları ise yasama organı (meclis), yürütme organı (Cumhurbaşkanı ve Bakanlar Kurulu), ve yargı organı (hakim ve mahkemeler) olarak belirtilmektedir. Bu organlar, Kuvvetler Ayrılığı ilkesi gereği ayrı olarak çalışmaktadırlar.

Dernek isim değişikliği için genel kurul yapılması gerekmektedir. Yönetim kurulu tarafından en az 15 gün önceden tüzük değişikliği gündemi ile genel kurul kararı alınmalı ve tüm üyelere duyurulmalıdır.

Dernek aidat borcu ödenmezse, dernekten çıkarılan veya çıkarılan üye, ödemesi gereken aidatı vermek zorundadır. Eğer dernek tüzüğünde üyelik aidatının ödenmemiş olması üyelikten çıkarılma sebebi olarak belirtilmişse, aidatını ödemeyen üye yönetim kurulu kararı ile üyelikten çıkarılabilir.

Yasama organının işleyişi ve çalışma düzenini belirleyen kurallar bütününe ise "parlamento kararı olarak adlandırılan kurallar" denir. Yasama organının görevleri arasında kanun koymak, değiştirmek, bakanları denetlemek, kararname çıkartma yetkisi vermek, bütçeyi görüşmek ve kabul etmek gibi konular bulunmaktadır.

Yürütmenin başında bulunan kişi ise Cumhurbaşkanıdır. Cumhurbaşkanı Türkiye'de yürütmenin başı ve Bakanlar Kurulu'na başkanlık eden kişidir.

Derneklerde aidat ödeme zorunluluğu bulunmaktadır; her üyenin aidat ödemesi gerekmektedir. Dernek ismi değişikliği tüzük değişikliği yapılarak gerçekleştirilebilirken, dernekten istifa için üyelik beyanı ile ilgili organa ulaşılması gerekmektedir.
 
Geri
Üst