Dernek Olagan genel kurul kac yilda bir yapilir?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu

Dernek Olağan genel kurul kaç yılda bir yapılır?​

Olağan genel kurul toplantılarının en geç üç yılda bir yapılması zorunludur. [Dernek tüzüğünde olağan genel kurul toplantı periyodu olarak 3 yıldan fazla süre belirlenemez. Daha az süre (Ör: 2 yıl veya 1 yıl) konulmuşsa o sürede yapılır.

Dernek ilk genel kurul toplantısı ne zaman yapılır?​

Kuruluş işlemlerini tamamlayan derneklerin tüzük onay tebliğinden itibaren ilk altı ay içerisinde ilk genel kurul toplantısını yaparak dernek organlarını oluşturması gerekmektedir.

Genel kurul ne zaman yapılır?​

Genel kurul ne zaman yapılır?
a) Olağan genel kurul toplantısı, her hesap dönemi sonundan itibaren üç ay içinde yapılır. Buna göre hesap dönemi takvim yılı olan şirketlerde toplantılar yılın ilk üç ayı içinde, özel hesap dönemi olan şirketlerde ise, hesap döneminin bittiği günü izleyen ilk üç ay içinde yapılır.

Dernek yönetim kurulu kaç yıl için seçilir?​

(2) Yönetim Kurulu iki yıllık bir süre için seçilir. Yönetim Kurulu üyeliği sona eren bir kişi tekrar seçilebilir. (3) Yönetim Kurulu Üyeleri kendi aralarından bir Başkan, bir Başkan Yardımcısı ve bir Muhasip Üye seçerler. Yönetim Kurulu üyeleri arasında gerekli gördüğü görev dağılımını yapar.

Olağanüstü genel kurul ne zaman yapılır?​

Olağan genel kurul toplantısı, her yıl hesap döneminin sona ermesinden itibaren üç ay içinde yapılır. Şirket sözleşmesi uyarınca ve gerektikçe genel kurul olağanüstü toplantıya çağrılır. (2) Genel kurul, toplantı gününden en az onbeş gün önce toplantıya çağrılır.

Dernek ilk genel kurul toplantısı nasıl yapılır?​

Dernek ilk genel kurul toplantısı nasıl yapılır?
Genel Kurul Çağrısı Toplantıya katılma hakkı bulunan üyeler en az 15 gün öncesinden, toplantı yeri, gündemi, tarihi, saati belirtilerek, bir gazete veya dernek internet sitesi, mail, mesaj ya da farklı kitle iletişim araçları ile bildirilmek üzere toplantıya çağrılır.
Dernek genel kurul sonuç bildirimi ne zaman verilir?​
Genel kurul sonuç bildirimi (DK Md. Olağan veya olağanüstü genel kurul toplantılarını izleyen otuz gün içinde, yönetim ve denetim kurulları ile diğer organlara seçilen asıl ve yedek üyeleri içeren ve Ek-3’te yer alan Genel Kurul Sonuç Bildirimi mülki idare amirliğine verilir.
Genel kurul toplantısı yapılmazsa ne olur?​
Bu süre içinde durum düzeltilmezse, mahkeme şirketin feshine karar verir.” şeklindeki düzenlemesi uyarınca genel kurul yapılmamasının sonucunda asliye ticaret mahkemesince hükmedilebilecek “şirketin feshine ilişkin karar verilmesi” şeklinde bir yaptırımı bulunmaktadır.

Genel Kurulu yılda kaç kez toplanır?​

Genel Kurulu yılda kaç kez toplanır?
Dernek tüzüğünde belli edilen zamanlarda olağan genel kurul toplantısı yapılır. Olağan genel kurul toplantılarının en geç üç yılda bir yapılması zorunludur.

Dernek yönetim kurulu seçimi nasıl yapılır?​

Derneğin genel kurulu, genel kurula katılma hakkı bulunan üyelerden oluşur. Divan heyeti genel kurula katılma hakkı bulunanlar arasından seçimle oluşturulur. Dernek organlarında görev alan üyelerin divana seçilmesinde tüzükte aksine bir hüküm olmaması kaydıyla yasal bir engel bulunmamaktadır.

Derneklerde olağan genel kurul toplantıları en geç üç yılda bir yapılması zorunludur. Tüzükte olağan genel kurul toplantı periyodu olarak 3 yıldan fazla süre belirlenemez. Eğer tüzükte daha az bir süre belirlenmişse (örneğin 2 yıl veya 1 yıl), o sürede genel kurul toplantısı yapılması gerekmektedir.

Derneklerin kuruluş işlemlerini tamamlamasının ardından, tüzük onay tebliğinden itibaren ilk altı ay içerisinde ilk genel kurul toplantısını yaparak dernek organlarını oluşturması gerekmektedir. Bu süreçte dernek yönetim kurulu da seçilmektedir. Yönetim kurulu, iki yıllık bir süre için seçilir ve yönetim kurulu üyeleri arasından bir başkan, bir başkan yardımcısı ve bir muhasip üye belirlenir.

Genel kurulların ne zaman yapılacağı da belirli kurallara tabidir. Olağan genel kurul toplantısı, her hesap dönemi sonundan itibaren üç ay içinde yapılmalıdır. Hesap dönemi takvim yılı olan derneklerde toplantılar genellikle yılın ilk üç ayı içinde, özel hesap dönemi olan derneklerde ise hesap döneminin bittiği günü izleyen ilk üç ay içinde gerçekleştirilir.

Derneklerde ayrıca olağanüstü genel kurul toplantıları da yapılabilir. Olağan genel kurul toplantısından farklı olarak, olağanüstü genel kurul toplantıları her yıl hesap döneminin sona ermesinden itibaren üç ay içinde yapılabilir. Genel kurul toplantı gününden en az onbeş gün öncesinde toplantıya çağrı yapılması gerekmektedir.

Eğer genel kurul toplantısı belirlenen sürelerde yapılmazsa, mahkeme şirketin feshine karar verebilir. Bu nedenle genel kurul toplantılarının zamanında ve gerekli şekilde yapılması büyük önem taşır.

Genel olarak dernek genel kurulları, tüzükte belirtilen zamanlarda yapılır ve genel kurulların en geç üç yılda bir kez toplanması gerekmektedir. Genel kurullarda derneğin önemli kararları alınır ve yönetim kurulu seçilir. Genel kurul toplantıları üyelere en az 15 gün öncesinden duyurulmalı ve katılım hakkı olan üyelerin aktif olarak katılımı sağlanmalıdır.

Geri