AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Dernek lokalleri vergiye tabi mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
138.329
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Dernek lokalleri vergiye tabi mi?​

Dernek lokali aksi takdirde iktisadi işletme statüsüne girmiş sayılır. Bu da sosyal faaliyet gerçekleştirmek amacı ile açtığınız dernek lokalini, vergi mükellefi durumuna sokar. Dernek lokali açmak sadece üyelerin sosyal amaçlarını karşılamaya yönelik olarak mümkündür.

Köy yardımlaşma derneği nasıl kurulur?​

Dernek Nasıl Kurulur
- En az 7 gerçek veya tüzel kişiler tarafından doldurulmuş ve imzalanmış (Ek-2) Kuruluş Bildirim Formu.
- Dernek kurucuları tarafından hazırlanmış, dernek amaç ve faaliyetlerini belirten ve zorunlu tüzük maddelerinin yer aldığı, her nüshasının kurucu üyeler tarafından imzanmış olduğu dernek tüzüğü.

Hakim dernek üyesi olabilir mi?​

Hakim dernek üyesi olabilir mi?
Başbakanlık tarafından TBMM’ye gönderilen ve halen Adalet Komisyo-nu’nda bekleyen “Türkiye Hâkimler ve Savcılar Birliği Kanun Tasarısı” ile hakim ve savcılar, silahlı kuvvetler personelinde olduğu gibi sadece güzel sanatlarla ve sporla ilgili derneklere üye olabilecek.

Dernekler stopaja tabi mi?​

Dernekler stopaja tabi mi?
Vakıf ve dernekler Kurumlar Vergisi Beyannamesi vermediklerinden stopaja tâbi tutulan gelirleri için ilave Gelir Vergisi ödemez, stopaj oranı sıfır olarak tespit edilen gelirleri için de vergi ödemezler. Özel kanunlarla kurulan vakıf ve derneklerin tamamının vergi muafiyeti vardır.

Derneklerde mesul müdür?​

Sorumlu müdür, dernek lokalinin mevzuata ve ruhsata uygun olarak işletilmesinden sorumludur. Sorumlu müdür değişikliği, onbeş gün içinde mülki idare amirliğine bildirilir. Lokal müdürü yönetim kurulu kararıyla ücretli veya fahri olarak görevlendirilir. Bunların dernek üyesi olması şart değildir.

Dernek genel kurulu en az kaç kişiden oluşur?​

7 kişi ile dernek kurmak yeterli iken, genel kurulda en az 16 kişi bulunmalıdır. Bu 16 kişinin; en az 5”i asil, 5’i yedek yönetim kurulu, 3’ü asil, 3’ü yedek denetim kurulu üyesi olması zorunludur. Bu sayı dernek yönetiminin isteğine bağlı olarak arttırılabilir.

Kimler dernek kuramaz ve üye olamaz?​

Kimler dernek kuramaz ve üye olamaz?
4-) On iki yaşını bitiren küçükler yasal temsilcilerinin izni ile çocuk derneklerine üye olabilirler ancak yönetim ve denetim kurullarında görev alamazlar. 5-) Çocuk derneklerine on sekiz yaşından büyükler kurucu veya üye olamazlar.

Dernek kurmak için nereye başvurulur?​

Dernek kurmak için nereye başvurulur?
Dernek kurmak için nereye başvurulur sorusunun cevabı ise tam olarak Dernekler Büro Amirliği’dir. Kurucu üyelerden bir kişi bu işlemi yerine getirebilir. Bulunulan ildeki Dernekler Büro Amirliğine, tüm bu evrakları eksiksiz olarak hazırladıktan sonra başvuru yapılabilir.
Öğretmenler derneklere üye olabilir mi?​
Öğretmenlerin dernek kurma ya da derneğe üye olmalarına engel bir düzenleme bulunmamaktadır. Derneklere genel yönetim kapsamındaki kamu idarelerince yardım yapılabilir.
Dernekler stopaj verir mi?​
Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesinin (5/b) bendinde, vakıflar (mazbut vakıflar hariç) ve derneklere ait gayrimenkullerin kiralanması karşılığında bunlara yapılan kira ödemelerinden gelir vergisi tevkifatı yapılacağı hükme bağlanmıştır.

Dernekler damga vergisinden muaf mı?​

Dernekler damga vergisinden muaf mı?
Aynı Kanuna ekli (2) sayılı tablonun “V- Kurumlarla İlgili kağıtlar” başlıklı bölümünün 17 numaralı fıkrasında, genel menfaatlere yararlı derneklerin her türlü işlemlerinde düzenlenen ve damga vergisi bu teşekküller tarafından ödenmesi gereken kağıtların damga vergisinden müstesna olduğu belirtilmiştir.

Dernekler kime bağlı?​

Dernekler kime bağlı?
Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü
 
Dernek lokalinde faaliyet göstermek isteyen bir dernek, eğer bu lokal iktisadi işletme statüsüne giriyorsa vergi mükellefi durumuna sokulabilir. Dernek lokalini sadece üyelerin sosyal amaçlarını karşılamak için kullanmak mümkündür.

Köy yardımlaşma derneği kurmak için en az 7 gerçek veya tüzel kişinin imzaladığı Kuruluş Bildirim Formu ve dernek amaç ve faaliyetlerini belirten tüzüğün hazırlanması gerekmektedir.

Hakimler, Türkiye Hâkimler ve Savcılar Birliği Kanun Tasarısı ile sadece güzel sanatlarla ve sporla ilgili derneklere üye olabilecekler.

Dernekler stopaja tabi değildir. Vakıflar ve dernekler, stopaja tabi tutulan gelirler için Gelir Vergisi ödemezler ve vergi muafiyetine sahiptirler.

Dernek lokalinin sorumlu müdürü mevzuata ve ruhsata uygun olarak işletilmesinden sorumludur. Dernek genel kurulunda en az 16 kişi bulunmalıdır ve belirli pozisyonlara (yönetim kurulu ve denetim kurulu üyeleri) ayrılmalıdır.

Dernek kurma ve üye olma konusunda belirli yaş sınırlamaları vardır. Örneğin, on iki yaşını doldurmuş küçükler yasal temsilcilerinin izni ile çocuk derneklerine üye olabilirken, on sekiz yaşından büyük olanlar çocuk derneklerine kurucu veya üye olamazlar.

Dernek kurmak için başvuru yapılacak yer, Dernekler Büro Amirliği'dir ve bu işlemi bir kurucu üye gerçekleştirebilir. Öğretmenlerin dernek kurma veya derneklere üye olmasını engelleyen bir düzenleme bulunmamaktadır.

Derneklerin gelir vergisi stopajı yükümlülüğü vardır. Gayrimenkullerin kiralanması karşılığında derneklere yapılan kira ödemelerinden gelir vergisi tevkifatı yapılması gerekmektedir.

Dernekler, genel menfaatlere yararlı dernekler olarak tanımlandıklarında damga vergisinden muaf tutulabilirler.

Dernekler, Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü'ne bağlıdır.
 
Geri
Üst