AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Dernek hangi hallerde sona erer?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.695
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Dernek hangi hallerde sona erer?​

Dernekler, mülki amirliğin yaptığı tüzük onayından itibaren 6 ay içinde olağan genel kurulu toplayamamış veya olağan genel kurul toplanmasına rağmen zorunlu organlar oluşturulmamış ise derneklerin sona ermesi kendiliğinden gerçekleşir.

Dernek adres değişikliği nasıl yapılır?​

Dernekler, yerleşim yerlerinde meydana gelen bu değişiklikleri Dernekler Yönetmeliği’nin ekinde (Ek-24) yer alan “Yerleşim Yeri Değişiklik Bildirimi” formunu doldurmak suretiyle, bu değişikliği izleyen otuz gün içinde dernek merkezinin bulunduğu yerin mülki idare amirliğine bildirmekle yükümlüdürler.

Derneğin Feshi nasıl olur?​

Derneğin Feshi nasıl olur?
Derneğin ilgili bulunduğu mülki amirlik tarafından yapılan uyarıya rağmen dernek, genel kurulunu üst üste iki kez toplayamazsa dernek üyeleri, idare veya herhangi bir kişi, sulh hukuk hâkimliğine müracaatı ile derneğin kendiliğinden sona erdiği tespit ettirilebilir.

Dernek kapatmak zor mu?​

Dernek kapatmak zor mu?
Derneklerin kapatılması olağanüstü haller dışında 3 şekilde mümkündür. Kendiliğinden fesih olması (infisah), mahkeme hükmü ve genel kurulda alınan karar ile kapatılması bu üç seçeneği oluşturur. Dernek kapatma işlemleri ve fesih sürecinin, dernek kurmaktan daha zor olduğunu bilmeniz gerekiyor.

Derneklerin kendiliğinden sona erme nedenleri nelerdir?​

Derneğin kendiliğinden sona ermesine gerektiren sebepler şunlardır:
- Amacın gerçekleşmesi veya gerçekleşmesinin imkansız hale gelmesi.
- Derneğin ödemede acze düşmesi.
- Yönetim kurulunun oluşturulamaması
- Üst üste iki kez olağan genel kurul toplantısının yapılamaması
- İlk genel kurul toplantısının yapılamaması

Derbis organ değişikliği nasıl yapılır?​

Eğer dernek başkan haricinde dernek asıl yönetim kurulu üyelerinden biri görevinden ayrılırsa, mevcut dernek yönetim kurulu üyeleri bir yönetim kurulu kararı alarak yedek yönetim kurulu üyelerinden bir kişiyi asıl yönetim kurulu üyeliğine seçerler ve bu durum DERBİS üzerinden mülki idare amirliğine 45 gün içerisinde …

Dernek başkan değişikliği nasıl yapılır?​

Dernek başkan değişikliği nasıl yapılır?
Dernek başkanının istifa etmesi ya da ya da dernek başkanının değiştirilmesi, tüzükte yer alan hükümlere uygun olarak yapılmalıdır. Tüzükte dernek başkanı yani yönetim kurulu başkanının değişimi için, genel kurul yapılması gerektiğine dair madde var ise, genel kurul olağanüstü olarak toplanmalıdır.

Dernek şube kapanışı nasıl yapılır?​

Dernek şube kapanışı nasıl yapılır?
Öncelikle, Yönetim Kurulunun bir yönetim kurulu kararı alması ve ardından dernek üyelerine Olağanüstü Genel Kurul çağrısı yapması gerekmektedir. Bu Olağanüstü Genel Kurul’un tek gündem maddesi ile, yani ‘fesih konusunu görüşmek üzere’ toplanması en doğrusudur.
Dernek üyeliğinden nasıl istifa edilir?​
Dernek üyeliğinden istifa etmenin usulü nedir? Hiç kimse, üyesi olduğu dernekte üye kalmaya zorlanamaz. Her üye yazılı olarak bildirmek kaydıyla, dernekten çıkma hakkına sahiptir. Dernek üyeliğinden ayrılma isteğini yazılı olarak yönetim kuruluna bildiren her üye o andan itibaren üyelikten ayrılmış olur.
Dernek nasıl kapatılır 2021?​
Derneklerin anayasanın 33. maddesi ile dernekler kanunun 28. ve 30. maddede yer alan yasaklara uyulmaması kapsamında Cumhuriyet Başsavcılığının talebine istinaden mahkeme kararı ile kapatılabilir. Derneğin kapatılması aynı zamanda bir ilgilinin kanuna aykırılık yönünden savcılığa başvurmasıyla da gerçekleşebilir.

Dernek seçimi yapılmazsa ne olur?​

Dernek seçimi yapılmazsa ne olur?
İlk genel kurul gerçekleştirilip, zorunlu dernek organları belirlenmediği taktirde, derneğin kendiliğinden feshi gerçekleştirilecektir.

Borç ödemede acze düşmüş olması derneğin mahkeme kararıyla kapatılmasını gerektirir mi?​

Borç ödemede acze düşmüş olması derneğin mahkeme kararıyla kapatılmasını gerektirir mi?
Kanundan doğan bu yükümlülükler gerçekleştirilmediği takdirde, dernek kendiliğinden sona erecektir. 4. Borç ödemede acze düşmüş olması halinde dernek kendiliğinden sona erer.
 
Derneklerin sona erme durumları, genel olarak belirli şartlar altında gerçekleşmektedir. Öncelikle, bir dernek kurulduktan sonra belirli bir süre içinde olağan genel kurul toplantısı yapamamış veya zorunlu organlar oluşturulamamışsa, derneğin kendiliğinden sona ermesi söz konusu olabilir. Ayrıca, dernek amacının gerçekleşmesi veya imkansız hale gelmesi, derneğin ödemede aciz duruma düşmesi, yönetim kurulunun oluşturulamaması gibi sebepler de derneğin sona ermesine neden olabilir.

Dernek adres değişikliği ise Dernekler Yönetmeliği'nde belirlenen prosedürlere göre gerçekleştirilmelidir. Yerleşim yerinde meydana gelen değişikliklerin, "Yerleşim Yeri Değişiklik Bildirimi" formu doldurularak ve 30 gün içinde ilgili mülki idare amirliğine bildirilmesi gerekmektedir.

Derneğin feshi ise belirli şartlara bağlı olarak gerçekleşebilir. Bu durumda, ilgili mülki amirlik tarafından yapılan uyarılara rağmen dernek, genel kurulu üst üste iki kez toplayamazsa ya da dernek üyeleri, idare veya herhangi bir kişi sulh hukuk hakimliğine başvurarak derneğin kendiliğinden sona erdiğini tespit ettirebilirler.

Eğer bir derneğin kapatılması gerekiyorsa, bu durum olağanüstü haller dışında genellikle üç şekilde gerçekleşir: Kendiliğinden fesih olması, mahkeme kararı ile kapatılması veya genel kurul kararı ile kapatılması. Dernek kapatma işlemlerinin ve fesih sürecinin, dernek kurma sürecinden daha zorlu olduğu unutulmamalıdır.

Dernek seçimleri yapılmadığında ise zorunlu dernek organları belirlenemez ve ilk genel kurul yapılamazsa, derneğin kendiliğinden feshedilmesi durumu ortaya çıkabilir.

Derneklerin değişiklik, kapanış ve sona erme süreçlerinin yasal prosedürlere uygun olarak gerçekleştirilmesi oldukça önemlidir. Bu süreçlerin doğru ve eksiksiz şekilde yürütülmesi, derneğin yasal statüsünün korunması açısından büyük önem taşır.
 
Geri
Üst