AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Dernek genel kuruluna kimler katilabilir?

Editör

Yeni Üye

Dernek genel kuruluna kimler katılabilir?​

7 kişi ile dernek kurmak yeterli iken, genel kurulda en az 16 kişi bulunmalıdır. Bu 16 kişinin; en az 5”i asil, 5’i yedek yönetim kurulu, 3’ü asil, 3’ü yedek denetim kurulu üyesi olması zorunludur. Bu sayı dernek yönetiminin isteğine bağlı olarak arttırılabilir.

Dernekler Online genel kurul yapabilir mi?​

Dernekler Online genel kurul yapabilir mi?
Dernekler Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile dernekler, genel kurul ve yönetim kurulu toplantılarını elektronik ortamda da yapabilecek.

Dernek olağanüstü genel kurul çağrısı nasıl yapılır?​

Dernekler, tüzükte yazılan sürelerde Olağan, bunun haricinde Olağanüstü olarak yapılabilir. Genel kurul, yönetim veya denetim kurulunun gerekli gördüğü hâllerde veya dernek üyelerinden beşte birinin yazılı başvurusu üzerine, yönetim kurulunca olağanüstü toplantıya çağrılabilir.

Dernek genel kurulu kaç yılda bir yapılır?​

Dernek genel kurulu kaç yılda bir yapılır?
a) Dernek tüzüğünde belirtilen zamanlarda olağan, b) Yönetim veya denetim kurulunun gerekli gördüğü hallerde veya dernek üyelerinden beşte birinin yazılı isteği üzerine otuz gün içinde olağanüstü toplanır. Olağan genel kurul toplantılarının en geç üç yılda bir yapılması zorunludur.
2021 Dernek Genel Kurulları ertelendi mi?​
STK, sendika meslek kuruluşları, birlikler ve kooperatiflerce yapılacak genel kurul dahil geniş katılımlı etkinliklere dair kısıtlamlar 1 Haziran 2021 tarihine kadar uzatılmıştır. …

Dernekler ne zaman genel kurul yapabilir?​

Dernekler ne zaman genel kurul yapabilir?
Olağan genel kurul toplantılarının en geç üç yılda bir yapılması zorunludur. [Dernek tüzüğünde olağan genel kurul toplantı periyodu olarak 3 yıldan fazla süre belirlenemez. Daha az süre (Ör: 2 yıl veya 1 yıl) konulmuşsa o sürede yapılır.

Aynı isimde dernek kurulabilir mi?​

Dernekler aynı isimle yeniden kurulabilirler. ancak mahkeme kararı ile kapatılan dernekler tekrar aynı isimle kurulamazlar. Dernekler birden fazla amaç için kurulabilir mi? Her derneğin yalnız bir tek amacı olabilir. Bu nedenle birden çok amaçlı dernek kurulamaz.

Olağan Genel kurul Toplantısı ne zaman yapılır?​

Olağan Genel kurul Toplantısı ne zaman yapılır?
a) Olağan genel kurul toplantısı, her hesap dönemi sonundan itibaren üç ay içinde yapılır. Buna göre hesap dönemi takvim yılı olan şirketlerde toplantılar yılın ilk üç ayı içinde, özel hesap dönemi olan şirketlerde ise, hesap döneminin bittiği günü izleyen ilk üç ay içinde yapılır.

Dernek genel kurulları, derneklerin en önemli organlarından biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Peki, dernek genel kuruluna kimler katılabilir ve genel kurul nasıl yapılır hakkında detaylı bilgiler verelim:

1. **Kimler Katılabilir?**
Dernek genel kurullarına katılım, derneğin üyeleri tarafından gerçekleştirilir. Dernek üyeleri, genel kurula katılma ve oy kullanma hakkına sahiptirler. Derneklerin tüzüklerinde belirtilen şartları taşıyan, üye aidatlarını düzenli ödeyen ve belirlenen diğer kriterleri yerine getiren üyeler, genel kurul toplantılarına katılabilirler. Genel kurulda, üyelerin belirli hakları ve sorumlulukları bulunmaktadır.

2. **Olağan Genel Kurul Toplantısı**
Derneklerin olağan genel kurul toplantıları, genellikle derneğin hesap dönemi sonundan itibaren üç ay içinde yapılır. Yani genel kurul toplantı tarihi, derneğin hesap dönemine bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Hesap dönemi takvim yılı olan derneklerde genel kurul toplantıları yılın ilk üç ayı içinde gerçekleşirken, özel hesap dönemi olan derneklerde ise hesap döneminin bitiş tarihini takip eden ilk üç ay içinde yapılır.

3. **Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı**
Derneklerin olağanüstü genel kurul toplantıları ise, tüzükte belirtilen süreler dışında yapılabilen toplantılardır. Olağanüstü genel kurul toplantısı, yönetim veya denetim kurulunun gerekli gördüğü durumlarda, dernek üyelerinin beşte birinin yazılı başvurusu üzerine veya benzeri nedenlerle toplanabilir.

4. **Dernekler Online Genel Kurul Yapabilir mi?**
Dernekler, son yıllarda çıkarılan yönetmelikler doğrultusunda genel kurul ve yönetim kurulu toplantılarını elektronik ortamda da yapabilmektedirler. Bu sayede dernek üyeleri, fiziksel olarak bir araya gelmeden genel kurul toplantısına katılma ve oy kullanma imkanına sahip olabilirler.

Sonuç olarak, dernek genel kurullarının düzenli aralıklarla yapılması ve üyelerin katılımının sağlanması, derneğin demokratik işleyişi için önemlidir. Genel kurullar, derneğin yönetimini denetleme, karar alma ve geleceğe yönelik planlama açısından büyük öneme sahiptir. Bu nedenle, genel kurul toplantılarının düzenli ve etkili bir şekilde gerçekleştirilmesi, derneğin sağlıklı bir şekilde yönetilmesi için önemlidir.

Geri