AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Dernek Denetiminde nelere bakilir?

Editör

Yeni Üye

Dernek Denetiminde nelere bakılır?​

Derneklerin Dış Denetimi Dış denetimde amaç, derneğin tüzüğünde belirtilen kuruluş amacına uygun hareket edip etmediğini, faaliyette bulunurken hukukun, kamu düzeninin dışına çıkıp çıkmadığını tespit etmektir. Dernekleri denetimde yetkili makam ise İçişleri Bakanlığı’dır.

Dernek denetim nedir?​

İç Denetim; Derneğin tüzüğünde belirtildiği üzere 6 ayda bir veya en geç yılda bir Dernek Denetim Kurulu tarafından incelenerek, rapor tutulmasıdır. Dış Denetim ise; İçişleri Bakanlığı veya Valilik İl Dernekler Müdürlüğü Dernekler denetçileri tarafından uygun görülen aralıklarla Denetlenmesidir.

Genelgeleri kim denetler?​

Genelgeleri kim denetler?
Bakanlar Kurulu kararıyla yürürlüğe konulmamış yönetmeliklerin, genelgeler ve tebliğ tekliflerinin ilişkili oldukları bakanlığı bilgilendirmek şartıyla imzalanmasında düzenleyici ve denetleyici kurum başkanı yetkilidir.

Dernek nasıl gelir elde eder?​

Dernekler de vakıflar gibi bağış ve yardım alabilir, iktisadi işletmeler yoluyla da gelir elde edebilirler. Cemaatler kurdukları vakıflara ve derneklere bağış ve yardım toplarlar. Bu bağışlar gönüllü, zorunlu ve vergi gibi belli dönemlerde alınan katkı paylarıdır.

Dernek kasasında ne kadar para bulunabilir?​

Derneklerin banka hesabı açmasına dair herhangi bir zorunluluk bulunmamaktadır. Bu nedenle dernek kasasında bulundurulması gereken nakit miktarı ile ilgili herhangi bir sınır bulunmaz.

18 Yaş Altı derneklere üye olabilir mi?​

18 Yaş Altı derneklere üye olabilir mi?
Çocuk derneklerine on sekiz yaşından büyükler kurucu ve üye olamazlar. On iki yaşını bitiren küçükler, yasal temsilcilerinin izni ile çocuk derneklerine üye olabilirler; ancak yönetim ve denetim kurullarında görev alamazlar.

Derneğe üye olan polis olabilir mi?​

Derneklere üye olabilirler. …” hükmü yer almaktadır. Bu hükümler birlikte değerlendirildiği takdirde; polislerin dernek kurmalarının yasak olduğu ancak, ilgili bulundukları Bakanlıkça (İçişleri Bakanlığı) tespit ve ilan edilen derneklere üye olabilmeleri mümkündür.

Dernek iç denetimi kim yapar?​

Derneklerde İç Denetim Raporu Dernek iç denetimi genel kurul, yönetim kurulu ve bağımsız kuruluşlarca yapılabilir. Fakat iç denetim konusunda sorumluluk denetim kurulu üyelerine aittir.

Dernek nasıl denetlenir?​

Dernek nasıl denetlenir?
MADDE 40. — Derneklerin işlemleri, defterleri, hesapları ve faaliyetleri içişleri Bakanlığınca veya dernek merkezi veya şubesinin bulunduğu yerin en büyük mülkiye âmiri tarafından bizzat veya görevlendireceği memurlar aracılığı ile dernek, merkez, müessese veya eklentilerinde her za man denetlenebilir.

Dernek denetiminde birçok unsura dikkat edilir. Öncelikle dış denetimin amacı, derneğin tüzüğünde belirtilen kuruluş amacına uygun hareket edip etmediğini, faaliyetlerinin hukuka uygunluğunu ve kamu düzenine aykırı olup olmadığını belirlemektir. Bu denetimi yapma yetkisi genellikle İçişleri Bakanlığı'na aittir. Diğer yandan iç denetim, derneğin kendi içinde belirli aralıklarla yaptığı bir denetim sürecidir. Genellikle Dernek Denetim Kurulu tarafından gerçekleştirilir ve rapor halinde tutulur.

Dernek gelirlerini elde etme konusunda çeşitli yollar takip edebilir. Bağış, yardım, iktisadi işletmeler aracılığıyla gelir elde etme gibi yöntemler sıklıkla tercih edilir. Ayrıca dernekler banka hesabı açma zorunluluğu olmadığı için, kasalarında ne kadar nakit para bulunduracakları konusunda herhangi bir sınırlama yoktur.

Dernek üyeliği konusunda ise çocuk derneklerine 18 yaşından küçüklerin üye olamayacağı belirtilirken, polislerin derneklere üye olabileceği ancak dernek kuramayacakları ve ilgili bakanlıkça tespit ve ilan edilen derneklere üye olabilecekleri vurgulanmaktadır.

Dernek iç denetimi genellikle genel kurul, yönetim kurulu ya da bağımsız kuruluşlar tarafından yapılabilir. Ancak iç denetim konusundaki sorumluluk genellikle denetim kurulu üyelerine aittir. Derneklerin denetimi ise İçişleri Bakanlığı ya da dernek merkezinin bulunduğu yerin en büyük mülkiye amiri tarafından gerçekleştirilebilir. Bu denetimler, derneğin işlemleri, defterleri, hesapları ve faaliyetlerini kapsayacak şekilde yapılır.

Geri