AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Dernek defterleri kac yil saklanir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Dernek defterleri kaç yıl saklanır?​

Madde 39 – Defterler hariç olmak üzere, dernekler tarafından kullanılan alındı belgeleri, harcama belgeleri ve diğer belgeler özel kanunlarda belirtilen süreler saklı kalmak üzere, kaydedildikleri defterlerdeki sayı ve tarih düzenine uygun olarak 5 yıl süreyle saklanır.

Dernek tüzüğü nereden alınır?​

Dernek kurmak için nereye başvurulur sorusunun cevabı ise tam olarak Dernekler Büro Amirliği’dir. Kurucu üyelerden bir kişi bu işlemi yerine getirebilir. Bulunulan ildeki Dernekler Büro Amirliğine, tüm bu evrakları eksiksiz olarak hazırladıktan sonra başvuru yapılabilir.
Dernekler ve kamu yararına çalışan dernekler Maliye Bakanlığının yıllık olarak belirlemiş olduğu tutarın üzerinde gelire sahip ise, bilanço usulüne göre defter tutmak zorundadırlar.
Dernek seçimleri kaç yılda bir yapılır?
Olağan genel kurul toplantılarının en geç üç yılda bir yapılması zorunludur. [Dernek tüzüğünde olağan genel kurul toplantı periyodu olarak 3 yıldan fazla süre belirlenemez. Daha az süre (Ör: 2 yıl veya 1 yıl) konulmuşsa o sürede yapılır.
Dernek için gerekli evraklar nereye verilir?
Dernekler, kuruluş bildirimi ve eklerini mülki idare amirliğine vermek suretiyle tüzel kişilik kazanırlar.

Dernekler defter tutmak zorunda mı?​

DEFTER TUTMA ESASLARI: Dernekler işletme hesabı esasına göre defter tutarlar. Ancak, şubeleri de dahil olmak üzere kamu yararına çalışma statüsü bulunan dernekler ile yıllık brüt gelirleri beşyüzbin TL’yi aşan dernekler takip eden hesap döneminden başlayarak bilanço esasına göre defter tutarlar.

Derneklerin muhasebesini kim tutar?​

Dernek Muhasebesi Tutulması Kamu yararına çalışan dernekler statüsüne sahip olanlar ve yıllık geliri belirli bir rakamın üzerinde olan dernekler bilanço usulüne göre kayıt tutmakla mükelleftirler. Belirli rakam ise, her yıl Maliye Bakanlığı tarafından belirlenmektedir.
Açılıştan sonra, toplantıyı yönetmek üzere bir başkan ve yeteri kadar başkan vekili ile yazman seçilerek divan heyeti oluşturulur. Dernek organlarının seçimi için yapılacak oylamalarda, oy kullanan üyelerin divan heyetine kimliklerini göstermeleri ve hazırun listesindeki isimlerinin karşılarını imzalamaları zorunludur.
 
Geri
Üst