- Konu Yazar
Dernek başkanı ne iş yapar?
Derneğin amaç ve yönetimine ilişkin bütün işlemlerinin, ilgili kanunlar, genel kurul kararları ve dernek tüzüğüne uygun olarak düzenlenip yürütülmesini ve gözetimini sağlar. Derneğin amacına uygun her türlü çalışmayı planlar, hazırlar ve genel kurul kararlarına uygun olarak icra eder.Dernek Başkanlığı nedir?
Derneğin en üst karar organıdır ve Dernek’in merkez ve şubelerine kayıtlı Asil Üyeleri’nden oluşur. Yılda bir kez Nisan ayında olağan olarak ve gündemli toplanır. Yönetim ve Denetim Kurullarının gerek gördüğü hallerde veya asil üyelerin beşte birinin yazılı isteği üzerine olağan üstü olarak ta toplanır.
Dernek başkanını kim seçer?
Listesi oylama sonucu seçimi kazanan asil üyeler daha sonra kendi arasında toplantı yaparak önce Yönetim Kurulu içinden başkanlığa aday olmak isteyenler içinden oylama yapılarak çoğunluk kararı ile Dernek Yönetim Kurulu Başkan seçilir.Derneklerde yönetim kurulu seçimi nasıl yapılır?
Açılıştan sonra, toplantıyı yönetmek üzere bir başkan ve yeteri kadar başkan vekili ile yazman seçilerek divan heyeti oluşturulur. Dernek organlarının seçimi için yapılacak oylamalarda, oy kullanan üyelerin divan heyetine kimliklerini göstermeleri ve hazırun listesindeki isimlerinin karşılarını imzalamaları zorunludur.
İlk cümleden de anlaşılacağı üzere, dernek kurmak için kanunen en az 7 kişi gerekiyor.
Dernek Genel Kurulu kimlerden oluşur?
(1) Derneğin Yönetim Kurulu sekiz asil üye ve sekiz yedek üyeden oluşur. Derneğin Yönetim Kurulu asil ve yedek üyelerinin en az beşi, kıdem süresi beşinci yıl olan tüzel kişi üyelerin temsilcilerinden oluşmak zorundadır.
Dernek başkanı maaş alabilir mi?
5253 sayılı Dernekler Kanunu’nun 13’üncü maddesi ile dernek hizmetleri gönüllüler veya yönetim kurulu kararı ile göreve başlatılan ücretliler aracılığıyla yürütülmekte, dernek yönetim ve denetim kurullarının kamu görevlisi olmayan başkan ve üyelerine ücret verilebilmekte, ancak verilecek ücret ile her türlü ödenek.Dernek Başkanı sigortalı olur mu?
Dernek başkanlarının sigortalılığı konusunda 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda özel bir düzenleme yapılmamıştır. Hal böyle iken, dernek başkanları 4/1-c, 4/1-b, 4/1-a kapsamında sigortalı olanlar arasından seçilebilmektedir.
Dernek genel kurulu yapılmazsa ne olur?
Md.12). İlk genel kurul toplantısının kanunda öngörülen sürede yapılmamış ve zorunlu organların oluşturulmamış olması, derneklerin kendiliğinden sona erme nedenlerinden biridir. Bu durumda her ilgili, sulh hâkiminden, derneğin kendiliğinden sonra erdiğinin tespitini isteyebilir (TMK Md. 87).Dernek yönetim kurulu kararı kaç kişi ile alınır?
Yönetim kurulu üyesi 5 olan bir derneğin 3 asil üyesi ile toplanarak kararlar alabilir. Toplantıya katılmayan diğer üyeler isterlerse alınan kararları görebilir itiraz şerhi koyabilirler.
Dernek yönetim ve denetim kurullarının kamu görevlisi olmayan başkan ve üyelerine ücret verilebilir, yönetim ve denetim kurulu üyeleri dışındaki üyelere ise ücret, huzur hakkı veya başka bir ad altında herhangi bir karşılık ödenmemektedir.
Dernek başkanı sigortalı olur mu?