Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Dernek aidat borcu odenmezse ne olur?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu

Dernek aidat borcu ödenmezse ne olur?​

Dernekten çıkan veya çıkarılan üye, üyelikte bulunduğu sürenin ödentisini vermek zorundadır. Dernek tüzüğünde üyelik aidatının ödenmemiş olması üyelikten çıkarılma sebebi olarak gösterilmişse, aidatını ödemeyen üye yönetim kurulu kararı ile üyelikten çıkartılabilir.

Dernek üyeleri maaş alır mı?​

5253 sayılı Dernekler Kanunu’nun 13’üncü maddesi ile dernek hizmetleri gönüllüler veya yönetim kurulu kararı ile göreve başlatılan ücretliler aracılığıyla yürütülmekte, dernek yönetim ve denetim kurullarının kamu görevlisi olmayan başkan ve üyelerine ücret verilebilmekte, ancak verilecek ücret ile her türlü ödenek.
Dernek yönetim kurulu kararı kaç kişi ile alınır?
Yönetim kurulu, 5 asıl ve 5 yedek üyeden az olmamak üzere dernek tüzüğünde belirtilen sayıda üyeden oluşur. Yönetim kurulu üye sayısı, boşalmalar sebebiyle üye tam sayısının yarısının altına düşerse; genel kurul, kalan yönetim kurulu üyeleri ya da denetim kurulu tarafından bir ay içinde toplantıya çağrılır.
Dernek genel kurulu yapılmazsa ne olur?
Genel kurul sonuç bildirimi yükümlülüğünü, yerine getirmeyen dernek yöneticilerine beşyüz Türk Lirası idarî para cezası verilir (DK Md. 32/l).

Dernekten istifa nasıl edilir?​

Üyelikten istifa durumunda üyelik beyanı ile birlikte dernek ile üye arasındaki ilişki ileriye dönük olarak sona erer. Üyelikten istifa, üyelikten istifa beyanının dernekte üyelikle ilgili yetkili kılınmış organa ya da bu konuda yetkili kılınmış bir organ yoksa yönetim kuruluna ulaşması ile birlikte gerçekleşir.

Derneklerde aidat zorunlu mu?​

Cevap: Türk Medeni Kanunu ve Dernekler Kanununa göre her üyenin aidat ödeme zorunluluğu vardır. Dernek aidatı ödemek, üyenin derneğe olan bir borcudur. Bu borç kanundan kaynaklanmaktadır.
Dernek üyelik aidatı ne kadar?
Dernek üyelik aidatı ilk Genel Kurul a kadar aylık net 350,00-TL(üçyüzelli )TL. olarak belirlenmiştir. Üyelik aidatı Genel Kurul kararı ile arttırılıp azaltılabilir. Derneğe üyelik giriş aidatı 1.000 (bin)TL olarak belirlenmiştir. Üyelik giriş aidatı Genel Kurul kararı ile arttırılıp azaltılabilir.
Dernek Başkanı ölürse ne olur?
Vefat, istifa ve her türlü üyeliği sona erdiren halde, üyeliği sona eren tüzel kişi temsilcisinin yerine aynı tüzel kişi tarafından belirlenen yedek üye Yönetim Kurulu üyesi olur.
7 kişi ile dernek kurmak yeterli iken, genel kurulda en az 16 kişi bulunmalıdır. Bu 16 kişinin; en az 5”i asil, 5’i yedek yönetim kurulu, 3’ü asil, 3’ü yedek denetim kurulu üyesi olması zorunludur. Bu sayı dernek yönetiminin isteğine bağlı olarak arttırılabilir.
23- ETTK’daki düzenlemeden farklı olarak yeni Türk Ticaret Kanunu ile yönetim kurulunun en az 3 (üç) kişiden oluşması zorunluluğu kaldırılarak, üye sayısının bir ve birden fazla olabileceği hükme bağlanmıştır.
Olağan genel kurul toplantısı yapılmazsa ne olur?
Bu süre içinde durum düzeltilmezse, mahkeme şirketin feshine karar verir.” şeklindeki düzenlemesi uyarınca genel kurul yapılmamasının sonucunda asliye ticaret mahkemesince hükmedilebilecek “şirketin feshine ilişkin karar verilmesi” şeklinde bir yaptırımı bulunmaktadır.
Dernek Genel Kurulları ne zamana ertelendi?
STK, sendika meslek kuruluşları, birlikler ve kooperatiflerce yapılacak genel kurul dahil geniş katılımlı etkinliklere dair kısıtlamlar 1 Haziran 2021 tarihine kadar uzatılmıştır.

Dernek üyeliğinden nasıl ayrılırım?​

Dernek üyeliğinden istifa etmenin usulü nedir? Hiç kimse, üyesi olduğu dernekte üye kalmaya zorlanamaz. Her üye yazılı olarak bildirmek kaydıyla, dernekten çıkma hakkına sahiptir. Dernek üyeliğinden ayrılma isteğini yazılı olarak yönetim kuruluna bildiren her üye o andan itibaren üyelikten ayrılmış olur.

Dernek kapatma nasıl olur?​

Derneklerin anayasanın 33. maddesi ile dernekler kanunun 28. ve 30. maddede yer alan yasaklara uyulmaması kapsamında Cumhuriyet Başsavcılığının talebine istinaden mahkeme kararı ile kapatılabilir. Derneğin kapatılması aynı zamanda bir ilgilinin kanuna aykırılık yönünden savcılığa başvurmasıyla da gerçekleşebilir.
Dernek üyelik aidatı nasıl belirlenir?
Dernek aidatının miktarı dernek tüzüğünde belirlenmiştir. Aynı zamanda dernek tüzüklerinde, dernek aidat miktarını değiştirmeye hangi dernek organının (yönetim kurulu ya da genel kurul) yetkili olduğu da yazılmaktadır.

Geri