Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Dernegi kim temsil eder?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu

Derneği kim temsil eder?​

Yönetim kurulu, derneğin yürütme ve temsil organıdır; bu görevini kanuna ve dernek tüzüğüne uygun olarak yerine getirir. Temsil görevi, yönetim kurulunca, üyelerden birine ya da bir üçüncü kişiye verilebilir.

Derneklerin kuruluş amacı nedir?​

Dernek; tüzel ya da gerçek en az yedi kişinin kazanç paylaşma amacı haricinde, belirli ve ortak bir maksadı hayata geçirmek doğrultusunda, bilgi ve çalışmalarını sürekli olarak birleştirmek amacıyla oluşturmuş oldukları, tüzel kişiliğe sahip kişi topluluğu olmaktadır.
Derneklerin kuruluş sistemi nedir?
Maddesi gereği; “Dernekler, kuruluş bildirimini, dernek tüzüğünü ve gerekli belgeleri yerleşim yerinin bulunduğu yerin en büyük mülkî amirine verdikleri anda tüzel kişilik kazanırlar.” Bu düzenleme ile derneklerin kuruluşu için kanunda sayılan belgelerin, yerleşim yerinin bulunduğu yerin en büyük mülki amirine ki bu …
Dernek kuruluş bildirimi nedir?
Dernek kurmak için en az 7 kişi tarafından doldurulmuş olan kuruluş bildirim formu ile amacınıza yönelik hazırlamış olduğunuz tüzüğü mülki idari amirliğine teslim etmeniz gerekiyor. Yani alındı belgesinde yer alan tarih, gün ve saat bilgisi derneğin tüzel kişiliğin başlangıç tarihini ifade eder.

Federasyon başkanı nasıl belirlenir?​

MADDE 9 – (1) Federasyon başkanları seçim kurulu, Genel Müdürün onayı ile ilgili daire başkanının başkanlığında, bir hukukçu, bir başmüfettiş ve en az şube müdürü seviyesinde iki kişi olmak üzere toplam beş kişiden oluşur. Federasyon başkanları seçim Kurulu oy çokluğu ile kararlarını alır ve aldığı kararlar kesindir.

Federasyon gelirleri nelerdir?​

(3) Federasyonlar tarafından yapılan faaliyet ve müsabakalarda elde edilen reklam, sponsorluk, naklen yayın, milli müsabakalara ait bilet gelirleri federasyona aittir.

Dernek nasıl şikayet edilir?
Dernek ile ilgili şikâyetler için derneğin merkezinin bulunduğu İl Dernekler Müdürlüğüne başvurulması gerekmektedir.
Dernek yönetimi kimlerden oluşur?
(1) Derneğin Yönetim Kurulu sekiz asil üye ve sekiz yedek üyeden oluşur.

Dernek Merkezi ev olabilir mi?​

Kuruluş aşamasında bulunan bir dernek için, kuruluş işlemlerini takibe fiilen elverir ölçüde, boş ve bağımsız bir adresin bildirilmesi gerekmektedir. Dolayısı ile ikametgah adresinin dernek adresi olarak bildirilmesi mümkün olmamaktadır.

Dernek genel kurul divan heyeti kimlerden oluşur?​

Açılıştan sonra, toplantıyı yönetmek üzere bir başkan ve yeteri kadar başkan vekili ile yazman seçilerek divan heyeti oluşturulur. Dernek organlarının seçimi için yapılacak oylamalarda, oy kullanan üyelerin divan heyetine kimliklerini göstermeleri ve hazırun listesindeki isimlerinin karşılarını imzalamaları zorunludur.
Dernekten nasıl para kazanılır?
Dernekler de vakıflar gibi bağış ve yardım alabilir, iktisadi işletmeler yoluyla da gelir elde edebilirler. Cemaatler kurdukları vakıflara ve derneklere bağış ve yardım toplarlar. Bu bağışlar gönüllü, zorunlu ve vergi gibi belli dönemlerde alınan katkı paylarıdır.
Dernekler kim tarafından denetlenir?
MADDE 40. — Derneklerin işlemleri, defterleri, hesapları ve faaliyetleri içişleri Bakanlığınca veya dernek merkezi veya şubesinin bulunduğu yerin en büyük mülkiye âmiri tarafından bizzat veya görevlendireceği memurlar aracılığı ile dernek, merkez, müessese veya eklentilerinde her za man denetlenebilir.

Bir dernek nasıl kapatılır?​

Derneklerin anayasanın 33. maddesi ile dernekler kanunun 28. ve 30. maddede yer alan yasaklara uyulmaması kapsamında Cumhuriyet Başsavcılığının talebine istinaden mahkeme kararı ile kapatılabilir. Derneğin kapatılması aynı zamanda bir ilgilinin kanuna aykırılık yönünden savcılığa başvurmasıyla da gerçekleşebilir.

Dernek asil üye ne demek?​

a)Asıl Üyelik Asıl üyeler, üyelik haklarından yararlanan, bu tüzüğe göre belirlenen ödentileri ödemeyi kabul eden, ilgili mevzuatlara ve dernek tüzüğüne uygun olarak düzenlenmiş Dernek İç Yönetmeliğine uymakla yükümlü olan, Yönetim Kurulu tarafından asil üyeliğe kabul edilen gerçek kişilerdir.
Bir adreste iki dernek olur mu?
“Dernek ile diğer işyeri veya konutların aynı adreste bulunması halinde derneklerin denetiminin yapılması, kolluk kuvvetlerinin yetkilerini kullanması ve diğer hususlarda önemli sorunlar yaşanabileceği dikkate alındığında, birden fazla derneğin veya bir dernekle başka bir özel veya tüzel kişiliğin aynı adreste …
Dernek Adresi sanal ofis olabilir mi?
Ayrıca, siz kuruluş işlemleri sırasında ‘Derneğin kendine özel kapısı ve kendine özel odası olduğunu’ beyan ettiğiniz için, yalan beyandan dolayı hakkınızda dava açılabilir. Tüm bu kötü senaryolar ışığında, kısaca dernekler Sanal Ofisleri kullanamazlar.

Dernek yönetim kurulu Üyesi divan başkanı olabilir mi?​

Derneğin genel kurulu, genel kurula katılma hakkı bulunan üyelerden oluşur. Divan heyeti genel kurula katılma hakkı bulunanlar arasından seçimle oluşturulur. Dernek organlarında görev alan üyelerin divana seçilmesinde tüzükte aksine bir hüküm olmaması kaydıyla yasal bir engel bulunmamaktadır.

Dernek genel kurulunda kimler oy kullanabilir?​

Genel kurulda her üyenin bir oy hakkı vardır; üye oyunu şahsen kullanmak zorundadır.” hükümleri yer almakta olup, benzer düzenleme Dernek Tüzüğünün 4. maddesinde de bulunmaktadır.

Geri