AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Dermoid kist kansere donusur mu?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.319
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Dermoid kist kansere dönüşür mü?​

DERMOİD KİSTLER KANSERE DÖNÜŞÜR MÜ? Dermoid kistlerin, kanserleşmesi son derece nadirdir ve sıklıkla 40-45 yaş sonrası görülür. Literatürde sıklığı binde 2 ile %2 arasında değişir. Tüm kötü huylu germ hücreli over tümörleri içinde dermoid kistlerden kaynaklanan kanserler %2.9’dur.

Dermoid kist tehlikeli midir?​

Her ne kadar yumurtalık dermoid kistleri zararsız olsalar da, cerrahi olarak çıkartılmaları hala en iyi uygulamalardandır çünkü eğer yumurtalık tedavisi yapılmazsa büyüyen kistler sebebi ile burkulma gelişebilir, bu da yumurtalıklara kan akışını engelleyerek hem gebelik hem de doğurganlık problemlerine neden olabilir.
Dermoid kist nedir neden olur?
Dermoid kist, içinde kıl, tüy, diş, kemik ve sinir dokusu bulunabilen ve nadiren kansere dönüşme ihtimali olduğu için ameliyat önerilebilen bir hastalıktır. Vücudumuzun deri tabakasında oluşan bir tür kesecik olan dermoid kist, üzerinde biyolojik yapısı gereği orada bulunmaması gereken dokular barındırabilir.
Dermoid kist ne kadar sürede iyileşir?
Dermoid Kist Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci Kapalı ameliyatlarda hastanede kalış süresi çok kısa, günlük hayata dönüş süresi çok hızlıdır. Kapalı ameliyatlarda 1-2 gün içinde hasta kendi işlerini görüp 1 hafta içinde işe dönebilir. Açık ameliyatlarda yatış süresi uzun ve günlük hayata dönüş süresi ise daha uzundur.

Kist tümöre dönüşür mü?​

Kistler kemikler ve yumuşak dokular dahil olmak üzere vücudun herhangi bir yerinde oluşabilir. Bazı istisnalar olmasına rağmen çoğu kist kanserli değildir. Katı doku kitleleri olan tümörler vücutta hemen hemen her yerde çoğalabilir ve çabuk büyür. Aynı organda hem kist hem tümör olması mümkündür.

Dermoid kist kendiliğinden kaybolur mu?​

Kistler çoğunlukla fonksiyonel ve zararsızdırlar; üreme döneminde yapılıp, cerrahi gerekmeksizin kendiliğinden kaybolurlar. Bazen de iyi huylu olup, sebat ederler (çikolata kisti, dermoid kist), nadiren de kötü huylu (kanser) olabilirler.
Dermoid kist hangi bölüm bakar?
Dermoid kistler ancak cerrahi müdahale ile alınabilir. İlaçlı tedavisi mümkün değildir. Bu yüzden ilk olarak başvurulacak olan bölüm kadın hastalıkları bölümüdür.
Dermoid kist ilaçla tedavi olur mu?
Fakat takibi risk teşkil eden dermoid kistlerin tek bir tedavi yöntemi vardır. Bu yöntem de kistin cerrahi olarak çıkarılmasıdır. Bu kistlerin ilaçla ya da bitkisel yöntemlerle tedavi edilmeleri ya da kendi kendine kaybolmaları mümkün değildir.

Kist tedavisi için hangi doktora gidilmeli?​

Vücudun her hangibir bölgesinde görülen kistlerin tedavisi de sıklıkla Genel Cerrahi’nin kapsama alanına girmektedir. Kistlere uygulanan değişik tedavi modalitelerinin çoğu genel cerrahinin ilgi alanı içerisindedir.
 
Geri
Üst