AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Derecelendirme kavrami nedir?

Editör

Yeni Üye

Derecelendirme kavramı nedir?​

Derecelendirme, önceden belirlenmiş niteliksel ve niceliksel kriterlerin belirli ağırlıklarla değerlendirildiği bir metodoloji çerçevesinde yapılır, ilan edilmiş bir notasyon sistemi içinde derecelendirilen kuruma(issuer) veya ihraç edilen menkul değere bir not verilir.

Derecelendirme Raporu Nedir?​

Bir kredi derecelendirme notu, kurumların veya bu kurumların ihraç ettiği sermaye piyasası yükümlülüklerinin kredi riski hakkında bağımsız bir görüştür. Derecelendirme notumuz, derecelendirilen kurumun sağladığı ve analistlerimizin diğer kaynaklardan edindiği bilgiler ışığında verilir.

Kurumsal derecelendirme notu nedir?​

Kurumsal derecelendirme notu nedir?
Bir kurumsal yönetim derecelendirme notu, kurumların hissedar haklarına verdikleri önemin, kamuyu aydınlatma faaliyetlerinin, menfaat sahipleri ile ilişkilerinin ve yönetim kurullarının genel kredibilitesi hakkında bir görüştür.

Değerleme ve derecelendirme kuruluşları nedir?​

Derecelendirme kuruluşları, sistematik derecelendirme metodolojisi belirler, bunlara uyumun gözetilmesi amacıyla yazılı bir iç kontrol sistemi oluşturur ve ahlaki davranış kuralları yönergesi hazırlar.

Kurumsal yönetim ilkelerine uyum derecelendirmesi ne demek?​

Kurumsal yönetim (uyum) derecelendirmesi, kabul edilen kurumsal yönetim ilkeleri esas alınarak, şirketlerin kurumsal yönetim uygulamalarının kalitesini sorgulayan ve uygulamaları derecelendiren kuruluş tarafından belirlenen not skalasına göre not verilen niteliksel derecelendirme faaliyetidir.

Kredi derecelendirme neden yapılır?​

Kredi derecelendirme neden yapılır?
Kredi derecelendirmeleri yatırımcıya bir ülke hakkında ileriye yönelik bilgi vermek için yapılır. Derecelendirme analizlerinin bir parçası olarak, güncel ve geçmişten gelen bilgiler yardımıyla gelecekteki öngörülebilir olayların muhtemel etkileri değerlendirilir.
JCR derecelendirme raporu nedir?​
JCR tanıtımında yer alan tanıma göre, Kredi derecelendirmesi; işletmelerin risk durumları ve ödeyebilirliklerinin veya borçluluğu temsil eden sermaye piyasası araçlarının anapara, faiz ve benzeri yükümlülüklerinin vadelerinde karşılanabilirliğinin derecelendirme kuruluşları tarafından bağımsız, tarafsız ve adil olarak …
JCR derecelendirme nedir?​
Finans literatüründeki derecelendirme, yükümlü veya borçlunun ana para, faiz ve diğer eklenti yükümlülüklerini ödünç sözleşmesine uygun bir şekilde zamanında ve tam olarak ödeme isteği ve kabiliyetinin var olup olmadığını ve seviyesini belirlenmiş kriterler dahilinde ölçen bir araçtır.

Kurumsal yönetim endeksi ne demek?​

Kurumsal yönetim endeksi ne demek?
BIST Kurumsal Yönetim Endeksi’nin amacı, payları Borsa İstanbul pazarlarında (Gözaltı Pazarı ve C Listesi hariç) işlem gören ve kurumsal yönetim ilkelerine uyum notu 10 üzerinden en az 7, her bir ana başlık itibarıyla 10 üzerinden en az 6,5 olan şirketlerin fiyat ve getiri performansının ölçülmesidir.

Değerleme kuruluşları nedir?​

Değerleme işini yapan şirketlere lisanslı değerleme şirketleri denilmektedir. Lisanslı denmesinin sebebi ise, BDDK ve/ya SPK tarafından lisansları olmasıdır. Bu firmalar, bu kurumlar tarafından denetlenmektedir. Değerleme uzmanları ve değerleme şirketleri, Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği yani TDUB üyesidir.

Derecelendirme kuruluşları nelerdir?​

Günümüzde global düzeyde faaliyet gösteren bir çok KDK bulunmaktadır. Bunlardan en önemli üç derecelendirme kuruluşu S&P, Moody’s ve Fitch’dir. Üç büyükler olarak da bilinen S&P, Moody’s ve Fitch kredi derecelendirme sektörünün yüzde 95’ini kapsamaktadır.

SPK kurumsal yönetim Derecelendirme Uzmanlığı ne işe yarar?​

SPK kurumsal yönetim Derecelendirme Uzmanlığı ne işe yarar?
Derecelendirme, kurumsal yönetim ilkelerinde izlenen en iyi uygulamalar açısından bir kuruluşun diğer kuruluşlara kıyasla göreceli konumunu belirler. Türkiye’de KYİUD düzenlenmesi ve denetlenmesinde Sermaye Piyasası Kurumu (SPK) yetkilidir.

Kurumsal yönetim ilkeleri nelerdir?​

Kurumsal yönetimle ilgili düzenlemeler dört temel ilkeye odaklanmaktadır: “Adillik, Şeffaflık, Hesap verebilirlik ve Sorumluluk”.

Kredi derecelendirme kuruluşlarından kredi notu alınmasının sebebi nedir?​

Kredi derecelendirme kuruluşları, borçlanmak isteyen idare ve şirketlerin geri ödeme gücünü değerlendiren özel şirketlerdir. Bu kuruluşlar, değerlendirmesini yaptıkları borçlanıcıya ilişkin bir rapor hazırlar ve bir kredi notu tayin ederler.

Kredi derecelendirme lisansı ne işe yarar?​

Kredi derecelendirme lisansı ne işe yarar?
Kredi derecelendirme uzmanı; kurumların kredibilitesi ve potansiyel riskler hakkında analizler yaparak, derecelendirme notunun belirlenmesi için çalışır.

Derecelendirme kavramı, belirli niteliksel ve niceliksel kriterlerin ağırlıkları göz önünde bulundurularak yapılan bir değerlendirme sürecidir. Bu metodoloji çerçevesinde, bir kuruma veya ihraç edilen menkul değere belirli bir not verilir, genellikle belirli bir notasyon sistemi içinde ifade edilir. Derecelendirme raporları, kurumların kredi riski hakkında bağımsız bir görüş sunar ve analistlerin sağladığı bilgiler ışığında oluşturulur.

Kurumsal derecelendirme notu ise, kurumların hissedar haklarına, kamuyu aydınlatma faaliyetlerine, menfaat sahipleri ile ilişkilere ve yönetim kurullarının genel kredibilitesine yönelik bir değerlendirmedir. Bu notlar, kurumsal yönetim ilkelerine uygunluğu değerlendirerek kuruluşların performansını sorgular.

Değerleme ve derecelendirme kuruluşları, sistematik derecelendirme metodolojileri belirler, iç kontrol sistemleri oluşturur ve ahlaki davranış kuralları yönergeleri hazırlarlar. Özellikle, kuruluşların derecelendirme süreçlerinde adil ve tarafsız bir şekilde hareket etmelerini sağlarlar.

Kredi derecelendirmeleri ise, yatırımcılara bir ülke veya kurum hakkında geleceğe dönük bilgiler sunmak amacıyla yapılır. Bu analizler, güncel ve geçmiş verilerin yanı sıra gelecekteki olası olayların etkilerini de değerlendirerek kredi riskini belirler.

En önemli kredi derecelendirme kuruluşları arasında S&P, Moody's ve Fitch bulunmaktadır. Bu kuruluşlar, kredi notu verme konusunda global düzeyde etkinlik gösterirler ve genellikle kredi derecelendirme sektörünün büyük bir bölümünü kapsarlar.

SPK kurumsal yönetim Derecelendirme Uzmanlığı ise, kurumsal yönetim ilkelerine uygunluğu derecelendirme sürecinde belirlemek ve gözetmekle görevlidir. Bu uzmanlık alanı, Sermaye Piyasası Kurumu (SPK) tarafından düzenlenir ve denetlenir.

Kurumsal yönetim endeksi, şirketlerin kurumsal yönetim ilkelerine uyumunu ölçmek ve notlandırmak amacıyla kullanılan bir endekstir. Bu endeks, şirketlerin fiyat ve getiri performansını ölçerek yatırımcılara rehberlik eder.

Son olarak, kredi derecelendirme lisansı, kredi notları belirleme sürecinde yer alan uzmanların kredibilite ve risk analizlerini yapmalarına imkan tanır. Bu lisans, kurumların kredi notlarının doğru ve güvenilir bir şekilde belirlenmesine yardımcı olur.

Geri