- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 132.565
- Çözümler
- 15
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Depremlerden hangisinde sıvılaşma olayı gözlemlenmiş ve hasara neden olmuştur?
Yersarsıntısı, hasarlara neden olan sıvılaşma için, depremin meydana getirdiği titreşimler ile üretilir. Magnitüdü 5’ten az olmamak üzere, M 5.5 – 6.0 ve üstü olan depremler sıvılaşmaya neden olarak hasarlar için etkilidir.Depremde sıvılaşma nedir?
Zemin sıvılaşması ya da zeminde sıvılaşma yeraltı su seviyesi altındaki tabakaların geçici olarak mukavemetlerini kaybederek, katı yerine viskoz sıvı gibi davranmalarıdır. Sıvılaşma, deprem gibi dinamik yüklemeler altında, gevşek daneli zeminlerde (kumlu-siltli zeminler) görülen bir olaydır.
Sıvılaşma neden olur?
Sıvılaşma genellikle kohezyonsuz zeminlerde meydana gelen dinamik ve monotonik yüklemeler sonucu boşluk suyu basıncının artması ve buna bağlı olarak efektif gerilmelerin azalması ile zemindeki kayma dayanımındaki kayıptır. Sıvılaşan zemin, bir akışkan gibi davranmaktadır.
Killi zeminlerde sıvılaşma olur mu?
Sıvılaşma genellikle suya doygun zemin tiplerinde görünmektedir. Kumlu, siltli topraklarda sıvılaşma riski vardır. Her ne kadar killi toprakta sıvılaşma riski olmasada, bazı deney sonuçlarında zayıf killi topraklarda da değerler sıvılaşma riski sınırında çıkmaktadır.Zemin sıvılaşması nerede olur?
sıvılaşma deniz kenarlarında, özellikle körfez çamurları ile kıyı düzlüklerinde, özellikle menderesli akarsuların taşkın ovası düzlüklerinde ve gölsel çökellerde yaygın olarak gözlenir.
SDS nedir zemin?
Bu deprem yer hareketi, standart tasarım deprem yer hareketi olarak da adlandırılmaktadır. SDS : Kısa periyot (0.2s) tasarım spektral ivme katsayısıdır (boyutsuz). SDS’nin S’si Spektral ivme, alt indis “ D ”si Design/tasarım, alt indis küçük “S” Short/kısa anlamına gelmektedir.