AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Deprem Tahliye nasil yapilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Deprem Tahliye nasıl yapılır?​

Sarsıntı süresince sağlam bir nesnenin yanında ÇÖK-KAPAN-TUTUN hareketini uygulayarak hedef küçültün. Sarsıntı bittiğinde okulu tahliye edin. Önceden belirlenen tahliye güzergâhında, öncelik ve sınıf sırasına göre tek sıra halinde dışarıya çıkın ve tahliye sırasında öğretmenlerinizin yönlendirmelerine uyun.

2022 deprem olacak mı?​

AFAD’ın en son paylaştığı verilere göre 2021’de 23 bin 753 deprem meydana geldi. 2022’de de sarsıntılar devam ediyor. Özellikle Marmara’da geçen ay önce Yalova sonra da Tekirdağ’da deprem oldu.

Deprem tahliyesi kaç dakika sürer?​

Deprem tahliyesi kaç dakika sürer?
Konferans ve bilgilendirme çalışmalarından sonra sınıflarına geçen öğrenci ve öğretmenler, hazırlanan senaryo gereği ilk önce deprem daha sonra da acil durumlarda bina tahliye tatbikatına katıldılar. Bu kapsamda binanın tamamının 1 dakika 8 saniyede tahliye dilmesi AFAD Ekiplerince iyi bir süre olarak değerlendirildi.

İstanbul deprem ne zaman olacak 2022?​

İstanbul deprem ne zaman olacak 2022?
Deprem uzmanı, İTÜ Jeofizik Mühendisliği Bölümü Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Marmara depremi için beklenen tarihi 2039-2040 olarak açıkladı.

Deprem tatbikatı kaç sn?​

AFAD deprem anında ne yapmalıyız?​

DEPREM ANINDA BİNA İÇERİSİNDEYSENİZ; Sabitlenmemiş dolap, raf, pencere vb. eşyalardan uzak durulmalıdır. Varsa sağlam sandalyelerle desteklenmiş masa altına veya dolgun ve hacimli koltuk, kanepe, içi dolu sandık gibi koruma sağlayabilecek eşya yanına çömelerek hayat üçgeni oluşturulmalıdır.

Deprem tatbikatının faydaları nelerdir?​

Deprem tatbikatının faydaları nelerdir?
Okullarda düzenlenen tatbikatların asıl amacı, öğrenci ve tüm okul kadrosunu, olası bir deprem veya yangın felaketine karşı bilinçlendirmek, yapılması gerekenler konusunda onları eğitmektir. Bu amaç doğrultusunda tatbikatlar gerçeğin kopyaları olarak, gerçeğe olabildiğince benzer halde uygulanır.

Depremde nerede durmalı AFAD?​

Depremde nerede durmalı AFAD?
Sabitlenmemiş dolap, raf, pencere vb. eşyalardan uzak durulmalıdır. Varsa sağlam sandalyelerle desteklenmiş masa altına veya dolgun ve hacimli koltuk, kanepe, içi dolu sandık gibi koruma sağlayabilecek eşya yanına çömelerek hayat üçgeni oluşturulmalıdır.
 
Deprem tahliye işlemi, deprem anında ve sonrasında hayat kurtarabilmek için önemli bir adımdır. Sarsıntı esnasında sağlam bir nesnenin yanında ÇÖK-KAPAN-TUTUN hareketini uygulamak, yani çömelerek başınızı ve boynunuzu korumak, ardından elle nesneye tutunarak kendinizi korumak oldukça etkili bir yöntemdir. Deprem sona erdiğinde ise bina tahliye edilmelidir. Önceden belirlenen tahliye güzergâhında, öğrenciler ve öğretmenler öncelik ve sınıf sırasına göre tek sıra halinde dışarıya çıkmalı ve bu süreçte öğretmenlerin yönlendirmelerine uymalıdırlar.

2021 yılında 23 bin 753 deprem meydana gelmiş olup, 2022 yılında da sarsıntılar devam etmektedir. Özellikle Marmara bölgesinde depremler meydana gelmiştir. İstanbul'da beklenen büyük depremin tarihi ise 2039-2040 olarak açıklanmıştır.

Deprem tahliyesi süresi, tatbikatlarla belirlenmektedir. Örneğin, bir binanın tamamının 1 dakika 8 saniyede tahliye edilmesi gibi süreler belirlenebilir. Deprem tatbikatları, depreme karşı hazırlıklı olmayı sağlar ve acil durumlarda doğru hareket etmeyi öğretir.

Deprem anında bina içerisinde bulunanlar için dikkat edilmesi gereken noktalar arasında, sabitlenmemiş dolaplardan, raflardan ve pencerelerden uzak durulması, güvenli bir şekilde saklanabilecek bir alan oluşturulması önemlidir. Sağlam sandalyelerle desteklenmiş masa altı ya da dolgun eşyaların yanına çömelerek hayat üçgeni oluşturulması önerilir.

AFAD'ın deprem anında nerede durması gerektiği konusunda da benzer önlemler alınmalıdır. Sabitlenmemiş eşyalardan uzak durulmalı, güvenli bir alan oluşturularak hayat üçgeni oluşturulmalıdır.

Deprem tatbikatlarının faydaları arasında, öğrenci ve okul personelinin deprem ve yangın gibi felaketlere karşı bilinçlendirilmesi, doğru hareketlerin öğretilmesi ve gerçek hayatta karşılaşabilecekleri durumlar için hazırlıklı olmaları sayılabilir. Tatbikatlar, gerçek durumun bir benzeri olarak uygulandığından, acil durum anında paniklemeden doğru kararlar alabilmeyi sağlar.
 
Geri
Üst