AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Deprem sirasinda en alt katta oturanlar ne yapmali?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Deprem sırasında en alt katta oturanlar ne yapmalı?​

Zemin (giriş) katında iseniz, Zemin katında iseniz, derhal dışarı çıkın. Ancak dışarı çıkmanız binanın oluşturduğu tehlikeden uzaklaştığınız anlamına gelmez. Binanın yıkım gölgesinden bir an önce uzaklaşmanız gerekmekte.

Depremde hangi kat avantajlı?​

Deprem ne kadar uzun sürerse o kadar katı keser. Bu yüzden üst katlar daha güvenlidir derler. Çünkü 7. kat zemine inip kesilene kadar belki deprem son bulur.
Zemin (giriş) katında iseniz, Deprem anında binadan kaçmak için sadece 10 saniyeniz var. Bu durumda giriş kat dışında kaçış için yeterli zamanınız yok. Zemin katında iseniz, derhal dışarı çıkın. Ancak dışarı çıkmanız binanın oluşturduğu tehlikeden uzaklaştığınız anlamına gelmez.

Deprem anında evin en güvenli yeri neresi?​

Deprem anında evin en güvenli yeri neresi?
DEPREM ANINDA BİNA İÇERİSİNDEYSENİZ; Sabitlenmemiş dolap, raf, pencere vb. eşyalardan uzak durulmalıdır. Varsa sağlam sandalyelerle desteklenmiş masa altına veya dolgun ve hacimli koltuk, kanepe, içi dolu sandık gibi koruma sağlayabilecek eşya yanına çömelerek hayat üçgeni oluşturulmalıdır.

Deprem anında bina nasıl çöker?​

Deprem anında bina nasıl çöker?
Tek bir yapı olarak düşünüldüğünde kolonlar birbirine bağlanıyor. Deprem esnasında, kolonlar çok fazla dayanım gösteremediğinde yıkılma görülüyor. Kolonlar üzerine binen hareket yükünü kaldıramadığında, binaların çökme riski oluşuyor. Kolon ve kirişler depreme karşı dayanıklı olamaması sonucunda binalar çöküyor.

Depremde binanın hangi kat daha güvenli?​

S dalgası zemin kat kolonlarını keser, sonra birinci kat zemine göçer, s dalgası bu sefer birinci katı keser, böyle böyle binayı tek kat tek kat kese kese bitirir. Deprem ne kadar uzun sürerse o kadar katı keser. Bu yüzden üst katlar daha güvenlidir derler.

Deprem sırasında üst katlara çıkmalıyız doğru mu yanlış mı?​

Hayır.ikiside değil kapı girişleri,masa altı.

Depremde daha az bina yıkılması için neler yapılmalı?​

Depremde daha az bina yıkılması için neler yapılmalı?
Deprem Öldürmez Binalar Öldürür: Dünya Çapında Evlerin Yıkılmaması için Kullanılan 10 Depreme Dayanıklı Bina Teknolojisi
- Taban İzolasyonu (Sismik İzolasyon)
- Metal Plaka.
- 3. Amortisör.
- Sarkaç Yöntemi.
- 5. Sismik Görünmezlik Pelerini.
- Karbonfiber Örtü
- 7. Çelik Çapraz Çerçeveler.
- 8. Değiştirilebilir Sigortalar.

Depremde kolon yanı güvenli mi?​

Depremde kolon yanı güvenli mi?
Deprem anında saklanılmaması gereken yerler: – Kolon, kiriş, kapı altı ya da yakınına saklanılmamalı.

Deprem anında koridor güvenli mi?​

Deprem anında buralardan uzak durmaya çalışın. Koridorlar çoğunlukla iç duvarlarla çevrelendiklerinden daha güvenlidir. Sarsıntı sırasında başınıza düşecek cisimlerin (duvardaki tabloların, süs eşyalarının, kitap rafları vb.)

Bir bina deprem kaç saniyede yıkar?​

Deprem sırasında ilk 10-15 saniye binayı terkedebilmek açısından çok önemlidir. Daha önce yaşanan depremlerden elde edilen istitastiki verilere göre, binalarda yıkıma yol açan unsur, hissettiğiniz ilk sarsıntı değil, binanın rezonansa girmesidir. Bu da size anılan süreyi kazandırmaktadır.

Depremde en çok hangi kat sallanır?​

Depremde en çok hangi kat sallanır?
İstatistiksel modeller yardımıyla 5 ve 6 katlı binalarda, yumuşak katların binaların deprem hasarlarına etkisinin en az yüzde 60 civarında olduğu hesaplanıyor. Depremlerde 5-6 katlı ağır çıkmalı binaların, çıkmasız binalara oranla yaklaşık 2 kat daha fazla hasar gördükleri ortaya çıktı.

Deprem sırasında neler yapılması gerekir?​

Deprem sırasında neler yapılması gerekir?
Sarsıntı geçene kadar bu pozisyonda beklenmelidir: Güvenli bir yer bulup diz üstü ÇÖK.Başını ve enseni koruyacak şekilde KAPAN.Düşmemek için sabit bir yere TUTUN. Merdivenlere ya da çıkışlara doğru koşulmamalıdır. Balkona çıkılmamalıdır. Balkonlardan ya da pencerelerden aşağıya atlanmamalıdır.

Deprem anında nerede durmak gerekir?​

Sabitlenmemiş dolap, raf, pencere vb. eşyalardan uzak durulmalıdır. Varsa sağlam sandalyelerle desteklenmiş masa altına veya dolgun ve hacimli koltuk, kanepe, içi dolu sandık gibi koruma sağlayabilecek eşya yanına çömelerek hayat üçgeni oluşturulmalıdır.

Depremde evlerin yıkılmaması için ne yapılmalı?​

Binaların yıkılması neden olur?​

Binaların yıkılması neden olur?
Yapıların giriş katlarındaki dolgu duvarlarının kaldırılması durumunda, zayıflamış yumuşak kat ortaya çıkar ve deprem sırasında bu tür giriş katları yıkarak tüm binanın yıkılmasına neden olur. Yapılar arasında belirli bir mesafe bırakılmazsa, deprem sırasında binalar birbirine çarpar ve hasar oluşur.
 
Zemin (giriş) katta oturanlar için deprem anında dışarı çıkmak en güvenli seçenek gibi görünse de, bu durum binanın oluşturduğu tehlikeden uzaklaşmanızı garanti etmez. Bu sebeple en alt katta oturanlar derhal dışarı çıkmak yerine bina içinde güvenli bir noktaya geçmelidirler. Sabitlenmemiş dolaplardan, raflardan ve pencerelerden uzak durarak, sağlam sandalye veya masanın altına veya dolgun koltuk/kanepe yanına çömelerek hayat üçgeni oluşturulabilir. Ayrıca, merdivenlere veya çıkışlara doğru koşulmamalı, balkona çıkılmamalı ve pencerelerden atlanmamalıdır.

Deprem anında binaların hangi katının daha güvenli olduğuna dair bir yanılgı vardır. Deprem ne kadar sürerse, o kadar çok kattan geçer ve her katı etkiler. Ancak her katın aynı derecede risk altında olduğunu söylemek mümkündür, çünkü binaların güvenliği yapısal dayanıklılığına, yapı malzemesine ve deprem yönetmeliğine uygunluğuna bağlıdır.

Binaların depreme karşı dayanıklı olması için bazı önlemler alınabilir. Örneğin, taban izolasyonu (sismik izolasyon), metal plakalar, amortisörler, sarkaç yöntemi, sismik görünmezlik pelerini, karbonfiber örtü, çelik çapraz çerçeveler gibi teknolojiler binaların depreme dayanıklılığını artırabilir.

Deprem anında nerede durulması gerektiğine gelince, sabitlenmemiş dolaplardan, raflardan ve pencerelerden uzak durularak, sağlam sandalyelerle desteklenmiş masa altına veya dolgun ve hacimli koltuk/kanepe yanına çömelerek hayat üçgeni oluşturulmalıdır.

Son olarak, binaların yıkılması genellikle yapısal zayıflıklardan kaynaklanır. Örneğin, yapıların giriş katlarındaki dolgu duvarların kaldırılması, belirli bir mesafe bırakılmaması gibi durumlar, binaların yıkılmasına neden olabilir. Bu gibi nedenlerle binaların inşa edilirken deprem yönetmeliğine uygun şekilde yapılmaları ve düzenli olarak bakımlarının yapılması büyük önem taşır.
 
Geri
Üst