Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Deprem aninda yapilmasi gerekenler nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.233
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Deprem anında yapılması gerekenler nelerdir?​

Sarsıntı geçene kadar bu pozisyonda beklenmelidir: Güvenli bir yer bulup diz üstü ÇÖK.Başını ve enseni koruyacak şekilde KAPAN.Düşmemek için sabit bir yere TUTUN. Merdivenlere ya da çıkışlara doğru koşulmamalıdır. Balkona çıkılmamalıdır. Balkonlardan ya da pencerelerden aşağıya atlanmamalıdır.

Deprem anında nereye saklanmalı?​

Deprem anında nereye saklanmalı?
Sabitlenmemiş raf, dolap, pencere gibi eşyalardan uzak durulmalıdır. Varsa sağlam sandalyelerle desteklenmiş masa yanına veya dolgun ve hacimli koltuk, kanepe, içi dolu sandık gibi koruma sağlayabilecek eşya yanına çömelerek hayat üçgeni oluşturulmalıdır.

Deprem sırasında yukarıdaki davranışlar hangi sırayla uygulanmalıdır?​

Deprem sırasında yukarıdaki davranışlar hangi sırayla uygulanmalıdır?
“Çevreniz ve kendi emniyetinizden emin olduktan sonra binayı terk edin. Elektrik, gaz ve su vanalarını kapatın, soba ve ısıtıcıları söndürün. Afet ve acil durum çantanızı alarak toplanma alanına gidin. Deprem sonrası yardıma ihtiyaç duyabilecek bebek, çocuk, yaşlı, engelli ve hamilelere destek olmaya çalışın.”

Çök kapan tutun hareketini yukarıdaki hangi afet ya da afetlere kapalı alanda maruz kaldığımız anda yapmalıyız?​

Deprem, uçak kazası, heyelan, bomba patlaması ve bomba tehdidi, yıldırım ve hortum gibi tehlikelerde ÇÖK – KAPAN – TUTUN yöntemi uygulanır. Örneğin, zemin sarsılmaya başlladığında veya büyük bir patlama duyulduğunda herkesin Çök-Kapan-Tutun hareketini yapması gerekir.

Deprem çantasında neler olmalı?​

Deprem çantasında neler olmalı?
İşte depremde hayati öneme sahip olan deprem çantası için gerekli olan malzemeler…
- Çadır (Aracınız yoksa çok işinize yarayacaktır) Deprem sonrası eve girmeye çekinirseniz çadır kurtarıcınız olacaktır.
- Battaniye.
- Mevsime Uygun Giysi.
- Bolca Su.
- İlaç
- Konserve.
- Çakmak.
- Düdük.

Evimizde depremden önce alınması gereken önlemler nelerdir?​

Evimizde depremden önce alınması gereken önlemler nelerdir?
Konutlar gevşek toprağa sahip meyilli arazilere yapılmamalıdır. İmar planında konuta ayrılmış yerler dışındaki yerlere ev ve bina yapılmamalıdır. Dik yarların yakınına, dik boğaz ve vadilerin içine bina yapılmamalıdır. Çok kar yağan ve çığ gelen yamaçlarda bina yapılmamalıdır.

Depremde dışarıda ne yapmalıyız?​

DEPREM ANINDA AÇIK ALANDAYSANIZ; Enerji hatları ve direklerinden, ağaçlardan, diğer binalardan ve duvar diplerinden uzaklaşılmalıdır. Açık arazide çömelerek etraftan gelen tehlikelere karşı hazırlıklı olunmalıdır. Toprak kayması olabilecek, taş veya kaya düşebilecek yamaç altlarında bulunulmamalıdır.

Depremde binanın hangi kat daha güvenli?​

Depremde binanın hangi kat daha güvenli?
S dalgası zemin kat kolonlarını keser, sonra birinci kat zemine göçer, s dalgası bu sefer birinci katı keser, böyle böyle binayı tek kat tek kat kese kese bitirir. Deprem ne kadar uzun sürerse o kadar katı keser. Bu yüzden üst katlar daha güvenlidir derler.

Deprem çantasında bulunması gerekenler nelerdir?​

Deprem çantasında bulunması gerekenler nelerdir?

1 Udsep 2023 nedir?​

Deprem riskini azaltmada ve depremlerle baş edebilmede hazırlıklı ve dirençli bir toplum yaratılması, bu amaca yönelik kurumsal alt yapının oluşturulması ve konuyla ilgili AR-GE faaliyetlerinin önceliklerinin belirlenmesini hedefleyen “Ulusal Deprem Stratejisi ve Eylem Planı”nın ana amacı, “depremlerin neden …

Çök kapan tutun pozisyonu nedir?​

Çök kapan tutun pozisyonu nedir?
(ÇÖK-KAPAN-TUTUN)! Okulda sınıfta ya da büroda sağlam sıra, masa altlarında veya yanında; koridorda duvarın yanına hayat üçgeni oluşturacak şekilde ÇÖK-KAPAN-TUTUN hareketi ile baş ve boyun korunmalıdır. Sabitlenmemiş dolap, raf, pencere vb. eşyalardan uzak durulmalıdır.

Afete maruz bölge ne demek?​

Afete maruz bölge ne demek?
Deprem, yangın, sel, heyelan, kaya düşmesi, çığ ve benzeri afetlere uğramış olduğu veya uğrayabileceği, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı teknik elemanlarınca tespit edilen ve afete maruz olduğu Başkanlığın teklifi üzerine Bakanlar Kurulunca kararlaştırılan bölge afete maruz bölge olarak adlandırılır.

3 sınıf deprem çantasında neler olmalı?​

Çok amaçlı çakı Çakmak. Önemli telefon numaralarının ve iletişime geçilecek kişilerin bilgilerinin bulunduğu defter ya da dosya. Islak mendil, tuvalet kağıdı, tuvalet atıkları için poşet gibi hijyen ürünleri ve dezenfektan ürünler.

Depremden önce hazırlanan çantaya ne denir?​

Depremden önce hazırlanan çantaya ne denir?
Günlük hayatta kullanılmayan herhangi bir çanta deprem çantası olarak kullanılabilir. Depremden sonraki 72 saatin arama kurtarma çalışmalarının neticelenmesi adına büyük arz etmesi dolayısıyla deprem çantasında bulunacak malzemelerin 72 saat yetecek düzeyde olmasına dikkat edilmelidir.

Depremden önce ne gibi önlemler almalıyız?​

Depremden önce ne gibi önlemler almalıyız?
– Bulunduğunuz yerde kalın ve pencerelerden, raf, dolap veya benzeri ağır eşyalardan uzaklaşın. şekilde “çök ve kapan” yöntemini uygulayın. Gösteri salonunda, koltuğunuzda kalıp başınızı ellerinizle kapatın. – Siren çalmadan, hiçbir şekilde olduğunuz yerden çıkmayın.
 
Deprem anında yapılması gerekenler hakkında paylaşımlarınız çok faydalı bilgiler içeriyor.

- Deprem anında yapılması gerekenler arasında bulunan "Çök-Kapan-Tutun" pozisyonu oldukça önemlidir. Bu pozisyonda güvenli bir yer bulup diz üstü çökerek, başınızı ve ensenizi koruyacak şekilde kapanmalı ve sabit bir yere tutunmalısınız. Bu şekilde düşme riskinizi azaltabilir ve başınızın korunmasını sağlayabilirsiniz.

- Deprem anında saklanmak için sağlam eşyaların yanına çömelerek hayat üçgeni oluşturmanız önerilir. Bu şekilde düşen eşyaların size zarar verme ihtimalini azaltabilirsiniz. Büyük hasarın meydana geldiği durumlarda doğru saklanma pozisyonu önemli bir hayatta kalma stratejisidir.

- Deprem sırasında uygulanması gereken davranışlar belirlenmiş sıralama ile yapılmalıdır. Öncelikle çevrenizi ve kendi emniyetinizi sağladıktan sonra binayı terk etmeniz, gerekli tesislerin kapatılması, afet çantasını alarak toplanma alanına gitmeniz ve yardıma muhtaç kişilere destek olmanız hayati önem taşır.

- Deprem çantasında bulunması gereken malzemeler arasında çadır, battaniye, mevsime uygun giysiler, su, ilaç, konserve, çakmak, düdük gibi yaşamınızı sürdürebilmek için gerekli olan eşyalar bulunmalıdır. Bu çanta afet sonrasında hayati önem taşıyan ilk yardım malzemelerini içermelidir.

- Evde depremden önce alınması gereken önlemler arasında, konut seçiminin doğru yapılması, dik yamaçlardan ve afete maruz bölgelerden uzak durulması önemlidir. Aynı zamanda evinizde güvenli bir şekilde yaşamınızı sürdürebilmek için gereken donanımların hazır olması da önemlidir.

Deprem anında güvenliğiniz için bu bilgilere mutlaka dikkat etmeniz önemlidir. Herkesin bu konuda bilinçlenmesi ve gerekli önlemleri alması toplumun afetlere karşı daha dirençli hale gelmesini sağlayacaktır.
 
Geri
Üst