AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Depozito nedir neden verilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.319
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Depozito nedir neden verilir?​

Depozito, kiralanan mülkün zarar görmeyeceğine dair para ya da kıymetli evrak olarak verilen güvence teminatına denir. Kiralama işlemlerinde bu teminat önceden verilir ve kira sözleşmesinin şartlarına bağlı olarak kiralanan mülkten çıkarken geri alınır.

Depozito son kiraya sayılır mı?​

Kiralanan taşınmazlarda meydana gelebilecek maddi hasarlara bir teminat olması amacıyla alınan depozito, kira sözleşmesinin sona ermesine az bir süre kala kiracılar tarafından kira yerine sayılabilmektedir.

Depozito ne kadar geri alınır?​

Depozito ne kadar geri alınır?
Kira sözleşmesi sona erdirilip taşınmazın tahliye edilmesi durumunda, vadeli hesapta bulunan depozito, kiraya veren tarafından sözleşmeyle ilgili yasal yollara başvurulmadıysa sözleşmenin sona erdiği tarihten itibaren üç ay sonra kiracıya iade edilecektir.

Kiracı evden çıkarken depozitoyu nasıl alır?​

Kiracı, kiraladığı ev için ev sahibi ile yapılan anlaşma doğrultusunda evden çıkarken geri almak koşulu ile depozito öder. Ancak bazı olumsuz durumlarda kiracı, depozitosunu geri alamaz.

Kiracı hangi durumlarda depozitosunu geri alamaz?​

Depozito bedeli, Türk Borçlar Kanunu kapsamında yer alan hükümlere göre 3 aylık kira bedelini aşamıyor. Ev sahibine ödenen depozito, kiranın son bulması halinde kiracıya geri ödeniyor. Ancak sözleşmede belirtilen demirbaşlara zarar verilmesi ya da kira borcunun olması halinde, ev sahibi depozito iadesi yapmıyor.

Depozito vermek zorunlu mu?​

Depozito vermek zorunlu mu?
Eğer kira sözleşmesinde aksine bir düzenleme yoksa kiralanan yeri sözleşme şartlarına uygun olarak kullanan kiracı, kiralanan yeri tahliye ettiğinde kiraya verenin de depozitoyu iade etmesi gerekmektedir.

Kira depozito iadesi güncel kira ile mi olur yoksa ilk kira bedeli ile mi?​

Kiralananda olağan dışı bir zarar ve kiracıdan kaynaklı olarak kira, abonelik, aidat vs. bir borçta yoksa kiraya veren depozitonun iadesini güncel kira bedeli üzerinden yapmalıdır.

Kiracı son ay kira öder mi?​

Ancak bu kiracının sınırsız bir hakkı değildir. Yeni kiracı, mülk sahibi tarafından istenmeyebilir. Eğer ev sahibinin, yeni kiracıyı kabul etmeme noktasında haklı gerekçeleri varsa kira sözleşmesi bitmeden evden çıkan kiracının ödeme yükümlülüğü makul sürenin sonuna kadar devam eder.

Yurt depozito parası ne zaman iade edilir?​

Yurt depozito parası ne zaman iade edilir?
Öğrenci kaydını sildirip yurttan ayrılırsa depozito ücretinin iadesi ortalama 1 hafta içerisinde hesaba yatırılır. Bazı öğrencilerin ise hem yurt hem de depozito ücreti ödemesi zorunlu değildir.

Hangi durumda depozito iade edilmez?​

Kiracı evden çıkarken son kira verilir mi?​

Eğer kiracılar evden çıkarken anahtar teslim tutanağına imza atmazsa, konut sahibi geçmişe dönük kiraları isteyebilir.

Kiracı evden çıkarken boya badana yapmak zorunda mı?​

Kiracı evden çıkarken boya badana yapmak zorunda mı?
Kiracı evi kira sözleşmesine uygun olarak kullanmış ve kiralanan evde eskime veya bozulma meydana gelmişse kiracı bundan sorumlu tutulamaz. Bundan dolayı normal kullanımı yapılmış evlerde kiracılar evi boşaltırken boya yaptırmak zorunda değildir.

Kiracı erken çıkarsa depozito alabilir mi?​

Kiracının evden erken çıkması başka bir konudur ve depozito meselesinden bağımsızdır. Bundan dolayı kiracılar ödedikleri depozitoyu ev sahiplerinden erken tahliye durumunda da talep edip alabilirler. Ev sahiplerinin bunu ödememezlik yapma hakkı bulunmamaktadır.

Ev sahibi hangi durumda depozito vermez?​

Depozito hangi şartlarda iade edilmez?​

Depozito hangi şartlarda iade edilmez?
 
Depozito, genellikle kiralanan mülkün zarar görmemesi veya kira ödemelerinin düzenli yapılması gibi durumları garanti altına almak için kiracı tarafından verilen bir teminattır. Kiralanan mülkün taşınmazında meydana gelebilecek maddi hasarlar için bir güvence sağlar ve kira sözleşmesinin sona ermesi durumunda kiracıya iade edilmesi gerekmektedir.

Depozito son kira yerine sayılabilir, ancak bu genellikle kira sözleşmesinde belirtilen şartlara ve karşılıklı anlaşmaya bağlıdır. Kiracının ev sahibi ile olan anlaşmasına ve kiralama sözleşmesine bağlı olarak depozito geri alınabilir.

Depozito miktarının geri alınması ise, kira sözleşmesinin sona erdirilmesi ve taşınmazın tahliye edilmesi durumunda söz konusu olacaktır. Genelde depozito, kiraya veren tarafından izin verilen yasal süreler içerisinde geri iade edilir. Bu süre genellikle sözleşmenin sona erdiği tarihten itibaren üç ay olarak belirlenmiştir.

Kiracı evden çıkarken depozitoyu geri almak için ev sahibi ile anlaşma sağlamalıdır. Ancak bazı durumlarda, kiracı depozitosunu geri alamayabilir. Örneğin, sözleşmede belirtilen demirbaşlara zarar verilmesi veya kira borcunun olması gibi durumlarda ev sahibi depozito iadesi yapmayabilir.

Depozito vermek genellikle zorunlu değildir, ancak kira sözleşmesinde aksi belirtilmediği sürece kiralanan yeri uygun şekilde kullanan kiracılar tahliye ettiğinde depozitolarını geri almayı bekleyebilirler.

Yurt depozito parasının iadesi genellikle öğrencinin kaydını sildirmesi ve yurtta ayrılması durumunda gerçekleşir. Bu süre genellikle 1 hafta içinde hesaba yatırılmaktadır. Ancak, bazı durumlarda yurt veya depozito ücreti ödemesi zorunlu olmayabilir.

Depozito iadesi konusunda belirsizlik olmaması için kira sözleşmesinin detaylarını net bir şekilde incelemek önemlidir. Kiracıların haklarını korumak ve anlaşmazlıkları önlemek için sözleşmeye uygun davranmaları ve gerekirse hukuki destek almaları önerilir.
 
Geri
Üst