Depozito kira yerine gecer mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
132.547
Çözümler
15
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Depozito kira yerine geçer mi?​

Depozito Kira Yerine Sayılabilir mi? Kiralanan taşınmazlarda meydana gelebilecek maddi hasarlara bir teminat olması amacıyla alınan depozito, kira sözleşmesinin sona ermesine az bir süre kala kiracılar tarafından kira yerine sayılabilmektedir.

Depozito nasıl hesaplanır?​

Kira depozitosu nasıl hesaplanır? Türk Borçlar Kanunu’nun 342. maddesine göre, kira depozitosu 3 aylık kira bedeli ile sınırlandırılmıştır. Örneğin; kirası 1.000 TL olan bir ev tuttunuz. Ev sahibinin sizden talep edebileceği depozito ücreti 3 x 1.000 TL yani; 3.000 liradan daha fazla olamayacaktır.
Kapora kiradan düşülür mü?
Ayrıca, bir çeşit güvence parası olan kapora, evi tutmaktan vazgeçtiğiniz durumlarda iade edilmez. Yani, kapora belirlenen süre için evin sizin için başkasına kiralanmadan bekletilmesi için ödenir ve o süre bittiğinde ya da evi kiralamaktan vazgeçtiğinizde kural olarak verdiğiniz kişide kalır.
Depozito vermek zorunlu mu?
Banka, depozitoyu ancak ve ancak her iki tarafın rızası veya kesinleşmiş icra takibi ya da kesinleşmiş mahkeme kararı gereğince verebilecektir. Bu minvalde, bankanın özel bir özen yükümlülüğünün olduğu aşikardır. Yine depozito, bir kıymetli evrak (örneğin, çek, senet) ise bu belgenin bankaya depo edilmesi zorunludur.

Kira depozito için fatura kesilir mi?​

Cevap: Kira bedeli peşin tahsil ediliyorsa, tek fatura düzenlenecek ve KDV tahsil edilecektir.

Peki, kira depozitosu ne kadar ödenir?​

Taşınmaz mal kiralamalarında, kiracılardan ilk ayın kirası ile depozito bedeli peşin olarak isteniyor. Peki, kira depozitosu ne kadar ve nasıl ödenir? İşte 10 soruda kira depozitosu..
Peki, kira depozitosu nasıl geri alınır?
Böyle bir durumda kira depozitosu nasıl geri alınır? Kira depozito kanunu 2019! Kiracının konutta yaşam süresi boyunca, konuta, konutun demirbaşlarına gelebilecek zarar ve kiracının aidatlarını ödememesi ihtimallerine karşılık olarak alınan kira depozitoları “Konut ve Çatılı İşyeri Kiraları” başlığı altında Türk Borçlar Kanunu’nda düzenleniyor.
Depozito kiraya sayılır mı?
Depozito kiraya sayılır mı? Kiralama işlemlerinde kiracının, mal sahibine “güvence bedeli” adı altında verdiği depozito ile ilgili en çok merak edilen sorular arasında “Depozito kiraya sayılır mı?” sorusu yer alıyor. İşte sorunun yanıtı bu haberde… Depozito ne kadar alınır?

Peki, kiracı depozito iade ediyor?​

Kiralama işlemleri sırasında, kiracının ev sahibine “depozito” bedeli ödeyerek güvence vermesi gerekiyor. Kiracının depozito hakkı ile ilgili hükümlere göre kiralama süresinin sonunda depozito iade ediliyor… Kiracı depozito iadesi! Bilindiği üzere depozito, gayrimenkul kiralamalarında konut sahibine verilen güvence parası oluyor.
 
Geri
Üst