AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Depozito iadesi nasil olur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Depozito iadesi nasıl olur?​

Kira Sözleşmesinde Depozitonun İade Süresi Kira sözleşmesinin bir şekilde sona ermesi üzerine gerekli incelemeler yapıldıktan sonra bir problem olmaması halinde depozito bedeli banka yoluyla ödenmiş ise bankaya yazılı başvuru ile üç ay içinde geri alınabilir.

Depozito nasıl saklanır?​

Depozito nasıl saklanır?
Kira güvencesi olarak kıymetli evrak, menkul kıymet verilmişse, kiraya verenin onayı olmaksızın geri alınmamak üzere, bir bankaya depo edilirler ve kiralayanın izni olmadan kiracıya geri verilmez. Kira depozitosu nakit paradan ibaret ise, kira depozitosu kiracı adına açılacak vadeli bir tasarruf hesabına yatırılır.

Depozito elden verilir mi?​

Depozito elden verilir mi?
Kira depozitosu nakit paradan ibaret ise, kiracı adına açılacak vadeli bir tasarruf hesabına yatırılır. Bu pratikte şu demektir; kiracı kira depozitosunu kiralayana ödemez. Artık ev veya işyerini kiraya verene elden ve nakit olarak kira depozitosu ödeme dönemi bitmiştir.

Kira depozito hangi hesapta izlenir?​

Alınan depozito ve teminat bedelleri vadelerine göre 326 veya 426 nolu hesabın alacağına, geri verilenler veya hesaba sayılanlar ise hesabın borcuna kaydedilir. Bilanço günü itibariyle vadesi bir yılın altına düşen depozito ve teminatlar ise 426 no’lu hesabın borcu karşılığı 326 nolu hesabın alacağına kaydedilir.

Alınan depozito ve teminatlar hangi hesapta izlenmez?​

Alınan depozito ve teminatlar hangi hesapta izlenmez?
326 Alınan Depozito ve Teminatlar Hesabı
AÇIKLAMA | BORÇ | ALACAK
326 Alınan Depozito ve Teminatlar Hesabı | 1.000 |
100 Kasa Hesabı | | 1.000

Işletmenin aldığı depozito ve teminatlar hangi hesap grubunda izlenir?​

Işletmenin aldığı depozito ve teminatlar hangi hesap grubunda izlenir?
Verilen depozitoların/teminatların bir yıldan az süreli olması halinde DÖNEN VARLIKLAR grubunda yer alan 126 VERİLEN DEPOZİTO VE TEMİNATLAR başlıklı hesapta, bir yıldan uzun süreli olması halinde ise DURAN VARLIKLAR grubunda yer alan 226 VERİLEN DEPOZİTO VE TEMİNATLAR hesabında izlenmesi gerekir.
Hangi hallerde depozito geri verilmez?​
Depozito bedeli, Türk Borçlar Kanunu kapsamında yer alan hükümlere göre 3 aylık kira bedelini aşamıyor. Ev sahibine ödenen depozito, kiranın son bulması halinde kiracıya geri ödeniyor. Ancak sözleşmede belirtilen demirbaşlara zarar verilmesi ya da kira borcunun olması halinde, ev sahibi depozito iadesi yapmıyor.
 
Depozito iadesi süreci genellikle kira sözleşmesinin sona ermesiyle başlar. Eğer depozito banka yoluyla ödenmişse, gerekli incelemeler yapıldıktan sonra bir problem olmadığında, depozito bedeli üç ay içerisinde bankaya yazılı başvuru ile geri alınabilir.

Depozito genellikle kira güvencesi olarak kıymetli evrak veya menkul kıymet şeklinde verilmişse, kiraya verenin onayı olmadan geri alınamaz. Bu durumda depozito bankaya depo edilir ve kiracıya geri verilmesi için kiraya verenin onayı aranır. Eğer depozito nakit paradan ibaret ise, kiracı adına açılacak vadeli bir tasarruf hesabına yatırılır.

Kira depozitosu genellikle elden verilmez, çünkü nakit olarak verilen depozitolar kiracı adına açılacak vadeli bir tasarruf hesabına yatırılır. Bu durumda kiracı, kira depozitosunu kiraya verene elden ve nakit olarak ödemez.

Depozito ve teminat bedelleri genellikle 326 veya 426 numaralı hesaplarda izlenir. Alınan depozito ve teminatlar vadelerine göre ilgili hesaplara kaydedilir ve bilanço günü itibariyle durumlarına göre hesaplar güncellenir.

Işletmenin aldığı depozito ve teminatlar genellikle DÖNEN VARLIKLAR grubunda yer alan 126 VERİLEN DEPOZİTO VE TEMİNATLAR hesabında izlenir. Eğer depozito ve teminatlar bir yıldan uzun süreli ise, DURAN VARLIKLAR grubunda yer alan 226 VERİLEN DEPOZİTO VE TEMİNATLAR hesabında takip edilir.

Depozito geri verilmez durumlar arasında genellikle Türk Borçlar Kanunu'nda belirtilen hükümlere göre depozito bedelinin 3 aylık kira bedelini aşması, sözleşmede belirtilen demirbaşlara zarar verilmesi veya kira borcunun olması gibi durumlar öne çıkar. Bu tür durumlarda ev sahibi depozito iadesi yapmayabilir.
 
Geri
Üst