Depolama operasyonlarinda tahil genellikle nerede toplanir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
255.857
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Depolama operasyonlarında tahıl genellikle nerede toplanır?​

2.2. Genellikle iklimin uygun olduğu bölgelerde kısa veya uzun süreli depolamalar açıkta yapılabilir. Tahıllar toprak altı ve toprak üstü ortamlarda saman, muşamba veya polietilen malzemeler kullanılarak da dökme veya yığın halinde depolanabilmektedir.

Tahıl çeşitleri nelerdir?​

Tahıl grubu; ekmek, pirinç, makarna, erişte, kuskus, bulgur, yulaf, arpa ve kahvaltılık tahılları içerir. Bu yiyecekler buğday, yulaf, pirinç, çavdar, arpa ve mısır gibi tahıllardan yapılır. Tahıllar insan beslenmesinde özellikle ülkemizde önemli yer tutar.
Tahıl depolamada tane özellikleri ve depolama şartları nasıl olmalıdır?
İyi bir tahıl depolama ve depolamanın devamlılığı için tanelerin yeterince olgun, zedelenmemiş-sağlam; tane suyu içeriğinin ’den, yığın sıcaklığının 15°C’den ve depo atmosfer nispi nem oranın da e’den düşük olması gerekir.

Tahıllarda dönme ne demek?​

Dönme: Aslında sert, camsı yapılı danenin, yumuşak, unlu olması veya yumuşak daneli olan çeşitte danelerin az çok sert yapıda olmasıdır. Danenin yapısı buğdayın kalitesi bakımından önemlidir. Buğdayda sertlik arttıkça protein oranı yüksek olmaktadır.

Depolama da tahıl nerede depolanır?​

Günümüzde tahıllar çeşitli gelişmiş yöntemler kullanılarak torbalarda, silolarda, ambarlarda, konteynerlerde ve hatta yerde yığınlar halinde depolanabilir.
Tahıl ürünlerinin depolanmasında hangi istifleme yöntemi tercih edilir?
Günümüzde tahılların depolanmasında daha çok dikey depolardan yani silolardan yararlanılmaktadır. Silolar kendi içerisinde başlıca 3 gruba ayrılmasına karşın, bunlar içerisinde en fazla çelik ve daha sonra beton silolar tercih edilmektedir.
Günlük hayatta ekmek ve ürünlerinin yapımlarında un halinde kullanılırlar. Bununla beraber kullanım alanları geniş olan ürünledir. Bu Familyanın 400 civarında cins ve 4500 civarında tür içerdiği bilinmektedir. Tahılların dünyada 614 milyon hektar üzerinde işlendiği bilinmektedir.
Tahıl ve türevleri arasında; un, ekmek, makarna, bulgur, nişasta, pirinç bulunur. Ayrıca darı (mısır), arpa, bulgur ve sorgum gibi diğer besleyici eski tahılların da her biri farklı lezzeti ve besleyiciliği vardır; protein bakımından da daha zengindir.
Kritik tane nem düzeyi nedir?
Dizlek, H. ortamda denge oluşana kadar tane nemi artar [3; 9]. aşılmaması gereken bir nem değeri (genellikle %13.5-14) vardır [19]. Buna “Kritik Nem Düzeyi” denir.

Tahıl proteinleri nelerdir?​

Lektinler: Bunlar tahıl, psödo tahıl ve baklagillerin içerisinde bulunan proteinlerdir. Lektinlerin varlık nedeni, bu tohumların sindirilmesini engellemek ve tohumun soyunun devamını sağlamaktır. Lektinlerin pek çok çeşidi vardır, insan sağlığını etkileyen en önemli iki tanesi prolaminve aglutininlerdir.

Buğday nasıl depolanır?​

Öğütülmüş bir buğdayı nemsiz ortamlarda oda sıcaklığında saklama yeterli olacaktır ancak eğer öğütülmemiş s buğdayları pamuk bezlerde ya da cam kavanozlarda muhafaza etmeniz gerekiyor. Öğütülmemiş buğdaylar mutlaka buzdolabı içerisinde saklanmalıdır.
Limanda tahıl nerede depolanır?
Tahılların toplandığı silolar, taşıma ve yükleme kolaylığı bakımından genellikle liman ile demiryolları yakınlarında bulunur. Yer altında veya yer üstünde olmak üzere uygun bir materyalden yapılırlar. Tahıl siloları sıcaklığı ve rutubeti ayarlanabilen silolar olarak bilinirler.

Buğday nem oranı ne olmalı?​

Tahıl normal olarak hasat edildiğinde %18-25 arasında neme sahiptir. Güvenli ve uzun süreli depolama için buğdayın rutubeti maksimum %13.5-14 olmalıdır.
 
Geri
Üst