AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Depo antipsikotikler nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Depo antipsikotikler nedir?​

Depo nöroleptiklerin temel avantajı, tedaviye uyumu güvence altına alıp, nüksleri ve hastaneye yeniden yatışları azaltmalarıdır. Depo nöroleptikler aynı zamanda emilim ve ilk geçiş metabolizmasıyla ilgili sorunları da ortadan kaldırırlar ve stabil plazma konsantrasyonları sağlarlar.

Antipsikotik ilaçlar bağımlılık yapar mı?​

Diğer tüm psikiyatrik ilaçlar (antidepresanlar, antipsikotikler, duygudurum düzenleyiciler vd), son yıllarda vaka bildirimleri şeklinde tanımlanan birkaç istisna (ketiyapin, tianeptin) dışında, bağımlılık yapmaz.
Antipsikotik ilaçlar ne kadar süre kullanılır?
Antipsikotik ilaçların etkili olması ne kadar zaman alır? Kimi kişilerin belirtilerinde, antipsikotik ilaçları almaya başladıktan sonraki bir hafta içinde iyileşmeler olur. Ancak, ilacın etkili olması için altı hafta ile birkaç ay arasında bir zaman gerekebilir.
Antipsikotik yan etkileri nedir?
Her antipsikotiğin farklı bir yan etkisi bulunmakla birlikte antipsikotiklerin en sık bulantı, kusma, sersemlik, başağrısı, uyku hali, konsantrasyon güçlüğü gibi yan etkiler yaptığını görmekteyiz.

Depo antipsikotikler nasıl uygulanır?​

Depo antipsikotikler 1-4 hafta arayla derin intramusküler enjeksiyon yoluyla uygulanır. İstenmiyen yan etkiler daha uzun süreceğinden, hastaya önce küçük bir test dozu verilmelidir. Ajite ve saldırgan hastaların tedavisinde zuklopentiksol uygun olabilirken, flupentiksol bu hastalarda aşırı eksitasyona yol açabilir.

Şizofreni hastaları hangi ilaçları kullanır?​

Flufenazin, haloperidol, risperidon, perfenazin, aripiprazol, klozapin ve olanzapin stabil dönem şizofreni tedavisinde sıklıkla tercih edilen ilaçlardır. Yeni antipsikotiklerde tardiv diskinezi gibi yan etki riskleri önemli ölçüde düşüktür. Bundan dolayı uzun süreli tedavide güvenle kullanılabilmektedir.
Anti depresyon ilaçları bağımlılık yapar mı?
Bağımlılıkta kullanılan maddeyi almak için yoğun bir istek, bu maddeyi kullanımınızı kontrol edememe ve bu madde kullanımından kaynaklanan olumsuz sonuçlarla karakterizedir. Antidepresan ilaçlar bu gibi sorunlara neden olmaz, bağımlılık yapmaz.
Bağımlılık yapan ilaçlar nelerdir?
Bağımlılık yapan maddeleri; tütün, alkol, ecstasy, esrar, eroin, kokain, bonzai, içe çekilen, LSD, GHB, bazı mantar türleri, ketamin, anabolik steroidler, metamfetamin olarak sıralayabiliriz.

Antipsikotik ilaçlar uyku yapar mı?​

Antipsikotik ilaçlar ne yapar?​

Antipsikotik ya da nöroleptik ilaçlar başta şizofreni olmak üzere psikozların tedavisinde kullanılan ilaçlardır. Temelde psikotik belirtilerle giden ruhsal ve organik hastalıkların sağaltımında kullanılan moleküllerdir.
Antipsikotikler ne işe yarar?
Antipsikotikler öldürür mü?
Bu çalışmada atipik antipsikotiklerin kardiyovasküler ölümlerin ve şeker hastalığının yanında ciddi akut böbrek yetmezliklerine ve buna bağlı ölümlere de sebep olduğu ortaya çıktı.

Antipsikotik ilaçlar zararlı mı?​

Şizofreni ve benzeri bozuklukların tedavisinde kullanılan antipsikotik ilaçlar kan şekeri yükselmesi, kan yağlarının yükselmesi gibi ciddiye alınması gereken metabolik yan etkilere neden olabilirler. Bu yüzden bu ilaçların kullanımında kan değerlerinin takibi gereklidir.
 
Geri
Üst