AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Deplazmoliz olayi nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
138.552
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Deplazmoliz olayı nedir?​

Deplazmoliz, bir hücrenin izotonik (eş yoğunlukta) ortamdan, hipotonik (az yoğunlukta) ortama konulmasıyla hücrenin osmoz kurallarına göre su alarak şişmesi durumudur. Plazmoliz olayının tersi olarak da düşünülebilir.

Bir hücre kendisinden daha yoğun bir ortama konursa ne olur?​

Hipertonik ortam içerisine konulan hücreyle kıyaslandığında, konsantrasyonu hücreden daha yüksek olan ortamdır. Eğer hücre hipertonik bir ortama konulursa, ozmoz nedeniyle hücre su kaybederek büzüşür.

Hücrenin dış ortamdan su alarak şişmesine ne denir?​

Hücrenin dış ortamdan su alarak şişmesine ne denir?
Turgor basıncı ya da turgor, bitki hücrelerinin saf suya konmasıyla içine su alarak, şişmesi ve hücrenin çeperine basınç yapması olayına denir. Bir bitki hücresi saf suya konduğu zaman içine bir miktar su alır ve şişer.

Plazmolize uğramış hücre hipotonik ortama konursa ne gibi değişiklik olur?​

Hipotonik ortam: Hücreye göre maddenin az, suyun çok olduğu ortamdır. Plazmolize uğramış hücre, saf suya konursa su alarak şişer. Hücrenin su alarak eski hâline dönmesine deplazmoliz denir. Hipotonik ortamda su alarak şişen bitki hücresinde zarın çepere yaptığı basınca turgor basıncı denir.

Plazmoliz olursa ne olur?​

Bir bitki hücresi izotonik (eş yoğun) ortamdayken hipertonik (çok yoğun) bir ortama konulduğunda, hücredeki küçük moleküllerin enerji harcanmadan çok yoğun hücre ortamından, az yoğun ortama geçişine plazmoliz denir. Plazmolizde osmoz kurallarına göre hücre su kaybeder. Eğer hücre bu ortamda uzun süre kalırsa ölür.

Bitki hücresi plazmoliz olur mu?​

Bitki hücresi plazmoliz olur mu?
Plazmoliz olayı bitki hücrelerinde gerçekleşmektedir.

Hücre hipotonik ortama konursa ne olur?​

Hipotonik, madde yoğunluğunun, sıvı yoğunluğundan daha az olduğu ortama denir. Hücre, izotonik ortamdan alınıp hipotonik ortama konulursa bulunduğu ortamdaki sıvıyı içine alarak şişer. Bu olaya deplazmoliz denir. Bitki hücrelerinde deplazmoliz devam ederse hücre şişer ve turgor durumuna geçer.

Bir bitki hücre hipotonik ortama konursa ne olur?​

Eğer bir bitki hücresi hipotonik ortama konulursa, hücre şişerek turgor durumuna geçer. Hayvan hücrelerinin yoğunluğu, saf suyun yoğunluğundan fazla olduğundan, saf su içerisine konması durumunda da hemolize uğrayabilir.

Su alma isteği nedir?​

Su alma isteği nedir?
Osmotik basınç, hücrenin içindeki çözünmüş maddelerin oluşturduğu su alma isteğidir. Yoğunluğu bulunan, yani içinde çözünmüş madde bulunan, her çözeltinin suyla karşılaştığında sahip olduğu saf suyu emme kabiliyeti vardır. Çözelti’nin bu kabiliyeti, sitoplazma yoğunluğundan kaynaklanmaktadır.

Plazmoliz neden olur?​

Bir bitki hücresi izotonik (eş yoğun) ortamdayken hipertonik (çok yoğun) bir ortama konulduğunda, hücredeki küçük moleküllerin enerji harcanmadan çok yoğun hücre ortamından, az yoğun ortama geçişine plazmoliz denir. Plazmolizde osmoz kurallarına göre hücre su kaybeder.

Bir hücreyi izotonik hipotonik ve hipertonik ortama koyunca ne gibi değişiklikler olur?​

 
İzotonik, hipotonik ve hipertonik ortamlar hücrelerin su alış-verişi üzerinde farklı etkilere sahiptir. İşte bu ortamlara koyulduğunda hücrelerde oluşabilecek değişiklikler:

1. **İzotonik Ortam:**
- Hücre, izotonik ortamda sabit bir büyüklükte kalır çünkü hücre içi ve dışı arasında su dengesi bulunmaktadır. Su girişi ve çıkışı eşit miktarda olur.

2. **Hipotonik Ortam:**
- Hücre, hipotonik ortama konulduğunda dışardaki sıvının hücre içine geçme eğilimi olduğundan, hücre su alarak şişer. Bu duruma deplazmoliz denir. Bitki hücrelerinde deplazmoliz devam ederse hücre şişer ve turgor basıncı artar.

3. **Hipertonik Ortam:**
- Hücre, hipertonik ortama konulduğunda dışardaki sıvının hücreden çıkması eğilimi olduğundan, hücre su kaybederek büzüşür. Bu duruma plazmoliz denir. Hücre hipertonik ortamda uzun süre kalırsa ölebilir.

Bu değişiklikler osmoz prensipleri doğrultusunda gerçekleşir ve hücrelerin çevresel koşullara uyum sağlamalarını sağlar.
 
Geri
Üst