AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Deoksiribonukleik asit (DNA) nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Deoksiribonükleik asit (DNA) nedir?​

Deoksiribonükleik asit (DNA), canlı organizmaların çoğunun genetik bilgisini taşıyan molekül dür; söz konusu çoğunluğun dışında kalanlarda ise genetik bilgi ribonükleik asit (RNA) molekülü tarafından taşınır.

Proteinler DNA’nın tabanına bağlanır.?​

Proteinler, spesifik bağlarla (hidrojen bağları) ve spesifik olmayan bağlarla (van der Waals etkileşimler, genelleştirilmiş elektrostatik etkileşimler) DNA oluklarının tabanına bağlanır. Proteinler H-bağı vericilerini, H-bağı alıcılarını, metil gruplarını (hidrofobik) tanır; sonuncusu özel olarak büyük oluktadır.
Bazlar B-DNA’da olduğu gibi dış yüzeydedir.?
Bazlar (B-DNA’da eksene yakın büyük oluğu oluştururlar) burada dış yüzeydedir. Fosfatlar birbirlerine B-DNA’da olduğundan daha yakınlardır. Z-DNA nükleozom oluşturamaz. Yüksek bir G-C içeriği Z konformasyonuna çanak tutar. Sitozin metillenmesi ve in vivo bulunabilen spermin ve spermidin gibi moleküller Z konformasyonunu dengeleyebilir.
Nükleotidlerin bazı işlevleri vardır?
DNA, nükleotid (veya mono-nükleotid) adı verilen birimlerden oluşan bir polimer dir. Nükleotidlerin başka işlevleri de vardır: Enerji taşımada ATP, GTP; hücresel solunumda NAD, FAD; sinyal aktarımında çevrimsel AMP; koenzim olarak CoA, UDP; vitamin olarak nikotinamid mononükleotid, B2.

B-olmayan DNA DNA hareket eden bir moleküldür?​

B-olmayan DNA DNA hareket eden, kımıldanan, jimnastik yapıp dans eden bir moleküldür. Aşağıda sözü edilen yapıların işlevsel rollerinin olduğu kanıtlanmıştır; öte yandan, DNA kırılmalarına ve silinmelerine, güçlendirmeye, rekombinasyona ve mutasyonlara çanak tutabilirler.

Dna replikasyonu mekanizması nelerdir?​

DNA Replikasyon Mekanizması Hem prokaryotik hemde ökaryotik hücrelerde replikasyonun temel mekanizmaları aynıdır. 1. Replikasyon başlangıç noktalarının tayini 2. DNA çift ipliğinin çözünmesi 3. Replikasyon çatalının oluşması • Replikasyonun gerçekleştiği genom birimine replikondenir. • Her replikonda bir başlangıç ve bir bitiş noktası vardır.
Neredeyse DNA isimli bir kimyasal madde var?
Yani canlılar, DNA isimli bu kimyasal maddeyi kullanarak, kendi biyolojik özelliklerinin bir kısmını veya tamamını yavrularına aktarırlar. Ancak biyolojik organizma lara genetik yapısını kazandıran bu molekül, tek bir yapıda bulunmaz.

Hangi hücrelerde RNA, RNA veya RNA?
DNA, hücrelerde nesilden nesile kopyalanabilir (DNA eşlenmesi); proteinlere çevrilebilir (DNA’nın RNA’ya yazımı ve sonra proteinlere çevrimi); gerektiğinde onarılabilir (DNA onarımı).

Dna, DNA ve DNA ile ilişkilidir?​

Ancak biyolojik organizma lara genetik yapısını kazandıran bu molekül, tek bir yapıda bulunmaz. Genetik ile ilgilenen birisi gen, kromatit ve kromozom gibi birçok diğer terimle de karşılaşmış; hatta bunların sayılarıyla ilgili kafa karışıklığı yaşamıştır. Bu yazımızda, DNA ve genlerle ilişkili tüm kavramları açıklayacağız.

Peki DNA’nın özellikleri nelerdir?​

DNA’nın yapısını görelim: Burada şunu vurgulamakta fayda var: DNA’dan söz ederken ders kitaplarında ve popüler bilimde sık sık havalı ikili sarmal çizimleri görsek de, direkt görüntüleme teknikleriyle bugüne kadar en yüksek çözünürlükte elde ettiğimiz DNA fotoğrafları aşağıdaki gibidir: Nükleobaz, Nükleosit, Nükleotit Nedir?
Peki DNA’nın toplam uzunluğu 2 metredir?
Öncelikle şunu anlamamız gerekiyor: Her bir hücremizdeki DNA’nın toplam uzunluğu 2 metre civarındadır. Ancak bu DNA’nın hücre içinde aslen bulunduğu çekirdek sadece 6 mikrometre kadardır. 1 mikrometre, 1 metrenin 1 milyonda biri kadardır! Yani bize en az 333 bin kat paketleme gerekmektedir!

Nükleik asit, DNA’nın bir parçasıdır.?
DNA yani açık adıyla Deoksiribo Nükleik Asit, genetik kodu içeren uzun bir moleküldür. Yemek tarifleri kitabında, her yemeğin yapımı için yönergelerin yer alması gibi, DNA’da da ait olduğu organizmanın bedeni için gereken tüm proteinlerin yapılış tarifi bulunur.

Nelerdir DNA’nın temel yapıtaşı?​

Kısaca DNA olarak adlandırılan deoksiribonükleik asit adlı kimyasal, canlı genom1 larını oluşturur. DNA’da 4 temel yapıtaşı vardır. Bu bazlar2 şöyle adlandırılır: Adenin, Sitozin, Guanin, Timin. Bazların dizilimi, yani sıralanma şekli, genomdaki yönergeleri meydana getirir.

Bazlar, DNA molekülünün iplikçiklerinden oluşur.?​

DNA molekülünün iplikçiklerinden birindeki bazlar, diğer iplikçikteki bütünleyici baz3 ile çift oluşturarak, DNA merdiveninin basamaklarını meydana getirir. Bazlar hep aynı şekilde çift oluşturur: Adenin ile Timin bağlanır; Sitozin ile Guanin bağlanır. Her bir baz çifti, hidrojen bağları ile birbirine tutunur.
 
Geri
Üst