AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Dentin hipersensitivitesi ne demek?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
136.785
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Dentin hipersensitivitesi ne demek?​

Dentin hipersensitivitesi, Açığa çıkmış dentinde kimyasal, termal, mekanik veya osmotik stimuluslara cevap olarak ortaya çıkan ve stimulus ortadan kaldırıldıktan sonra geçen, herhangi bir dental defekt veya patoloji ile açıklanamayan kısa süreli, keskin bir ağrıdır.

Sement dokusu nedir?​

Sement dokusu nedir?
Sement: kökün etrafını kaplayan kemiksi bir tabakadır, çok incedir. Diş kökünün çene kemiğine tutunmasını sağlar. e’i inorganik maddedir. Bazen kök etrafında ve kök ucunda asri sement birikebilir. Buna “Hipersemontoz” denir.

Dentin hassasiyeti neden olur?​

Dentin hassasiyeti neden olur?
Diş Hassasiyeti Oluşum ve Sebepleri Dentin bölgesinde küçük açıklıklar bulunur. Bu açıklıkların içerisinde pulpa bölgesinden gelen sinir demetleri mevcuttur. Dentin bölgesi açığa çıkınca sinir demetleri, sıcak, soğuk ve baskıdan etkilenirler. Bu da hassasiyete sebep olur.

Dentin hassasiyeti tedavisi nedir?​

Dentin hassasiyetinin tedavisinde evde veya muayenehanede uygulabilen çeşitli tedavi seçenekleri mevcuttur. Evde uygulanabilen tedavi seçeneğinde, diş macunları, ağız gargaraları veya hassasiyet giderici çikletler kullanılır. Bu materyaller dentin tübüllerini tıkayarak veya sinir iletimini bloke ederek etkili olurlar.

Intertubuler dentin nedir?​

Intertubuler dentin nedir?
Odontoblastik uzantı, peritübü-ler dentin adı verilen yüksek derecede mineralize olmuş bir dentin tüpünde (dentinal tübül), bir sıvı içerisinde yer alır. Bu tüpler, intertübüler dentin adı verilen ve daha düşük derecede mineralize olmuş bir dentin ile birbirlerine bağlanmış durumdadırlar.

Sement nasıl oluşur?​

Sement nasıl oluşur?
Mineyi örten redükte mine epitelinin dejenerasyonunu takiben oluşur. Bağ dokusunun mine ile temasa geçmesini takiben önce sementoid adacıkları oluşur ve bu adacıklar tedricen birleşerek koronal sementi oluştururlar. Kökün orta ve servikal üçlülerinde bulunur. Temelde Sharpey fibrillerini içerir.
Demineralize diş nedir?​
Mineral tabakaları, günlük olarak ağız içinde çözülür. Diş üzerinde demineralizasyon görülmesi, bu çözülmeler esnasında ortaya çıkar. Bu çözülmelere bağlı olarak demineralizasyon, yeniden birikmeler de oluşabilir. Bu çözülmelerde, ağızda biriken asitlerin çözülmesi etkilidir.

Demineralizasyon nedir tekstil?​

Demineralizasyon nedir tekstil?
Demineralizasyon ya da asitle mineral uzaklaştırma (Alm. säuerliche Demineralisation, Fr. démineralisation acide, İng. acidic deminerilaziton), selüloz esaslı liflerin ağartılması sırasında oluşabilecek katalitik zararı önlemek ve liflerdeki ağır metal kirliliklerini uzaklaştırmak amacıyla çeşitli kuvvetli ya da zayıf …

Diş eti hassasiyeti nasıl tedavi edilir?​

Diş eti hassasiyeti nasıl tedavi edilir?
Florür Diş hekiminiz hassas dişlerinizi korunmak için florürlü jel, yıkama veya cilalama uygulayabilir. Duyarsızlaştırma veya yapıştırma. Hassasiyetiniz açıkta kalan köklerden kaynaklanıyorsa, diş hekiminiz diş etrafındaki bölgeyi kapatmak için yapışkan reçine uygulayabilir. Cerrahi diş eti nakli.

Dentin tedavisi nedir?​

Dentin Çürüğü Tedavisi Florür tedavisi ile diş minesi onarımı, oldukça etkili bir tedavi yöntemidir. Florür tedavisinin yeterli olmadığı diş çürüklerinde, diş dolgusundan faydalanılır. Dentin çürüğü tedavisi dolgu ile sağlanabilir. Bu tedavi esnasında dişin çürüyen kısmı tamamen kazılır.

Dentin Lenfi nedir?​

Dentin Lenfi nedir?
DENTİN SIVISI (DENTİN LENFİ) Dentin sıvısı hacimsel olarak yüzeyel dentinin %1 ini, derin dentinin ise “‘sini oluşturmaktadır. İçeriği bir çok açıdan plazma sıvısına benzeyen bu sıvı pulpadaki terminal kapillerlerden gelir ve odontoblastlar arasından sızarak mine-dentin sınırına kadar ulaşır.

Sementosit ne demek?​

Sementosit ne demek?
sementositler. Dişin yüzeyine paralel uzanan kemik lamellerin arasında bulunan ve genç olanlarına sementoblastus adı verilen hücreler.

Dentin mi daha sert sement mi?​

Sement dokusunun sertliği, rengi, kalınlığı Sert diş dokuları içinde sement fiziksel ve kimyasal özellikleri bakımından kemiğe en yakın olanıdır. Mine, dentin ve kemik ile karşılaştırıldığında; sement dokusunun bu dokulardan daha az mineralize olduğu görülür. Sement dokusu kökün büyük bir kısmını kaplar.

Interglobüler dentin nedir?​

Interglobüler dentin nedir?
Aksine, histolojik preperatta daha koyu yay benzeri görülen bölgeler ise interglobüler dentin olarak kabul edilir. Bu bölgelerde, predentin içinde sadece birincil mineralizasyon meydana gelmiştir ve dentin globülleri tamamen kaynaşmaz. Bu nedenle, interglobüler dentin, globüler dentinden biraz daha az mineralizedir.

Dentin çürüğü nasıl tedavi edilir?​

Dentin çürüğü nasıl tedavi edilir?
Diş hassasiyeti hangi diş macunu?​
Hassas dişler ve diş eti için ikili rahatlama sağlayan diş macunu Sensodyne Hassasiyet & Diş Eti diş macununun günde 2 kez fırçalama ile hassas dişler ve diş etinde ikili rahatlama sağladığı klinik olarak kanıtlanmıştır.
 
Dentin hipersensitivitesi, dişin açığa çıkmış yüzeyinde çeşitli uyarıcılara tepki olarak kısa süreli keskin ağrıya neden olan bir durumdur. Bu uyarıcılar genellikle kimyasal, termal, mekanik veya osmotik stimuluslardır. Dentin hassasiyeti genellikle sinir uçlarının açıkta olduğu durumlar sonucu ortaya çıkar ve sıcak, soğuk gibi uyarıcılara karşı duyarlılık oluşturur.

Dentin hassasiyetinin tedavisinde çeşitli yöntemler bulunmaktadır. Evde uygulanabilecek tedavi seçenekleri arasında hassasiyet giderici diş macunları, ağız gargaraları veya çikletler yer alır. Bu ürünler dentin tübüllerini tıkayarak veya sinir iletimini bloke ederek ağrıyı azaltabilirler. Ayrıca diş hekiminizin uygulayabileceği profesyonel tedaviler de bulunmaktadır.

Dentin çürüğü ise dişin mine ve dentin tabakalarında oluşan bir bozukluk sonucu meydana gelir. Genellikle bakterilerin neden olduğu asit saldırısı sonucu diş yüzeyinde çürümeler oluşur. Dentin çürüğü tedavisinde genellikle çürük kısımlar kazılarak dolgu uygulanır veya bir diş doktoru tarafından gerekli görüldüğünde dişin kök kanallarına kadar ilerleyen çürük durumlarında kök kanal tedavisi gerekebilir.

Eğer dişinizde hassasiyet yaşıyorsanız, düzenli diş muayenesi yaptırarak diğer diş sorunlarınızın erken teşhis edilmesini sağlayabilirsiniz. Ayrıca diş hekiminizin önerileri doğrultusunda uygun tedavi yöntemlerini uygulamak da diş hassasiyetinin giderilmesine yardımcı olabilir.
 
Geri
Üst