AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Denklik beyani nedir?

Editör

Yeni Üye

Denklik beyanı nedir?​

Denkliği talep edilen diplomanın Türk yükseköğretim sisteminde hangi akademik alan ve dereceye eş değer olduğunu gösteren belgedir.

Denklik ücreti ne kadar?​

“Diploma Tanıma ve Denklik Başvuruları” ve “Denklik Başvurularının Yeniden İncelenmesi” talepleri için 150 TL, Yükseköğretim Kurumları Tanıma talepleri için (Yükseköğretim Kurumlarının tanınıp tanınmadığına dair belge) 50 TL, İşlemler Devam Ediyor belgesi talepleri için (Askerlik Tecil Belgesi, iş başvuruları vb.)

Denklik belgesi nedir nasıl alınır?​

Denklik belgesi nedir nasıl alınır?
Türk Yüksek Öğretim sisteminde mezun olunan akademik alan ve dereceye eş değer olduğunu gösteren belgeye denklik belgesi denmektedir. Dolayısıyla denklik belgesini alabilmek için talep etmek gerekmektedir. Bu talep edilen denklik belgesi aslında kişinin bulunduğu ülkedeki mezuniyet belgesidir.

Denklik belgesi nasıl alınır e devletten?​

https://www.turkiye.gov.tr/yok-denklik-basvurusu adresinden yapılabilir. Süreç nasıl İşlemektedir? Uygulamaya giriş yapabilmek için e-devlet şifresine sahip olmanız gerekmektedir. Giriş yaptıktan sonra kişisel ve diploma bilgilerinizi girerek, belgelerinizin aslını renkli olarak tarayıp sisteme yüklüyorsunuz.

Denklik işlemleri ne kadar sürer?​

Dijitalleşme sonucunda 2018’de Türkiye’nin eğitim sistemiyle uyumlu ülkelerden yapılan denklik başvurularının sonuçlandırılma süresi ortalama 65 güne indirildi. Bazı ülke başvurularında ise işlemler 15 günde bile sonuçlandırılıyor.

Diploma denklik belgesi kaç günde çıkar?​

Diploma denklik belgesi kaç günde çıkar?
Adınıza bir dosya açılarak, detaylı şekilde başvurularınız ve dosyalarınız incelenecektir. Bu süreç iki ay kadar sürmektedir. İki ay sonunda denklik belgenizin verilmesine kadar verilir, başvurunuz reddedilir ya da seviye sınavına girmeniz şeklinde karar verilir.
Diploma denklik işlemleri kaç gün sürer?​
Denklik işlemlerinde son kararı ise Yükseköğretim Yürütme Kurulu veriyor. Tüm bu işlemler ise ortalama 65 günde sonuçlanıyor.

Denklik beyanı, talep edilen diplomanın Türk yükseköğretim sisteminde hangi akademik alan ve dereceye eş değer olduğunu gösteren belgedir. Bu belge, yurt dışında aldığınız bir diplomanın Türkiye'deki eğitim sistemine denkliğini gösterir ve bu sayede Türkiye'de çalışma veya eğitim hayatınızda kullanabilirsiniz.

Denklik belgesi başvurusu için belirli bir ücret ödemeniz gerekmektedir. "Diploma Tanıma ve Denklik Başvuruları" ve "Denklik Başvurularının Yeniden İncelenmesi" talepleri için 150 TL, Yükseköğretim Kurumları Tanıma talepleri için 50 TL ödemeniz gerekmektedir. Ayrıca, İşlemler Devam Ediyor belgesi talepleri için ayrı bir ücret belirtilmemiş ancak belirli bir ücret karşılığında alınabilir.

Denklik belgesini almak için e-devlet üzerinden başvuru yapabilirsiniz. https://www.turkiye.gov.tr/yok-denklik-basvurusu adresinden başvurunuzu yapabilirsiniz. Bu süreçte e-devlet şifrenize sahip olmanız gerekmektedir. Kişisel ve diploma bilgilerinizi girdikten sonra belgelerinizi tarayıp sisteme yükleyerek başvurunuzu tamamlayabilirsiniz.

Denklik işlemleri genellikle dijital süreçlerle yürütüldüğü için daha hızlı sonuçlanmaktadır. Genellikle Türkiye'nin eğitim sistemi ile uyumlu ülkelerden yapılan denklik başvuruları ortalama olarak 65 gün içerisinde sonuçlandırılmaktadır. Bazı ülkelerin başvuruları ise 15 gün gibi kısa sürelerde tamamlanabilir.

Denklik belgesi ve işlemleri genel olarak ortalama 65 gün sürebilir. Bu süre içerisinde başvurunuz incelenir, gereken kontroller yapılır ve Yükseköğretim Yürütme Kurulu tarafından karar verilir. Sonuç olarak denklik belgeniz size verilir veya başvurunuz red edilebilir. Bu süreçte gerekirse seviye sınavına girmeniz de istenebilir.

Geri