Denizlerin tuzluluk oranlarini hangi faktorler etkiler?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
214.672
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Denizlerin tuzluluk oranlarını hangi faktörler etkiler?​

Aşırı buharlaşma, düşük yağış, denize karışan nehir suyunun azlığı ve kısıtlanmış su dolaşımı bu durumun başlıca sebepleridir. Lut Gölü gibi kapalı havza denizlerde ise tuzluluk kayda değer derecede daha fazladır.

Sıcaklık denizlerin tuzluluk oranını nasıl etkiler?​

Enlem-sıcaklık ilişkisi Dünya üzerindeki sıcaklığın dağılışında en önemli etkenlerden biridir. Buna bağlı olarak; Ekvatordan kutuplara doğru; sıcaklık, buharlaşma, denizlerin tuzluluk oranı azalır.
Denizlerin tuzluluk oranı nerede fazla?
Ülkemizde en tuzlu deniz Akdeniz’dir. Akdeniz’in en tuzlu deniz olma sebebi ise ekvatora en yakın deniz olmasıdır. Ekvatora yaklaştıkça denizlerin tuzluluk oranı artmaktadır. Çünkü sıcaklık ekvatora yaklaştıkça artar ve deniz suları daha çok buharlaşır.

Yükseklik faktörü sıcaklığı nasıl etkiler?​

Troposfer içinde yükseklikle sıcaklık ortalama 100 metrede 0.65 °C’dır. Bu azalmanın sebepleri şunlardır: Atmosfer güneş ışınların kırılmasıyla yerden ısınır, üst kısmından uzaya doğru ısı kaybeder, soğur. Yoğun olan alt katmanlar daha fazla enerji tutar.

Denizlerin tuzluluk oranı neye göre değişir cografya?​

Denizlerde yaşanan buharlaşma olayları denizlerin tuzluluk oranını etkilemektedir. Kayaçlarda yaşanan fiziksel ve kimyasal değişmeler denizlerin tuzluluk oranlarına etki etmektedir. Her bölgede farklılık gösteren yağış oranları denizlerin tuzluluk oranını etkilemektedir.
Ege Denizi tatlı mı tuzlu mu?
Ege Denizinin tüm kıyıları Türkiye ve Yunanistan ile çevrilidir. Karadeniz üzerinden taşınan petrol ürünlerinin dünya pazarına ulaşmasında başlıca yoldur. Ege denizinin kuzeyinde tululuk oranı %33 güneyinde ise tuzluluk oranı %37 seviyesindedir.
-Tuz yoğunluğu artırır ama cismin batan kısmının hacmi de o oranda azalacağı için DEĞİŞTİRMEZ.
Havadaki nem miktarının fazla olması aşırı ısınmayı ve soğumayı engeller. Bu nedenle nemli bölgelerde sıcaklık farkları daha az olur. Buna karşın nem miktarı az olan bölgelerde ise havanın ısınma ve soğuma hızı ile sıcaklık farkları daha çok olur.
 
Geri
Üst