AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Denizlere hakim olan cihana hakim olur sozu kime aittir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.563
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Denizlere hakim olan cihana hakim olur sözü kime aittir?​

Ünlü Türk denizcisi ve devlet adamı Barbaros Hayrettin Paşa’ya (1478–1546) atfedilen ünlü bir söz vardır: “Denizlere Hâkim Olan Cihana Hâkim Olur”. Bu sözü Barbaros’un söylediği Türk halkı tarafından kabul görmüştür.

Denize hakim olan cihana hakim olur ne demek?​

Bu söze en yakın ifade ise “Control of the sea, by maritime commerce and naval supremacy, means predominant influence in the world ̶ Deniz ticareti ve deniz üstünlüğü yoluyla denizin kontrol edilmesi, dünyada önemli bir etkiye sahip olmak demektir”[5] ifadesidir.
Cihana hakim olma ne demek?​
Türklerin Cihan hakimiyeti düşüncesi yani güneşin doğduğu yerden, battığı yere kadar her yeri fethetme arzusu. Tüm dünyada tek güç, tek hakim bir türk devleti ideali. Türkler, bu devlet sayesinde dünyanın huzura kavuşacağına inanırlardı.

Karalara hakim olan dünyaya hakim olur hangi devlet?​

Karalara hakim olan dünyaya hakim olur hangi devlet?
3.1.1. İngiliz jeopolitikçilerinden Mac Kinder “karalara hakim olan dünyaya hakim olur” görüşünü ortaya atmıştır.

Türk islam mefkuresi nedir?​

Türk islam mefkuresi nedir?
Türk Cihan Hâkimiyeti Mefkûresi, Türk devletinin dünyadaki, “güneşin doğduğu yerden, battığı yere kadar” diğer devlet ve milletleri hâkimiyeti altına alma ve onları yönetme fikri, bütün dünyada tek egemen güç olma idealidir.

Spykman teorisi nedir?​

Spykman’ın rimland (kenar kuşak) teorisi, dünyayı eski ve yeni dünya olarak ikiye ayırmakta ve rimland bölgesi eski dünyada bulunmaktadır. Spykman, ABD’nin yeni dünya üzerinde mutlak hegemonyasına değinmektedir. Ancak eski dünyayı yeni dünyaya göre gerek nüfus gerekse doğal kaynaklar bakımından üstün görmektedir.

Mackinder kim?​

Halford John Mackinder (15 Şubat 1861 – 6 Mart 1947) İngiliz coğrafyacı, akademisyen ve politikacı. Coğrafya ile dış politika arasında doğrudan bir nedensellik ilişkisi kuran ve jeopolitik teorilerin ortaya çıkmasında önemli rol oynayan yazar.
Kızıl Elma ve türk cihan hakimiyeti anlayışı nedir kısaca?​
Kızıl Elma imgesi, Türk devletleri için bir hedefi ve amacı simgeler. Ulaşılması gereken bir yeri, fethedilmesi gereken bir beldeyi ifade ettiği gibi kimi zaman bir devlet kurma idealini, kimi zaman cihan hakimiyeti idealini, kimi zaman da Türk birliği idealini ifade etmiştir.

Orhun kitabelerinde türk Cihan Hakimiyeti nasıl verilmiştir?​

Orhun kitabelerinde türk Cihan Hakimiyeti nasıl verilmiştir?
Cihân hâkimiyetinin belki de en eski örneği Oğuz Kağan Destanı’dır. Destanda Oğuz Kağan babasıyla bir taht mücadelesine girişir ve kazandıktan sonra yaptığı ilk iş beyliklere elçi gönderip ”Ben artık bütün dünyanın kağanıyım” demek olmuştur.

Hakimiyet teorisi nedir tarih?​

Hakimiyet teorisi nedir tarih?
Bir milletin dünya hâkimiyetini elinde tutabilmesi için havada üstünlük sağlayan güçlü bir hava filosuna sahip olması gerekir. Güçlü bir hava filosuyla birlikte diğer devletler üzerinde hakimiyet kurabileceğini ve bu yolla dünya hakimiyetini sağlayabileceğini savunmaktadır.

Jeopolitik teori ne demek?​

Jeopolitik ülkelerin bulunduğu konum ile ülkenin toplumsal, kültürel, ekonomik ve siyasal durumunu ve bunların getirisi olarak askeri, iç ve dış politikasını inceleyen bilim dalıdır. Bu kavram ilk kez Alman Coğrafyacı “ Rudolf Kjellen “ tarafından kullanılmıştır.

Heartland teorisi kime aittir?​

İngiliz coğrafyacısı ve jeopolitikçi Halford Mackinder’in Heartland Teorisi, o yıllarda amacına ulaşmış popüler bir çalışmadır.
 
Evet, "Denizlere hakim olan cihana hakim olur" sözü Barbaros Hayrettin Paşa'ya atfedilir. Barbaros Hayrettin Paşa, Osmanlı Deniz Kuvvetleri'nin önemli bir komutanı ve devlet adamı olarak tanınmaktadır. Denizlerdeki üstünlüğün, dünya genelinde etkili olmayı sağladığını vurgulayan bu söz, stratejik öneme sahiptir ve deniz ticareti ile deniz gücünün önemini vurgular.

"Cihana hakim olmak" ise genel olarak bir devletin veya kuruluşun bütün dünyada egemenlik kurmayı amaçlaması olarak ifade edilir. Türklerin tarih boyunca cihan hakimiyeti ideali ise "güneşin doğduğu yerden battığı yere kadar", yani tüm dünyayı kapsayacak şekilde geniş bir toprak ve nüfuz alanını hedeflemelerini ifade eder.

Türk İslam Mefkûresi ise Türk devletinin dünya genelinde diğer devletleri hâkimiyeti altına alma ve tek egemen güç olma idealini temsil eder. Bu mefkûre, tarih boyunca Türk devletlerinin genişleme politikalarını ve hâkimiyet düşüncelerini şekillendirmiş önemli bir kavramdır.

Spykman'ın rimland teorisi, dünyayı eski ve yeni dünya olarak ikiye ayırırken, ABD'nin yeni dünya üzerindeki etkinliğine dikkat çeker. Mackinder ise coğrafya ile dış politika arasındaki ilişkiyi inceleyen bir İngiliz coğrafyacı ve politikacıdır. Heartland teorisi ise Halford Mackinder'in stratejik öneme sahip olan "Kalplandı" bölgesinin (Avrasya'nın iç kısmı) dünya siyaseti üzerindeki etkisini ele almaktadır.

Jeopolitik, ülkelerin coğrafi konumlarının, kültürel, ekonomik ve siyasi durumlarının askeri, iç ve dış politikalarını etkileyen bir bilim dalıdır. Bu kavram Alman Coğrafyacı Rudolf Kjellen tarafından kullanılmıştır.

Bu bilgiler ışığında, Türklerin tarih boyunca genişleme, hâkimiyet ve cihan hakimiyeti ideallerini farklı bakış açılarıyla ele alan teoriler ve kavramlar önem kazanmaktadır.
 
Geri
Üst