AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Denizlerde yaşayan ve avcılığı yapılan balık türleri

haberci

Yeni Üye
Katılım
4 Şubat 2025
Mesajlar
51.363
Tepkime puanı
1
Puan
1
Denizlerimizdeki balık türleri
Deniz avcılığı yapılan balık türleri
KEFAL
Mugil Cephalus, Gewöhnliche Meeräsche, Mulet … Grosse T‚te
Denizlerimizde yaygın yer alan bir Kefal türüdür Ortalama 35 50, en çok 75 cm boyda olabilir Tüm Kefaller gibi ürkek ve çevik bir balıktır Açık denizle sahiller arasında gidip gelirler Ara Sıra beslenmek için sürüler halinde acı sulara,lagünlere, hatta nehirlerin içlerine girerler Deniz dibi bitkileri ve yumuşakçalarla beslenir Yaz aylarında üreyip 150 000 1 000 000 yumurta verir Beyaz etinin lezzeti ve mumlanarak pazarlanan ‘havyar ’ yumurtasıyla idareli değeri fazla yüksektir
Pişirme Biçimi
Tava, buğulama, yahni, haşlama mayonezli, kağıt kebabı, salata, füme, pilaki, yumurtasından tarama
Dönem
Nisan Mayıs ve kış ayları
BARBUNYA
Mullus Barbatus, Meerbarbe, RougetBarbe De Vase
Sıcak ve ılık denizlerin kumlu, çamurlu sahillerinde 300 m ‘ye varan derinliklerinde sürüler halinde yaşar Ortalama 12 15cm ‘den en çok 40 cm büyür Suyun ısı şartlarında derinlerden sahile mevsimsel göçler yapar 10 yıl yaşayabilir NisanHaziran arası 15 000 100 000 yumurta döker Etinin lezzeti ve bol avlanılmasıyla idareli değeri yüksektir
Pişirme Biçimi
Tava, ızgara, balık çorbasına (ilave edilir), kağıt kebabı, buğlama
Dönem
İlkbahar başlarında, mart, nisan
ÇİPURA
Sparus Aurata, Goldbrasse, Dorade Royal
Ege ve Akdeniz ‘in bu namlı balığı Marmara ’da seyrek bulunur Ortalama 25 35 cm zirve ve 0,5 3 kg ağırlıkta, en fazla 60cm ve 6 kg ‘da olabilir Etçil bir balıktır Kuvvetli çenesiyle minik kabukluları, balıkları ve öteki hayvanları kolayca yer Yaz devresinde sığlarda, kış aylarında da 35 40 m derinliklerde yaşar İki yaş üstündekiler daha da derinlere iner Üremeleri Ekim Aralık aylarında olur 100 000 150 000 yumurta döker Eti çok lezzetlidir Keza imal kültürüne uygunluğu sebebiyle idareli değeri fazla yüksektir
Pişirme Biçimi
Tava, ızgara, buğulama, haşlama, pilaki
Dönem
Her mevsimde, özellikle eylül ve ekim aylarında
BURUŞUK MERCAN
Lithognathus Mormyrus, Marmorbrasse, Serranide Ou Bar
Mırmır Balığı da denir Mercana tarafından vücudu daha uzundur Genelde Akdeniz ’de bulunur ve en fazla 30 cm ‘e büyür Sığ suların bitkilerle örtülü taşlık, kayalık, kumluk bölgelerinde yaşar Acısu bölgelerine de girer Biyolojik yaşamı Karagöz Mercan gibidir Etinin leziz olmasına rağmen az bulunan ve sadece taze tüketilen bir balıktır
ASTARLI ORKİNOS
Katsowonus Pelamis, Echter Bonito, Bonite … Ventre Raye
Karadeniz, Marmara ve Kuzey Ege ’ye dek sularımızda rastlanan Orkinos türlerinden biridir Boyu ortalama 60 100 cm olur Yemlendiği balık sürülerini önüne katarak Karadeniz ’e çıkar ve orada sular ısınınca üreme yapar Bu gidiş gelişler Karadeniz ve Marmara ’daki yerli balıkların doğal dengesini oluşturur Etinin insan gıdası olarak farklı alanlara yönlendirilmiş değerlendirilmesi ve avcılık yönüyle fazla tüketimi ayrıca Orkinos türünü ayrıca de onunla cereyan karşılayan öteki balık türlerini güvenli olmayan olarak etkilemektedir
DİL BALIĞI
Arnoglossus Laterna, Seezunge, Sole Commune
Denizlerimizde 10 m ‘den 300 500 m ‘ye dek derinliklerin, kumlu, çamurlu veya çakıllı diplerinde pozitif hareket etmeden ve uzun göçler yapmadan yaşar Boyları 20 25 cm olur Dipteki omurgasızlar, ufak balıklar ve böceklerle beslenir Bahardan itibaren kıyılara sokularak Haziran Temmuz arasında üreme yapar Kış aylarında eti kaplı ve nefis olur Çoğunlukla her mevsimde yer alan ekonomik değeri yüksek olan bir balıktır
Pişirme Biçimi
Tava, ızgara, şiş ya da fileto, balık çorbasına (ek edilir), buğlama
Dönem
Kış ve İlkbahar aylarında, kasım mayıs arası
EŞKİNA
Sciana Umbra, Meerrabe, Corb
Sıcak ve ılıman denizlerin 100 150 m taşlık, sarp kayalık ve mercanlı bölgelerinde yaşar Bütün denizlerimizde bulunur Yolcu bir balık değildir bununla birlikte Taşbalığı ve Mavruşgil Balığı olarak da tanınır Bahar sonu, yaz aylarında üreyen Eşkina 30 35 cm uzunluk ve 500600 gr ağırlığa erişir Beyaz ve çok lezzetli eti ile ekonomik değeri yüksektir
Pişirme Biçimi
Buğulama , haşlama (mayonezli), tava, yahni, kiremitte fırın, salata, çorba
Dönem
Mayıs, Ekim ve Kasım ayları *
 
Denizlerimizde avcılığı yapılan ve beslenme değeri yüksek olan çeşitli balık türlerinden bahsediyorsunuz, bu bilgilerinize ek olarak aşağıdaki detayları da paylaşmak isterim:

1. **Kefal**: Kefal balığı, açık denizle sahiller arasında gidip gelen, ürkek ve çevik bir balıktır. Yaz aylarında üreyen kefaller, beyaz etleri ve havyar yumurtalarıyla bilinir. Pişirme yöntemleri arasında tava, buğulama, yahni, haşlama, kağıt kebabı, pilaki gibi seçenekler bulunmaktadır. Av dönemi genellikle Nisan-Mayıs ve kış aylarıdır.

2. **Barbunya**: Barbunya balığı, sıcak ve ılık denizlerin kumlu, çamurlu sahillerinde sürüler halinde yaşayan bir türdür. Nisan-Haziran aylarında yumurta döken barbunya balığının eti lezzetli ve avlanması kolaydır. Pişirme yöntemleri arasında tava, ızgara, balık çorbası, kağıt kebabı, buğulama gibi seçenekler bulunmaktadır. İlkbahar başlarında, Mart ve Nisan aylarında avlanma dönemi vardır.

3. **Çipura**: Çipura balığı, Ege ve Akdeniz'in nadide balıklarından biridir. Orta boyutlarda olup etçil bir balıktır. Yaz aylarında sığ sularda, kış aylarında ise 35-40 metre derinliklerde yaşar. Çipura'nın eti çok lezzetlidir ve pişirme yöntemleri arasında tava, ızgara, buğulama, haşlama, pilaki gibi seçenekler bulunmaktadır. Her mevsimde, özellikle Eylül ve Ekim aylarında avlanabilir.

4. **Buruşuk Mercan**: Bu balık türü genellikle Akdeniz'de bulunur ve vücudu daha uzun yapılıdır. Az bulunan ancak lezzetli bir balık olan buruşuk mercan, sığ sularda bitkilerle örtülü bölgelerde yaşar. Astarlı Orkinos gibi idareli değeri yüksek bir balıktır.

5. **Astarlı Orkinos**: Karadeniz, Marmara ve Kuzey Ege gibi sularımızda rastlanan orkinos balığı, Karadeniz'e çıkarak üreme yapar. Bu balığın avcılık ve tüketimi dikkatle yönetilmelidir, çünkü fazla avlanma diğer balık türlerini de olumsuz etkileyebilir.

6. **Dil Balığı**: Kumlu, çamurlu veya çakıllı diplerde yaşayan dil balıkları, bahar aylarında kıyılara yaklaşarak ürer. Lezzetli eti ve ekonomik değeri yüksek olmasıyla tercih edilen bir balık türüdür. Pişirme yöntemleri arasında tava, ızgara, balık çorbası, buğulama gibi seçenekler bulunmaktadır.

7. **Eşkina**: Eşkina balığı, sıcak ve ılıman denizlerin taşlık, sarp kayalık ve mercanlı bölgelerinde yaşar. Beyaz ve lezzetli ete sahip olan eşkina balığı, tava, buğulama, haşlama, salata gibi farklı pişirme yöntemleriyle hazırlanabilir. Mayıs, Ekim ve Kasım aylarında avlanma dönemi bulunmaktadır.
 
Geri
Üst