AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Deniz urunleri neden haram?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Deniz ürünleri neden haram?​

Maliki ve Hanbeli alimlere göre, deniz hayvanları prensip olarak helaldir. Ancak timsah gibi yırtıcı hayvanlar helal değildir. Şafii mezhebinde ise aslen suda yaşadığı halde karada da yaşayabilen kurbağa, yengeç, kaplumbağa ve su yılanı gibi hayvanlar habis ve zararlı oldukları için helal değildir.
Kabuklu deniz ürünleri helal mi?
Diyanet, bu fetvasını mezhepler üzerinden verirken; kabuklu deniz hayvanlarının Şafii, Maliki ve Hanbeli mezheplerine göre caiz, Hanefi mezhebine göre ise haram olduğunu belirtti.
Karides neden haram?
Hanefi mezhebi, zikredilen naslarda helal olduğu belirtilen “deniz hayvanları” ifadesi ile balık türünün kastedildiği, dolayısıyla balık sınıfına girmeyecek midye, karides, kalamar, yengeç, ıstakoz gibi deniz hayvanlarının helal olmadığı görüşünü benimsemiştir (Kâsânî, Bedâi’, V, 35).

Deniz canlıları haram mı?​

Denizde her şey helal mi?
Kur’an-ı Kerim’de, denizden elde edilen yiyeceklerin helal olduğu bildirilmiştir (Mâide, 5/96; Fâtır, 35/12). Hz. Peygamber de (s.a.s.), ‘Denizin suyu temiz, ölüsü helaldir”'(Ebû Dâvud, Tahâret 41) buyurmuştur.
Karides yemek haram mi?
Diyanet’ten ‘yengeç, ıstakoz, karides, kalamar, midye, kurbağa yemek helal değildir’ fetvası – Son Dakika Türkiye Haberleri | NTV Haber.
Karidesler, tatlı ve tuzlu sularda yaşayan on ayaklı eklembacaklılardır.
Ahtapot eti yenir mi?
Buna göre ahtapot, yengeç, kaplumbağa ve su yılanının yenmesi helal değildir (Remlî Nihayetu’l-Muhtac, VIII, 113,150-152.).
Denizden çıkan herşey yenir mi?
Hanefi mezhebi, balığın yenmesi helaldir diyor. Fakat midye, ıstakoz, yengeç vb. gibi hayvanları ise; caiz görmemektedir. İmam-ı Şafii ise; denizden çıkan bütün mahlukatı, eğer ki sağlığımıza aykırı değilse ve de haram bir görüntü içinde değilse; yenilmesi caizdir diyor.

Ahtapot yemek neden haram?​

Suda yaşayan hayvanlar konusunda Hanefi fıkhı ile aynı görüşü paylaşıyor. Bununla birlikte karada bir müddet yaşayıp ölen hayvanların ise yenebilmesi için kara hayvanlarına benzemesi şartını koymuştur. Bu durumda ahtapot yemek caiz mi sorusunun cevabı mekruh biçimindedir.
Ahtapot yemek helal midir haram mıdır?
Hanefi karides haram mı?
Hanefi mezhebi, zikredilen naslarda helal olduğu belirtilen “deniz hayvanları” ifadesi ile balık türünün kastedildiği, dolayısıyla balık sınıfına girmeyecek midye, karides, kalamar, yengeç, ıstakoz gibi deniz hayvanlarının helal olmadığı görüşünü benimsemiştir (Kâsânî, Bedâi’, V, 35).

Kokoreç yemek helal mi?​

‘ sorusuna köşesinden cevap verdi. Önce şu temel hükmü hatırlayalım. Eti yenen hayvanların (işkembe, karaciğer, dalak ve bağırsak) gibi sakatatlarının temizlenerek yenmesi caizdir. Bunlarda bir şüphe ve tereddüt söz konusu değildir.
Karides balık türü mü?
Karides denildiğinde genel olarak akıllara gelen ilk soru karides balık mıdır sorusudur. Karides denizlerde yaşayan kabuklu bir deniz canlısı türüdür Düşük kalorisi ve doymuş yağ içermesi nedeniyle diğer balık türlerinden ayrılır.
Ahtapot neden yenmez?
Midye yemek helal mi haram mı?
Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından yayınlanan fetvada “Balık sınıfına girmeyen midye, kalamar, yengeç, ıstakoz, karides gibi deniz hayvanlarının helal değildir” dedi.
Ahtapot yemek zehirler mi?
Tüm ahtapotlar zehirlidir ama yalnızca mavi halkalı ahtapotlar insan için ölümcül zehir taşırlar.

Diyanetin yasakladığı deniz ürünleri nelerdir?​

Diyanet İşleri Başkanlığı; midye, karides, kalamar, yengeç, ıstakoz gibi deniz hayvanlarının ‘helal olmadığını’ belirtti. Diyanet İşleri Başkanlığı; “Yengeç, kalamar, ıstakoz, karides, midye, kurbağa vb. gibi deniz ürünleri yenilebilir mi?” sorusuna tartışma yaratacak bir yanıt verdi.
Diyanet İşleri Başkanlığı, midye, karides, kalamar, yengeç, ıstakoz gibi deniz hayvanlarının ‘helal olmadığını’ belirtti.
Denizde yaşayan hayvanlar helal mi?
Şafii mezhebinde konuyla ilgili şöyle bir ayrım yapılmıştır: Deniz canlıları sadece suda yaşayabiliyor ve sudan çıktığında boğazlanmış hayvan gibi kısa sürede ölüyorsa, şekline ve ölüm durumuna bakılmaksızın yenmesi helaldir.
Hanefi mezhebi neden deniz ürünleri haram?
İslam hukukçuları bu hususta farklı görüşler ortaya koymuşlardır. Hanefiler, Kur’an ve sünnetteki nasları değerlendirip şu sonuca varıyorlar: “Deniz hayvanları” ifadesiyle balık türü kastedilmiştir. Bundan ötürü denizde yaşasa da deniz türüne girmeyen midye ve benzeri hayvanların yenmesi caiz olmaz.

Midye yemek neden günah?​

Hanefiler, Kur’an ve sünnetteki nasları değerlendirip şu sonuca varıyorlar: Deniz hayvanları ifadesiyle balık türü kastedilmiştir. Bundan ötürü denizde yaşasa da deniz türüne girmeyen midye ve benzeri hayvanların yenmesi caiz olmaz.
Midye yemek neden caiz değil?
Çünkü midye, balık suretinde değildir ve de o sınıfına girmez. Dolayısıyla balık suretinde olmayan bir deniz hayvanının etini yemek, caiz olmamaktadır. Suda yaşayan ve suda barınan hayvanlardan, her tür balığın eti ise yenilebilir.
 
Geri
Üst