- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 212.015
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Deniz salyası kötü bir şey mi?
Deniz salyasıyla ilgili Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi’nden Prof. Mustafa Sarı, ”Zehirli olmadığı için balık ve midyeler yenilebilir ama bazı patojen bakteriler için çok uygun bir ortam. Temastan kaçınmalıyız.” açıklamasını yaptı. Sarı, ”Organik bir oluşumdur zehirli değildir.Marmaradaki salya neden?
Marmara Denizi’nde, besin maddesi varlığının aşırı artması ve deniz suyu sıcaklıklarının yüksek seyretmesiyle aşırı çoğalan fitoplankton hücrelerinin ekosistem içinde kullanılmadan parçalanmaları sonucu denizde müsilaj oluşumları artıyor.Hangi denizlerde deniz salyası var?
Deniz salyası, bir diğer adıyla müsilaj Marmara denizinin birçok noktasında oluşarak hem denizin altını hem de altını tehdit ediyor. Erdek, Yalova, Mudanya, Gemlik, Gebze, Gelibolu, Kocaeli, Tekirdağ, İstanbul ve Adalar sahillerinin yanı sıra Ege ve Karadeniz’de de görülmeye başlandı.
Deniz salyası vücuda zarar verir mi?
Deniz canlılarını tehdit eden müsilaja temas edilmesi durumunda insanlara da zarar verebiliyor. Uzmanlar; alg, denizanaları ve denizdeki kirliliğin artmasıyla ortaya çıkan deniz salyasının zehirsiz olduğunu fakat deriye temas etmesi halinde kızarıklığa ve tahrişe neden olabileceğini belirtiyor.Deniz salyası öldürür mü?
Deniz salyası ya da müsilaj, denizin tabanına çökmüş durumda.Denizin altındaki hareketsiz yaşamadaki toplulukları öldürür durumda.Müsilaja ne sebep olur?
Müsilaj, hemen hemen tüm bitkiler ve bazı mikroorganizmalar tarafından üretilen kalın, yapışkan bir maddedir. Yapışkan, sümüksü yapıya sahip olan müsilaj deniz sıcaklığının yükselmesi artan bakteriler sonucunda oluşur.
Deniz salyası neden arttı?
Müsilaj, biyolojik ve kimyasal birçok koşulun bir araya gelmesiyle oluşan, fitoplankton olarak adlandırılan bitkisel canlıların aşırı çoğalması, deniz sıcaklığının yükselmesi ve buna bağlı olarak bakteriyel aktivitelerin artmasıyla oluşan sümüksü, yapışkan bir yapı.Deniz salyası olan yerde denize girilir mi?
Milliyet’ten Meltem Günay’ın haberine göre; Türk Tabipler Birliği Halk Sağlığı Kolu üyesi Halk Sağlığı uzmanı Dr. Ahmet Soysal, müsilajın olduğu yerlerde denize girmenin doğru olmadığını vurguladı. Dr. Soysal, “Çünkü orada bir kokuşma ve çürüme var.Deniz salyası hangi illerde var?
Salya şimdilik sadece Balıkesir’de Erdek, Marmara (Avşa) Adası; Bursa’da Gemlik, Mudanya; Çanakkale’de Gelibolu, Yalova, Kocaeli, Adalar ve İstanbul’da gözleniyor. Eğer Marmara kıyılarında bir tatil planlıyorsanız kalacağınız bölgede denizde salya olup olmadığını araştırmanız keyfinizin kaçmaması için önemli.