AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Deniz salyasi hangi mikroorganizma?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Deniz salyası hangi mikroorganizma?​

Marmara Denizi’ni kaplaması sonrası meşhur olan “müsilaj” ya da halk arasındaki adıyla “deniz salyası” (veya “deniz sümüğü”), neredeyse tüm bitkiler ve özellikle de fitoplanktonik protistalar olmak üzere çok sayıda mikroorganizma tarafından salgılanan, yapışkan (“zamksı”) bir maddedir.

Deniz salyası bitki mi?​

Deniz salyası, neredeyse tüm bitkiler ve bazı mikroorganizmalar tarafından üretilen kalın, yapışkan bir madde. Balıkçı ağlarına yapışan deniz salyası, avlanmayı zorlaştırıyor. Prof. Dr.
Müsilaj nerede var?
Deniz salyası, bir diğer adıyla müsilaj Marmara denizinin birçok noktasında oluşarak hem denizin altını hem de altını tehdit ediyor. Erdek, Yalova, Mudanya, Gemlik, Gebze, Gelibolu, Kocaeli, Tekirdağ, İstanbul ve Adalar sahillerinin yanı sıra Ege ve Karadeniz’de de görülmeye başlandı.
Deniz salyası hayvan mı?
Müsilaj, hemen hemen tüm bitkiler ve bazı mikroorganizmalar tarafından üretilen kalın, yapışkan bir maddedir. Yapışkan, sümüksü yapıya sahip olan müsilaj deniz sıcaklığının yükselmesi artan bakteriler sonucunda oluşur. Denizlerdeki müsilaj özellikle balıkçıların kabusu olur.

Deniz salyası nelere yol açar?​

Müsilaj (deniz salyası), hemen hemen tüm bitkiler ve bazı mikroorganizmalar tarafından üretilen kalın, yapışkan bir maddedir. Yapışkan, sümüksü yapıya sahip olan müsilaj deniz sıcaklığının yükselmesi artan bakteriler sonucunda oluşur. Denizlerdeki deniz salyası özellikle balıkçıların kabusu olur.

Deniz salyası kötü bir şey mi?​

Deniz salyasıyla ilgili Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi’nden Prof. Mustafa Sarı,”Zehirli olmadığı için balık ve midyeler yenilebilir ama bazı patojen bakteriler için çok uygun bir ortam. Temastan kaçınmalıyız.” açıklamasını yaptı. Sarı, ”Organik bir oluşumdur zehirli değildir.
Deniz salyası insan sağlığına zararlı mı?
Temastan kaçınmalıyız.” açıklamasını yaptı. Sarı, ”Organik bir oluşumdur zehirli değildir. Balık ve midye tüketmekte risk oluşturmaz” ifadelerini kullandı.
Müsilaj sadece Türkiye’de mi?
Son dönemde Marmara Denizi’nde ortaya çıkan müsilaj, dünya genelinde farklı tarihlerde Avustralya’dan Adriyatik Denizi’ne kadar birçok bölgede görüldü.
Marmara Denizi’ne gerekli arıtım yapılmadan gerçekleştirilen atık su deşarjları da ötrofikasyonun ana nedenlerini oluşturuyor. Ötrofikasyon da Marmara Denizi’nde en dikkati çekici problem olan ve “salya” olarak bilinen müsilaj oluşumlarına neden oluyor.
İlk defa Adriyatik Denizi’nde görülen müsilaj, 2013 yılında da Avustralya’nın Alexandra Headland ve Mooloolaba kasabalarında görüldü. Deniz köpüğü ya da salyası, kıyıdaki bazı kasabaları da basarak, trafiğin aksamasına yol açtı, kıyıları kullanılamaz hale getirdi.
 
Geri
Üst