AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Dengeleme birimi nedir?

Editör

Yeni Üye

Dengeleme birimi nedir?​

Dengeleme Birimi: Dengelemeye katılabilecek bir üretim veya tüketim tesisini ya da üretim veya tüketim tesisinin bir bölümü.

DGP ne demek?​

DGP ne demek?
Dengeleme Güç Piyasası (DGP): Gerçek Zamanlı Piyasa olarak da adlandırılan DGP, elektriğin teslimat saatinde arızalar ve/veya tahmin sapmaları sebebiyle arz ve talebin dengelenememesi (çok/az elektrik üretimi ile kayıpların yaşanması) durumlarında dengeleme faaliyetleri için kullanılan piyasadır.

Enerji Piyasaları nelerdir?​

Enerji Piyasaları nelerdir?
En basit anlamda, elektrik, doğalgaz, akaryakıt, petrol gibi enerji kaynaklarının mevcut ve gelecekte olabilecek durumlarındaki arz ve taleplerine göre kaynak miktarı, üretim, iletim ve dağıtım aksiyonlarının belirlendiği ve enerji kaynaklarının alım ve satım fiyatlarının belirlendiği platforma enerji piyasası …

Epiaş nedir ne iş yapar?​

18 Mart 2015 tarihinde kurulan EPİAŞ, Türkiye’nin “enerji ticaretinde merkez ülke olma” hedefi doğrultusunda; enerji piyasalarının etkin, şeffaf, güvenilir ve sürdürülebilir biçimde işletilmesi ve geliştirilmesi için çalışmaktadır.

Piyasa katılımcısı nedir?​

Piyasa katılımcısı nedir?
PMUM’a katılabilen kurumlara piyasa katılımcısı denilmektedir ve bunlar; Üretim lisansı sahibi. Otoprodüktör lisansı sahibi. Otoprodüktör grubu lisansı sahibi.

Elektrik Piyasasında Uzlaştırma nedir?​

Elektrik Piyasasında Uzlaştırma nedir?
Uzlaştırma Nedir? Uzlaştırma; gün öncesi piyasası, gün içi piyasası, dengeleme güç piyasası,YEKDEM ve enerji dengesizliğinden doğan alacak ve borç miktarlarının hesaplanmasını kapsar. Piyasa İşletmecisi (EPİAŞ) tarafından hızlı, güvenilir ve şeffaf bir şekilde gerçekleştirilir.

GÖP ve gip nedir?​

Gün İçi Piyasası (GİP) Gün Öncesi Piyasası (GÖP) ve Dengeleme Güç Piyasası (DGP) arasında yer alan ve katılımcılar için ek alış satış imkanları yaratarak dengesizlik olasılığını azaltan bir dengeleme mekanizması elemanı; dengeleme amaçlı bir “ara piyasa”dır.

Enerji Borsası Nedir?​

Enerji Borsası Nedir?
Enerji Borsası: Elektrik enerjisinin Gün Öncesi ve Spot Piyasa’da ticarete konu olmasını sağlayan bir organize piyasadır.

Enerji Piyasaları işletme kimin?​

Enerji Piyasaları işletme kimin?
Enerji Piyasaları İşletme A.Ş. EPİAŞ ortaklık yapısı. EPİAŞ, A Grubu hisseye sahip TEİAŞ’ın %30, B Grubu %30 ve C Grubu %4,16 hisseye sahip BİST ile C grubu hisseye sahip 97 özel sektör katılımcısının sahip olduğu %35,84 ortaklık yapısından oluşmaktadır.

EPİAŞ şeffaflık platformu nedir?​

Epiaş Şeffaflık Platformu, piyasa katılımcılarının bilgiye eşit şekilde erişebilmesi amacı ile kurulmuş olan merkezi bir veri ve analiz platformudur.

EPİAŞ kime bağlı?​

EPİAŞ kime bağlı?

Dengeleme piyasası nedir?​

Dengeleme piyasası nedir?
Dengeleme güç piyasası, Sistem İşletmecisine gerçek zamanlı dengeleme için en fazla 15 dakika içinde devreye girebilecek yedek kapasiteyi sağlar. Frekans kontrolü ve talep kontrolü hizmetleri, yan hizmetler aracılığıyla sağlanır.

Faturada reaktif ceza nasıl anlaşılır?​

Eğer bir kullanıcının sözleşme gücü 9 KVA ile 30 KVA arasında ise endüktif güç aktif gücün 3 ‘ünü geçtiğinde, kapasitif güç aktif gücün sini geçtiğinde reaktif ceza uygulanmaktadır; 30 KVA’nın üzerinde ise endüktif güç aktif gücün ‘sini geçtiğinde, kapasitif güç aktif gücün ’ini geçtiğinde reaktif ceza …

Enerji Piyasası Uzlaştırma ne demek?​

Enerji Piyasası Uzlaştırma ne demek?

GDDK ne demek?​

GDDK ne demek?
Geçmiş Dönük Düzeltme Kalemi’nin kısaltması olan GDDK, geçmiş 6 ay içindeki ilgili ayın tüketiminin eksik ya da fazla faturalandırılması nedeniyle faturaya yansıtılan bir kalemdir.

Enerji Piyasaları nedir?​

Faturada reaktif nedir?​

Faturada reaktif nedir?
Reaktif enerji, sisteme bağlı tüketim yapan ekipmanların çalışabilmesi için aktif enerji ile birlikte çekilen güçtür. Mesken aboneleri, aydınlatma aboneleri, tek fazla beslenen aboneler, bağlantı gücü 9 kW’a (dâhil), kurulu güç 15 KW’a kadar olan abonelere reaktif enerji tarifesi uygulanmaz.

GÖP ne demek?​

GÖP ne demek?
Elektriğin teslimat gününden bir gün öncesinde, elektrik ticareti ve dengeleme faaliyetleri için kullanılan, Piyasa İşletmecisi tarafından işletilen, organize bir piyasadır.

Küpst ne demek?​

KÜPST: Saatlik KUDÜP ve gerçekleşen üretim miktarı arasındaki farkın belli bir toleransı geçmesiyle oluşan bir nevi dengesizlik cezasıdır.

Epiaş GDDK ne demek?​

Epiaş GDDK ne demek?
Uzlaştırma bildirimi kesinleşmiş dönemlere ilişkin düzeltmeler, sonraki uzlaştırma bildirimlerinde geçmişe dönük düzeltme kalemi (GDDK) kapsamında ele alınmaktadır.

SMF nedir nasıl oluşur?​

SMF nedir nasıl oluşur?
SMF (Sistem Marjinal Fiyatı) Yani kısaca Gün Öncesi Piyasasında oluşan fiyat PTF, gerçek zamanda yani Dengeleme Güç Piyasasında oluşan fiyata ise SMF denilmektedir. Fiyatlar arz ve talebe göre belirlendiği için talebin yüksek veya arzın düşük olduğu zamanlarda fiyatın yükselmesi, aksi durumlarda ise düşmesi beklenir.

Enerji Piyasaları işletme A Ş kamu mu?​

EPİAŞ gelişmiş ülkelerin enerji borsaları ile rekabet edebilecek yetkinlikte, uluslararası standartlarda hizmet veren, etkin, şeffaf ve güvenilir bir enerji piyasası oluşturmak amacı ile bir kamu-özel sektör iştiraki olarak kurulmuştur.

Enerji Piyasaları işletme A Ş kimin?​

Enerji Piyasaları işletme A Ş kimin?

Geri