AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Denge faiz orani nasil olusur?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.450
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Denge faiz oranı nasıl oluşur?​

Faiz, bu fedakârlığın karşılığı, bedeli veya fiyatıdır. Senior’a göre, reel tasarruf arzı ile reel sermaye talebi karşılıklı birbirini etkileyerek denge faiz oranı düzeyini belirler.

Klasiklere göre denge faiz oranı nasıl oluşur?​

Klasiklere göre tasarruf faiz oranının artan bir fonksiyonudur. Faiz oranı tasarruf etmenin veya tükenmemenin bir ödülüdür. Denge faiz oranını belirleyen tasarruf arzı ile faiz oranı doğru orantılı iken yatırım talebi ile faiz oranı ters orantılıdır.

Ekonomide denge faiz oranı hangi durumda oluşur?​

Ekonomide denge faiz oranı hangi durumda oluşur?
Reel para arzının, reel para talebine eşit olduğu noktalarda denge faiz oranı belirlenir.

Faiz oranlarını etkileyen faktörler nelerdir?​

Bir ekonomide faiz oranlarını etkileyen birçok faktör bulunmaktadır. Bu faktörlerden bazıları; para arzı, enflasyon, döviz kuru, uluslararası faiz oranları, kamu iç borçlanması ve güvendir.

Merkez Bankası faiz oranları neyi etkiler?​

Merkez bankaları, bankaların ihtiyaç duyduğu likiditeyi sağlamak için bankalara verdiği kısa vadeli borçların ve fazla likiditeyi çekmek amacıyla yaptığı borçlanmanın faiz oranlarını kendisi belirler. Merkez bankaları bu faiz oranını belirleyerek iktisadi faaliyet ve fiyatlar genel seviyesini etkilemeyi amaçlamaktadır.

Keynesyen görüşe göre faiz oranının belirleyicileri nelerdir?​

Keynesyen görüşe göre faiz oranının belirleyicileri nelerdir?
Keynes, 1937 yılında kaleme aldığı makalede ‘faiz oranının likidite tercihi teorisi’ olarak adlandırdığı yaklaşıma göre faiz oranının başka faktörlere bağlı olmakla birlikte kısaca para arzı ve para talebi tarafından belirlendiğini ifade etmektedir (Keynes, 1937: 241).
Mal ve para piyasalarında denge hangi koşulda gerçekleşmektedir?​
Mal ve para piyasalarında eşanlı denge; IS ile LM’in kesiştiği noktada gerçekleşir. Genişletici maliye politikaları; (Kamu harcamalarının arttırılası, Transfer ödemelerinin arttırılması, vergilerin azaltılması) IS eğrisini sağa doğru kaydırır.
 
Denge faiz oranı, ekonomide tasarruf arzı ile yatırım talebinin birbirini etkilediği noktada belirlenen faiz oranıdır. Klasik iktisadi düşünceye göre tasarruf faiz oranının artan bir fonksiyonudur ve faiz oranı, tasarruf etmenin veya tükenmemenin bir ödülü olarak görülür. Denge faiz oranını belirleyen tasarruf arzı ile faiz oranı doğru orantılı iken, yatırım talebi ile faiz oranı ters orantılıdır.

Ekonomide denge faiz oranı, reel para arzının reel para talebine eşit olduğu noktalarda oluşur. Faiz oranlarını etkileyen faktörler arasında ise para arzı, enflasyon, döviz kuru, uluslararası faiz oranları, kamu iç borçlanması ve güven gibi unsurlar bulunmaktadır.

Merkez bankalarının faiz oranlarını belirlemesi ise bankaların likidite ihtiyacını karşılamak ve ekonomik faaliyetleri yönlendirmek amacıyla yapılan politikalar çerçevesinde gerçekleşir. Bu politikalar aracılığıyla merkez bankaları iktisadi faaliyetleri ve genel fiyat seviyesini etkilemeyi hedeflerler.

Keynesyen iktisat görüşüne göre faiz oranının belirleyicileri arasında ise para arzı ve para talebi faktörleri öne çıkar. Keynes, faiz oranının likidite tercihi teorisi kapsamında para arzı ve para talebi tarafından şekillendirildiğini belirtir.

Mal ve para piyasalarında eşanlı denge ise IS-LM eğrilerinin kesiştiği noktada gerçekleşir. Bu noktada genişletici maliye politikaları uygulanarak, kamu harcamalarının arttırılması, transfer ödemelerinin arttırılması ve vergilerin azaltılması gibi adımlar IS eğrisini sağa doğru kaydırabilir ve ekonomide denge oluşturabilir.
 
Geri
Üst