Deneylerde neden civa kullanilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
131.711
Çözümler
15
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Deneylerde neden cıva kullanılır?​

Yüksek sıcaklıkları ölçme konusunda cıva çok daha avantajlıdır. Kaynama noktası 356,7ᵒC olduğundan alkole göre çok daha yüksek sıcaklıkların ölçülebilmesini sağlar.

Barometrelerde sıvı olarak neden cıva kullanılır?​

Cevap: Cıvanın barometrede kullanılmasının nedeni ise hava basıncını ölçerken en kısa tüp boyuna sahip olmasıdır. En kısa tüp boyuna sahip olduğu için ölçmek daha kolaydır ve işte bu yüzden kocaman barometreler yapmamıza gerek yoktur.
Barometre nedir ne işe yarar?
Barometre, atmosfer basıncını ölçmeye yarayan alet. Genellikle cıvalı (sıvılı) ve aneroid (havalı) olmak üzere yaygın olarak kullanılan iki çeşidi vardır.
Cıva neden olur?
Civayı doğal olarak toprakta, parlak damlacıklar halinde bulmak mümkünkündür. Daha çok, zencefre de denilen kırmızı renkli civa sülfürün 600° C sıcaklıktaki havada kavrulmasıyle elde edilir. En zengin zencefre yatakları ispanya ve İtalya’da bulunur. Bu iki ülke, dünya civa üretiminin yarısını sağlarlar.

Cıva neden zararlı?​

Cıvanın solunması kimyasal akciğer yangısına, doku yıkımına yol açan bronşit oluşumuna neden olur ve etkilenim sürerse ölümle sonuçlanır. Anorganik cıva tuzları böbrek ve merkez sinir sistemine ileri derecede toksiktir. Metil cıva mikrotübül oluşumunu, nöronlarda protein sentezini engeller.

Cıva hangi besinlerde var?​

Cıvalı termometrelerde, ahşap malzemeleri korumak için sürülen cilalarda, tarımda ve evlerde kullanılan haşere ilaçlarında, deterjanlar ve yumuşatıcılarda, yüzünüze sürdüğünüz pudrada ve bunun gibi hergün temas ettiğimiz birçok ürünün içinde cıva bulunmaktadır.
Civanın çevreye zararları nelerdir?
Cıva, demir dışı metaller üretmek için kullanıldığı gibi fosil yakıtlardaki birçok mineralde de bulunur. Zaman içerisinde, insan faaliyetleri cıvanın çevreye taşınmasını arttırarak havadaki, topraklardaki, tatlı sudaki, okyanuslardaki ve biyotadaki miktarlarını arttırdı.
 
Geri
Üst