AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Denetleyici kurumlar hangileri?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Denetleyici kurumlar hangileri?​

Bunlar; Sermaye Piyasası Kurulu, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, Rekabet Kurumu, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, Şeker Kurumu, Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu, Kamu İhale Kurumu ve Kamu Gözetimi Kurumudur.

Düzenleyici ve denetleyici kurumlar neden var?​

Düzenleyici ve denetleyici kurumlar esasen regülasyon işlevi görmektedirler. Bu işlevin kapsamı, ilgili oldukları alanlarda kurallar koymak ve bu kurallara uyulmasını sağlamaktır. Yani regülasyon, hem düzenleme hem de denetleme işlevlerini içermektedir (Ulusoy, 1999: 4).
Kamu idareleri bütçe tekliflerini nereye gönderir?
Kamu idareleri, stratejik planları ile Bütçe Hazırlama Rehberinde yer alan esaslar çerçevesinde, bütçe gelir ve gider tekliflerini gerekçeli olarak hazırlar ve yetkilileri tarafından imzalanmış olarak en geç Eylül ayı sonuna kadar Cumhurbaşkanlığına gönderir.
Düzenleyici kurum ne demek?
Serbest piyasa ekonomisinde etkinlikte bulunan işletmelerin, tüketicilerin hak ve çıkarlarını korunmak, piyasayı düzenlenmek, denetlenmek, piyasayı rekabet esasları çerçevesinde işler duruma getirmek, bu çerçevede denetleyici ve gerekiyorsa yaptırımlar uygulamak amacıyla bağımsız idari nitelikli olarak kurulan …

Bütçe tasarı taslağı ve raporları hangi organ tarafından hazırlanır?​

5018 Sayılı Kanunun 19 uncu maddesinde TBMM’nin merkezi yönetim bütçe kanun tasarısı metnini maddeler, gider ve gelir cetvellerini kamu idare- leri görüşüp bölümler halinde oylayacağı düzenlenmiştir.

Türkiye’de bağımsız idari otoriteler nelerdir?​

Türkiye’de bağımsız idari otoritelerin ilk örnekleri olan Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Rekabet Kurumu (RK) ve Bankacılık Düzen leme ve Denetleme Kurumu (BDDK) yasalarındaki çözümler farklı niteliktedir.
Bağımsız idari otoriteler ne demek?
Yetkilerini kendi sorumluluğu altında bağımsız olarak kullanan, idari ve mali özerkliğe sahip düzenleyici bir kamu kurumudur.
Ülkemizde finansal piyasaları düzenleyen kuruluşlar nelerdir?
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) sermaye piyasasını düzenleyen ve denetleyen kamu kurumudur. SPK’nın temel görevi piyasanın işleyiş kurallarını belirlemek, piyasaların adil ve etkin çalışmasını sağlamak, ilgili kurumların belli kurallar çerçevesinde faaliyet göstermesini sağlamak ve yatırımcıların haklarını korumaktır.
 
Geri
Üst