AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Denetimli serbestlik sicile islenir mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.798
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Denetimli serbestlik sicile işlenir mi?​

Denetimli Serbestlik Sicile İşler Mi? Türk Ceza Kanunlarına göre sanığa verilen denetimli serbestlik sorunsuz bir şekilde biterse ve denetimli serbestlik boyunca kurallara uygun davranışlar sergilenirse, bu suç adli sicil kaydından tamamen silinerek arşiv kaydına alınacaktır.

Denetimli serbestlikte şehir dışına çıkabilir mı?​

Ülke dışına izin veren denetimli serbestlik müdürlüğü istisnadır. Yükümlülerin Denetimli Serbestlik Yasasında veya Denetimli Serbestlik Yasasında yurt dışına çıkamaması gibi veya izin verilmemesi gibi bir durum söz konusu değildir.

Adli kontrol şehir dışına çıkabilir mi?​

Adli kontrol şehir dışına çıkabilir mi?
Yurt dışına çıkış yasağı: Yurt dışına çıkış yasağı, uygulamada en çok karşılaşılan adli kontrol tedbiri çeşididir. Sulh ceza hakimliği veya mahkeme yurt dışına çıkış yasağı kararı aldığında, karar UYAP üzerinden derhal tüm yurtdışı çıkış noktalarına (havalimanı, gümrük) bildirilmektedir.

Denetimli serbestlik imza süresi ne kadar?​

Bu yükümlülüklerden biri de belirli bir süreç boyunca Denetimli Serbestlik Müdürlüğü birimlerine gidilerek imza atılmasıdır. Genellikle haftada 1 gün olarak belirlenen sistem ile birlikte koşullu salıverilen hükümlülerin takip edilmesi sağlanmaktadır.

Denetimli serbestlik alan memurluktan atılır mı?​

Denetimli serbestlik süresi de infaz kapsamında olduğundan bu süreçte göreve iade mümkün olmayacak, ilgili memuriyete ilişkin haklardan yararlanamayacaktır.

5 yıl denetimli serbestlik memurluğa engel mi?​

5 yıl denetimli serbestlik memurluğa engel mi?
Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararları, mahkûmiyet olarak değerlendirilemeyeceği ve gerekli denetim süresi içerisinde şartlar sağlandığında hiç suç işlenmemişçesine etki doğuracağından 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na göre memuriyete engel teşkil etmeyeceklerdir.

Denetimli serbestlik adli sicil kaydından silinir mi?​

Örneğin, 3 yıllık kesinleşen cezası için 01.01.2016 tarihinde cezaevine giren, denetimli serbestlik uygulamasından yararlanarak 01.01.2017 tarihinde tahliye edilen bir kişinin adli sicil kaydı ( sabıka kaydı ) 01.01.2019 tarihinden sonraki gün silinebilir hale gelecektir.
 
Denetimli serbestlik, Türk Ceza Kanunlarına göre uygulanan bir ceza alternatifi olduğundan, belirli koşullar altında sanığın adli sicilinden tamamen silinmesini sağlayabilir. Bu süreçte kurallara uygun davranışlar sergilemek oldukça önemlidir. Denetimli serbestlik sürecinde şehir dışına çıkma izni konusunda ise genellikle kısıtlama olmamaktadır. Yurt dışına çıkış yasağı gibi durumlar söz konusu olabilir ancak bu durumlar genellikle havaalanı ve gümrük gibi çıkış noktalarına bilgilendirme ile sağlanır.

Denetimli serbestlik sürecinde yükümlülerin, belirli periyotlarda imza atması gerekmektedir. Genellikle haftada bir gün olarak belirlenen bu uygulama, koşullu salıverilen hükümlülerin takibini sağlamaktadır. Denetimli serbestlikle ilgili memurluk görevinden ayrılma durumu ise sürecin infaz kapsamında olması sebebiyle geri dönüşü mümkün olmayabilir.

5 yıl denetimli serbestlik uygulaması, hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararlarına da değinmektedir. Bu kararlar, mahkumiyet olarak kabul edilmediği için 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na göre memuriyete engel teşkil etmeyecektir.

Denetimli serbestlik uygulaması sayesinde adli sicil kaydından suçla ilgili hükümler çıkartılarak, kişinin lehine bir durum oluşturulabilir. Belgelenen davranışlar ve koşulların yerine getirilmesi durumunda, adli sicil kaydı belirli bir süre sonra temizlenmiş olacaktır. Bu durum, bireyin topluma yeniden kazandırılması ve rehabilite edilmesi adına olumlu bir adımdır.
 
Geri
Üst