AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Denetim sureci evreleri nelerdir?

Editör

Yeni Üye

Denetim süreci evreleri nelerdir?​

Denetim süreci dört temel safhadan meydana gelmektedir: Müşteri seçimi ve denetim teklifinin kabul edilmesi. Denetimin planlanması Denetim çalışmasının yürütülmesi.

Aşağıdakilerden hangisi hile üçgeninin üç ana unsurudur?​

Bunlar, baskı, fırsat ve rasyonelleştirmedir. İlk defa bu üç unsuru hile üçgeni olarak adlandıran, hile konusunda birçok araştırması olan Sertifikalı Hile Denetçileri Kurumu (ACFE’nin) kurucusu olan Joseph T. Wells’dir. Hilenin neden yapıldığını anlamak için incelenmesi gereken konu, hile üçgenidir.

Mali kaynakların yerinde ve etkin kullanılması için yapılan denetim türü nedir?​

Mali kaynakların yerinde ve etkin kullanılması için yapılan denetim türü nedir?
Performans Denetimi: Kurum ya da kuruluşun görevlerini yerine getirirken kullandığı fiziki, mali ve beşeri kaynakların ekonomiklik, etkinlik ve verimlilik derecelerinin değerlendirilmesidir.

Denetimin planlanması aşamaları nelerdir?​

Denetimin planlanması aşamaları nelerdir?
Denetçi, denetim sürecini izleyerek toplayacağı kanıtları belirler….Denetim Sürecinde Planlama
- Denetimin Planlanması a) Siteyi tanımak amacıyla site hakkında bilgi toplanması, (Örn.
- Denetim Programının Yürütülmesi.
- Denetimin Tamamlanması ve Bulguların Raporlanması

Hile üçgeninin ana unsuru nedir?​

Temel olarak hileyi işleyenin hileyi işlemesi için gereken itici unsurları anlatan bir kavramdır. Hile üçgeni üç ana unsurdan oluşur : baskı, fırsat ve haklı gösterme/gerekçe. Yani insan olduğu müddetçe hile kavramı da hayatını sürdürecek ve yapılan işlemlerin denetime tabi tutulması gerekecektir.

Iç denetimin alanına giren denetim türleri nelerdir?​

Bunlar; uygunluk denetimi, mali denetim, performans denetimi ve bilgi ve sistem denetimi faktörleridir.

Bütçe denetim Türleri Nelerdir?​

Bütçe denetim Türleri Nelerdir?
Bütçenin Denetim Türleri Nelerdir?
- Ön Mali Kontrol,
- İç Denetim,
- Sayıştay tarafından yapılan dış denetim,
- Kesin Hesap Kanunu,
- Parlemento Denetimi.

Denetim süreci evreleri genellikle dört temel safhada gerçekleşir ve şunlardan oluşur:
1. Müşteri Seçimi ve Denetim Teklifinin Kabul Edilmesi: Denetim süreci genellikle müşteri ile başlar ve denetim teklifinin müşteri tarafından kabul edilmesiyle resmileşir.
2. Denetimin Planlanması: Denetçilerin, denetimin kapsamını, hedeflerini ve stratejilerini belirledikleri aşamadır. Bu aşamada denetimin zaman çizelgesi, personel ataması ve kaynak gereksinimleri belirlenir.
3. Denetim Çalışmasının Yürütülmesi: Belirlenen plan doğrultusunda denetim faaliyetleri gerçekleştirilir. Kanıtlar toplanır, incelemeler yapılır ve denetim süreci ilerler.
4. Bulguların Raporlanması: Denetim sonuçları, bulgular ve öneriler detaylı bir rapor halinde müşteriye sunulur. Rapor, denetimin etkinliğini ve sonuçlarını değerlendirmek için önemlidir.

Hile üçgeni ise hileyi açıklamak için kullanılan bir kavramdır ve üç ana unsurdan oluşur:
1. Baskı: Kişinin mali sıkıntılar, ahlaki baskılar, rekabet baskıları gibi nedenlerle hileye yönlendirilmesi.
2. Fırsat: Hilenin gerçekleşebilmesi için uygun ortamın oluşturulması, yani iç kontrol eksiklikleri, zayıf gözetim gibi faktörler.
3. Rasyonelleştirme: Kişinin hileyi kendisine doğru ve gerekli bir eylem gibi algılaması, yani hilenin haklı gösterilmesi ve gerekçelendirilmesi.

Mali kaynakların etkin kullanılması için yapılan denetim türü ise Performans Denetimi olarak adlandırılır. Bu denetim türünde, kurumun kullandığı fiziki, mali ve beşeri kaynakların ekonomiklik, etkinlik ve verimlilik dereceleri değerlendirilir.

İç denetimin alanına giren denetim türleri arasında uygunluk denetimi, mali denetim, performans denetimi ve bilgi ve sistem denetimi yer almaktadır.

Bütçenin denetim türleri ise genellikle şu şekilde sıralanabilir:
1. Ön Mali Kontrol: Bütçe harcamalarının ve gelirlerinin önceden kontrol edilmesi.
2. İç Denetim: Kurum içinde yapılan denetim faaliyetleri.
3. Dış Denetim (Sayıştay tarafından yapılan): Kurumun harcamalarının ve hesaplarının dış bağımsız bir kurum tarafından denetlenmesi.
4. Kesin Hesap Kanunu: Bütçenin uygulanmasının sonuçlarının denetlenmesi.
5. Parlemento Denetimi: Hükümet harcamalarının yasalara ve bütçeye uygunluğunun parlamento tarafından denetlenmesi.

Geri