Denetim oncesi faaliyetler nelerdir?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Denetim öncesi faaliyetler nelerdir?​

Denetim faaliyeti ön çalışmayla başlar ve denetim amaçlarının belirlenmesi, bilgi toplama/ön araştırma ve açılış toplantısı safhalarından oluşur. Elde edilen bilgiler ışığında denetim amaçları kesinleştirilir, potansiyel sorunlu alanlar ile denetim kapsamı belirlenerek bireysel çalışma planı hazırlanır.

Önemlilik ve denetim riski arasında nasıl bir ilişki vardır?​

Önemlilik kavramı; denetim riskiyle yakın ilişkili olup, aralarında her zaman tersine bir ilişki vardır. Mali tablolarda, denetim riski yüksek olan alanların denetimi, daha ayrıntılı şekilde yapılır ve daha fazla kanıta başvurulur. Denetçi güvenilir kanıt topladıkça, denetimde oluşabilecek riskler en aza indirilir.
Önemlilik düzeyi nasıl belirlenir?
iki tip önemlilik tutarı belirler: Başlangıç Önemlilik Tutarı; makul bir kullanıcının kararını etkilemeyecek maksimum yanlıĢlık tutarıdır. 1.ci aĢamada finansal tabloların geneli için önemlilik tutarı belirlenir, 2.ci aĢamada ise belli iĢlem sınıfları, hesap bakiyeleri ve açıklamalar için önemlilik tutarı belirlenir.

Denetim aşamaları nelerdir?​

Denetimin planlama, yürütme, raporlama ve izleme olmak üzere dört aşaması vardır.

Önemlilik nedir?​

Önemlilik kavramı, bir hesap kalemi veya mâli bir olayın nispî ağırlık ve değerinin mali tablolara dayanılarak yapılacak değerlemeleri veya alınacak kararları etkileyebilecek düzeyde olmasını ifade eder. Önemli hesap kalemleri, finansal olaylar ve diğer hususların mali tablolarda yer alması zorunludur.
Denetim riski ne demek?
Denetim riski, bağımsız denetimde önem arz eden bir kavramdır. BDS 200’e göre Denetim riski: Finansal tabloların önemli bir yanlışlık içermesine rağmen, denetçinin duruma uygun olmayan bir denetim görüşü vermesi riskidir. Denetim riski, önemli yanlışlık” riski ile tespit edememe riskinin bir fonksiyonudur.
Önemlilik, kavram olarak denetçinin finansal tabloların denetimi süresince, finansal tablo kullanıcılarının karar alma eşiklerini de dikkate alarak, yanlışlık veya eksiklikleri tolere edebilme seviyesini ifade etmektedir.
Bozkurt ise önemlilik düzeyi belirlenmesinde kriterleri ve asgari ve azami önemlilik düzeyleri şu şekilde önermiştir:
- Vergi Öncesi Kar için %5-%10 arası,
- Dönen Varlıklar için %5-%10 arası,
- Toplam Aktif için %0,5-%1,
- Cari Borçlar için %0,5-%1 arası.

Geri