- Konu Yazar
- #1
Denetim ne için gereklidir?
Denetimin temel amacı, var olanı ortaya koyup olması gerekenle karşılaştırmaktır. Bu niteliğiyle denetim, standartlara ve yasalara uygunluk arayışı olarak tanımlanabilir. Klasik yaklaşımlarda denetimin birincil işlevi, hata ve yolsuzlukların önlenmesi olarak değerlendirilir.Denetim teknikleri nelerdir?
Yazımızın aşağıdaki bölümlerinde bu denetim teknikleri ve uygulamasına yönelik olarak kısa bilgiler verilmeye çalışılacaktır.- 1-) Envanter Ve Sayım İncelemesi Tekniği:
- 2-) Belge İncelemesi Tekniği:
- 3-) Gözlem Tekniği :
- 4-) Bilgi Toplama Tekniği:
- 5-) Doğrulama Tekniği:
- a-) Pozitif Doğrulama (Teyit):
Konusu ve amacına göre denetim faaliyetler dörde ayrılmaktadır. Bunlar ise faaliyet denetimi, mali tablolar denetimi, iç denetim ve uygunluk denetimidir. Faaliyet denetimleri işletme faaliyetlerinin verimliliğini ve etkinliğini değerlendirmek amacıyla yapılır.
Denetim sistemi ne demek?
Denetim sistemi ne demek?Geleneksel olarak, denetimler temel olarak finansal sistemler ve bir şirketin veya bir işletmenin mali kayıtları hakkında bilgi edinme ile ilişkilendirilmiştir. Bilginin geçerlilik ve güvenilirlik olmasını tespit etmek ve ayrıca sistemin iç kontrolünün değerlendirmesini sağlamak için finansal denetimler yapılır.
Denetim kanıtları ne tür belgedir?
Denetim kanıtları ne tür belgedir?Denetim kanıtı, “işletmeye ait bilgilerin önceden saptanmış olan ölçütlere uygunluk derecesini belirlemek amacı ile denetçi tarafından kullanılan, denetçinin işletme hakkındaki görüşünü şekillendiren her türlü bilgi, belge ve kayıtlardır” olarak tanımlanabilir.
Kanıt değerleme teknikleri nelerdir?
Denetçi, denetim prosedürlerini uygularken aşağıda sayılan tekniklerden bir ya da bir kaçını kullanarak denetim kanıtı toplar.Kaç çeşit denetim türü vardır?
2.2.Amaçlar›na Göre Denetim Türleri Denetim faaliyeti ile ulafl›lmak istenen amaca göre denetim türleri; finansal tablo- lar denetimi, uygunluk denetimi ve faaliyet denetimi olmak üzere üç bafll›kta s›n›fland›r›lm›flt›r.Denetçi: Denetim faaliyetini yürüten, mesleki bilgi ve deneyime sahip, bağımsız davranabilen ve yüksek ahlaki nitelikler taşıyan uzman bir kişidir….Denetçi türleri:
- Bağımsız denetçiler.
- İç denetçiler.
- Kamu denetçiler.
Denetimde örneklem ne demek?
Denetimde örneklem ne demek?Denetim örneklemesi, örneklemin seçildiği anakitleyle ilgili bir sonuca varılması veya bu sonuca varılmasına yardımcı olması için denetçinin anakitleden seçilen kalemlerin bazı özellikleri hakkında denetim kanıtları elde etmesini ve bu kanıtları değerlendirmesini sağlar.
Denetim kanıtı türleri nelerdir?
Denetim kanıtı türleri nelerdir?Kanıt türleri Denetim kanıtları türlerine göre fiziki, sözlü, belgeye dayanan ve analitik olmak üzere dört başlık altında gruplandırılabilir: 1) Fiziki Kanıtlar: Genellikle kişilerin ve olayların gözlemlenmesi ya da varlıkların incelenmesi yoluyla elde edilmektedir.