Denetim Komitesinin amaci nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
261.096
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Denetim Komitesinin amacı nedir?​

Denetim komitesi, yönetim kurulu adına, iç ve dış denetim sürecinin uygulama etkinliğini, katma değerini, muhasebe, mali raporlama ve iç kontrollerin işleyişi ve yeterliliğini gözetim işlevine sahip komitedir. Denetim komitesi, bu işlevi ile yönetim kurulu için güvence sağlamaktadır.

Denetim Komitesi ne demek?​

a) Denetim komitesi şirketin muhasebe sistemi, finansal bilgilerin kamuya açıklanması, bağımsız denetimi ve şirketin iç kontrol sisteminin işleyişinin ve etkinliğinin gözetimini yapar.
Denetim komitesi kimlerden oluşur?
MADDE 2- Denetim Komitesi, icrai görevi bulunmayan Yönetim Kurulu üyeleri arasından seçilen en az iki üyeden oluşur. Komite üyelerinin, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu tarafından belirlenen niteliklere sahip olması şarttır.

Bankalarda kimler denetim Komitesi üyesi olabilir?​

En az lisans düzeyinde öğrenim görmüş olması ve bankacılık veya finans alanında en az on yıllık deneyime sahip olması, Eş ve çocuklarının bankada veya konsolidasyona tabi ortaklıklarında genel müdür, genel müdür yardımcısı ve dengi pozisyonda yönetici olmaması

Denetim Komitesi Raporu Nedir?​

f. Bağımsız denetim raporu, konsolide finansal tablolar ve faaliyet raporlarını inceleyerek görüşlerini Yönetim Kurulu ‘na sunar. Bu yönetmelik ve yönetmelikte yapılacak düzenlemeler Yönetim Kurulu kararı ile yürürlüğe girer. Yönetmeliğin yürütülmesinden Komite Başkanı ve Yönetim Kurulu Başkanı sorumludur.
Denetim Komitesi zorunlu mu?
Büyük ölçekli, halka açık anonim şirketler zorunlu olarak “denetim komitesi”, “kurumsal yönetim komitesi” ve “riskin erken teşhisi komitesi” olmak üzere üç ayrı komite kurmaktadırlar. Buna ilaveten ihtiyari biçimde şirketin ve sektörün faaliyeti ile ilgili olarak ek komiteler de kurulabilir.
MADDE 7 – (1) Denetim komitesi, yönetim kurulu adına bankanın iç sistemlerinin etkinliğini ve yeterliliğini, bu sistemler ile muhasebe ve raporlama sistemlerinin Kanun ve ilgili düzenlemeler çerçevesinde işleyişini ve üretilen bilgilerin bütünlüğünü gözetmek, bağımsız denetim kuruluşları ile derecelendirme, değerleme …
Bankaların dış gözetim ve denetimi ise, Bağımsız Denetim Kuruluşu, Bankalar Yeminli Murakıpları, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu ve Kurumu tarafından yapılır.
Kredi komitesi ne iş yapar?
finansal kuruluşlarda(mevduat bankası, yatırım bankası v.s) kimlere kredilerin ne şartlarda verilebileceğini, kredilerle ilgili yetki ve sorumluluğu belirleyen ve dağıtan organdır.

Iç denetim birimi zorunlu mu?​

İç denetim, kriz dönemlerinde artış gösteren usulsüzlüklerin önlenmesinde ve ortaya çıkarılmasında da etkin bir rol üstlenir. Ülkemizde bankacılık başta olmak üzere mali sektörde ve 5018 sayılı Kamu Mali Yönetim ve Kontrol Kanunu ile kamu kurumlarında iç denetim yasal olarak zorunludur.

Bankalarda kimler Denetim Komitesi üyesi olabilir?​

Bankalarda Dış Denetim kim yapar?

AMAÇ: Şirketin muhasebe sistemi, finansal bilgilerinin kamuya açıklanması, bağımsız denetimi ve şirketin iç kontrol ve iç denetim sisteminin işleyişinin ve etkinliğinin gözetimi, görevlerini yerine getirmek amacıyla kurulan, komitenin görevleri ve çalışma esaslarının düzenlenmesidir.

Bankalarda iç denetim faaliyetlerini kim yapar?​

Banka yönetim kurulu ve üst düzey yönetim etkin iç denetim sisteminden nihai olarak sorumlu olmakla birlikte, gözetim ve denetim otoritelerinin görevi her bankanın iç denetim sistemini değerlendirmektir.

Kredi komitesinin görevleri nelerdir?​

Banka denetim komitesi üyeleri hangi kuruldan seçilir?
5411 sayılı Kanun’un 24 üncü maddesine göre denetim komitesi en az 2 üyeden oluşur. Denetim komitesi üyeleri icraî görevi bulunmayan (kendisine bağlı doğrudan gelir getirici faaliyetlerin icra edildiği birim bulunmayan) yönetim kurulu üyeleri arasından seçilir.
 
Geri
Üst