AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Denetim kayyimi nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.450
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Denetim kayyımı nedir?​

Dene- tim kayyumu yönetim kurulunun işlemlerini amaca uygunluk yönünden denetleyip uygun bulursa izin veren ve bu kapsamda ön denetim yapan bir kayyum- dur. Kayyumun amacı, alacaklıların, ortakların ve şirketin menfaatini birlikte nazara alarak korumak- tır.

Temsil kayyımı kimler olabilir?​

-Çocuk, vesayet altında ise, çocuğun yasal temsilcisi vasidir. Bir işte çocuğun yararı ile vasinin yararı çatışıyorsa vasinin temsil yetkisi sona erer ve çocuğa temsil kayyımı atanır.

Kayyımlık ücretini kim öder?​

Kayyımlık ücretini kim öder?
(2) Kayyımlık konusu malın idaresiyle ilgili olarak yapılması gereken ancak, kişi hesabında para olmaması nedeniyle karşılanamayan giderler, yönetim hesabından karşılanır.

Kayyum kim olabilir?​

Kayyum kim olabilir?
Kayyumluk, Medeni Yasada düzenlendiği şekliyle gerçek kişiler için düzenlenmiş kuralları ihtiva eder. Ancak bazı durumda tüzel kişiler içinde kayyum atanır. Tüzel kişiler temsil ve yönetim boşluğuna düştükleri takdirde geçici olarak tüzel kişilere de kayyum atanması yapılmaktadır.

Temsil kayyım ne zaman atanır?​

Bir işte yasal temsilcinin menfaati ile küçüğün veya kısıtlının menfaati çatışıyorsa’ temsil kayyımlığı hususu düzenlenmiştir. Buna göre kısıtlı ile vasi arasındaki menfaat çatışmasının olup olmadığı araştırılması ve buna göre temsil kayyımı atanması gerekir.

Kimler kayyım talep edebilir?​

Bir hayır işi veya genel yarar amacı güden başka bir iş için halktan toplanan para ve sair yardımı yönetme veya harcama yolu sağlanamamışsa. İstek üzerine; -İsteğe bağlı kısıtlama sebeplerinden biri varsa, ergin bir kişiye kendi isteği üzerine bir kayyım atanabilir.

Kayyım olmak için nereye başvurulur?​

Kayyım olmak için nereye başvurulur?
TMK’nın 426. Maddesinde düzenlenen temsil kayyımlığında; vesayet makamının yani sulh hukuk mahkemesinin, aşağıda yazılı olan veya kanunda gösterilen diğer hâllerde ilgilisinin isteği üzerine veya re’sen temsil kayyımı atayabileceği düzenlenmiştir.

Hangi şartlarda kayyum atanır?​

Hangi şartlarda kayyum atanır?
Kayyum, usulsüzlük yapıldığı belirlenen özel kurumlara ve şirketlere devlet el koyduktan sonra atanan yöneticidir. Bu yöneticiler mahkeme tarafından atanır. Atanan bu kişiler, makamlarının kendilerine verdiği yetki ve görevler çerçevesinde çalışmalarını sürdürür.

Kayyımlık ücreti nasıl ödenir?​

(2) Kayyımlık konusu malın idaresiyle ilgili olarak yapılması gereken ancak, kişi hesabında para olmaması nedeniyle karşılanamayan giderler, yönetim hesabından karşılanır. Bu giderler, ilgilinin gelirleri kişi hesabına yatırıldıktan sonra kanunî faiziyle birlikte tahsil edilerek yönetim hesabına aktarılır.

Kayyım ücret alır mı?​

Vasilik veya kayyımlık nedeni ile yapılacak olan ödemeler Türk Medeni Kanunu’nun vasinin ücreti başlıklı 457. maddesi ve 458. maddesi hükmüne göre vasi ve kayyım ücret talep edebilir. Vasi ve kayyım olarak görev almak isteyen meslektaşlarımıza saygıyla duyurulur.

Kayyum olma şartları nelerdir?​

Kayyum olma şartları nelerdir?
Kayyum olmanın şartları neler?
- Ergin bir kişi, hastalığı, başka bir yerde bulunması veya benzeri bir sebeple ivedi bir işini kendisi görebilecek veya bir temsilci atayabilecek durumda değilse,
- Bir işte yasal temsilcinin menfaati ile küçüğün veya kısıtlının menfaati çatışıyorsa,

Hangi hallerde kayyım atanır?​

Hangi hallerde kayyım atanır?

Kayyım atanması hangi mahkeme?​

Temsil kayyımı vesayet makamı tarafından atanır. TMK m. 397/II’ye göre vesayet makamı, sulh hukuk mahkemesi; denetim makamı, asliye hukuk mahkemesidir. Öyleyse, sulh hukuk mahkemesince TMK m. 426’da anılan hallerin mevcudiyeti halinde temsil kayyımı atanabilecektir.

Limited şirkete hangi hallerde kayyım atanır?​

Göçmen kaçakçılığı ve insan ticareti (madde 79, 80), 2. Uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti (madde 188), 3. Parada sahtecilik (madde 197), 4. Fuhuş (madde 227), 5. Kumar oynanması için yer ve imkân sağlama (madde 228), 6. Zimmet (madde 247), 7. Suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama (madde 282), 8. …

Kayyum atanırsa ne olur?​

Kayyum atanırsa ne olur?
 
Denetim kayyımı, yönetim kurulunun işlemlerini amaca uygunluk yönünden denetleyip uygun bulursa izin veren ve bu kapsamda ön denetim yapan bir kayyımdır. Kayyumun amacı, alacaklıların, ortakların ve şirketin menfaatini birlikte nazara alarak korumaktır. Temsil kayyımı ise çocuk, vesayet altında olan bireyler için yasal temsilciler tarafından atanabilmektedir. Eğer çocuğun yararı ile vasinin yararı çatışıyorsa, vasinin temsil yetkisi sona erer ve çocuğa temsil kayyımı atanır.

Kayyımlık ücretini genellikle yönetim hesabından karşılanır. Malın idaresiyle ilgili giderler, kişinin hesabında para olmaması durumunda yönetim hesabından karşılanır ve ilgili gelirler tahsil edildikten sonra yönetim hesabına aktarılır.

Kayyumlar genellikle gerçek kişiler için atanırken, bazı durumlarda tüzel kişilere de kayyum atanması mümkündür. Kayyımlık, Medeni Yasada düzenlenen kurallar çerçevesinde gerçekleşir ve tüzel kişilere de geçici olarak kayyum atanabilir.

Temsil kayyımı ise bir işte yasal temsilcinin menfaati ile küçüğün veya kısıtlının menfaati çatışıyorsa atanır. Bu durumda kısıtlı ile vasi arasındaki menfaat çatışmasının incelenmesi ve buna göre temsil kayyımının atanması gerekir.

Kayyum olmak için başvuru süreci genellikle TMK'nın ilgili maddeleri çerçevesinde gerçekleşir. Örneğin temsil kayyımlığında vesayet makamı yani sulh hukuk mahkemesi, ilgilisinin isteği üzerine veya belirli hallerde re'sen temsil kayyımı atayabilir.

Kayyım atanması genellikle usulsüzlük yapıldığı belirlenen özel kurumlar veya şirketler için devlet el koydukça atanır. Bu yöneticiler mahkeme tarafından atanır ve kendilerine verilen yetki ve görevleri mahkeme kararıyla yürütürler.

Kayyumlar genellikle belirlenen prosedürler ve kurallar çerçevesinde ücret alabilirler. Türk Medeni Kanunu'nun ilgili maddelerine göre vasi ve kayyum ücret talep edebilirler.

Kayyum olabilmek için belirli şartlar bulunmaktadır. Eğer bir kişi, ivedi bir işini kendisi görebilecek durumda değilse veya bir işte yasal temsilcinin menfaati ile küçüğün veya kısıtlının menfaati çatışıyorsa kayyum atanabilir.

Son olarak, kayyum atanması durumunda genellikle ilgili kurum veya şirketin yönetimi, kayyum tarafından devralınır ve kayyum atanmasıyla beraber yasal süreçler başlamış olur. Bu süreçte kayyum belirli yetki ve sorumluluklarla hareket eder.
 
Geri
Üst