- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 216.807
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Denetim kanıtları nelerdir?
Denetim kanıtı, denetlenen bilgilerin önceden saptanmış ölçütlere uygunluk derecesini belirlemek amacıyla denetçi tarafından kullanılan her türlü bilgi, belge ve kayıtlardır. Denetçi görüşü sonucu ortaya çıkacak rapor güvenilir bilgi sunma noktasında önem arz etmektedir bu da bağımsız denetimin en önemli unsurudur.Denetim muhasebe kanıtları nelerdir?
(a) Denetim kanıtı: Denetçinin, görüşüne dayanak oluşturan sonuçlara ulaşırken kullandığı bilgilerdir. Denetim kanıtları, finansal tablolara dayanak (temel) oluşturan muhasebe kayıtlarındaki bilgiler ile diğer kaynaklardan elde edilen bilgileri içerir.Kanıt toplama nedir?
Denetimde kanıt toplama, denetçinin bizzat denetim işlemlerini gerçekleştirmesi demektir. Denetçi, planına uygun şekilde denetim programını gerçekleştirir yani çeşitli denetim tekniklerini uygulayarak finansal tablolar hakkında denetim görüşüne ulaşmak için kanıt toplar.
Muhasebe kanıtları nelerdir?
İşletmenin muhasebe kayıt ortamından elde edilen kanıtlar; işletmede var olan muhasebe bilgilerinin tümünü ifade etmekte olup, bu bilgiler denetlenen işletmede mevcut olarak bulunmaktadır. Bu bilgiler, denetlenen işletmenin finansal tablolarına temel oluşturur.
Denetçinin kanıt toplamadaki amacı nedir?
Denetçi kanıt toplama işini denetim süreci boyunca devam ettirir. Denetim kanıtı toplamadaki temel amaç, müşteri ile ilgili bilgi toplamak ve riskleri belirlemek, müşterinin iç kontrol sisteminin etkinliğini belirlemek, yönetimin finansal tablolarındaki bilgileri ile ilgili iddialarının doğruluğunu araştırmaktır.Analitik kanıtlar nedir?
Analitik Kanıtlar (Analytical Evidences): Mali ve mali olmayan bilgiler arasındaki ilişkilerin incelenmesi, hesaplanması ve karşılaştırılması suretiyle elde edilen kanıtlardır. Analitik kanıtlar, “normal şartlar altında benzer sonuçların çıkacağı” varsayımıyla toplanır.Kanıtın uygunluğu temel özelliği nedir?
uygunluğu; kanıtın denetçi tarafından kabul edilebilirliği (Güvenilirlik) ile denetlenen kaleme ilişkin denetim amacıyla ilişiklendirme, yani denetim görüşüne etki edebilme (İlgililik) derecesini ifade eder.
Analitik kanıt nedir?
BDS 500 neyi açıklamaktadır?
Bu Bağımsız Denetim Standardı (BDS), finansal tabloların denetiminde nelerin denetim kanıtlarını oluşturduğunu açıklar ve denetçinin, görüşüne dayanak oluşturan makul sonuçlara ulaşabilmesi amacıyla yeterli ve uygun denetim kanıtı elde etmek için denetim prosedürlerini tasarlama ve uygulama sorumluluğunu düzenler.Destekleyici kanıt nedir ne işe yarar?
Ancak bu kanıtlar üzerinde işletmenin etkisi önemli düzeyde olduğundan güvenilirlikleri sınırlıdır. ”Destekleyici kanıtlar”;denetçinin muhasebe ortamı dışında elde ettiği ve kayıt ortamında elde edilen kanıtları desteklemekte kullandığı kanıtlardır.Bunlar muhasebe kayıt ortamından elde edilen bilgilerin güvenilirliğini …Kanıt toplama tekniklerinden doğrulama tekniği nedir?
5-) Doğrulama Tekniği: İşletme kayıtlarında yer alan konuların üçüncü kişiler nezdindeki defter ve belgeler üzerinden araştırılarak tespit yapılmak suretiyle doğrulanmasıdır. Doğrulama tekniği, işletme dışındaki bağımsız kaynaklardan işletme ile ilgili konularda bilgi alma yöntemidir.
Denetim kanıtı, “işletmeye ait bilgilerin önceden saptanmış olan ölçütlere uygunluk derecesini belirlemek amacı ile denetçi tarafından kullanılan, denetçinin işletme hakkındaki görüşünü şekillendiren her türlü bilgi, belge ve kayıtlardır” olarak tanımlanabilir.
Kanıt türleri nelerdir?
En önemli kanıt çeşitleri, kişisel deneyim, yayımlanmamış rapor, yayımlanmış rapor, görgü tanıklığı, ünlü tanıklığı, deney, istatistik, anket, resmi gözlem ve araştırma incelemesidir.
Güvence denetimi ne demek?
Güvence denetimi, bağımsız denetim ve sınırlı denetim dışında kalan denetim hizmetlerini ifade etmektedir. Bu yeni denetim anlayışı, Türkiye’de pek fazla bilinmemektedir. Bu nedenle, bu çalışmada, güvence denetim hizmetlerinin genel hatlarıyla tanıtılması amaçlanmıştır.Denetçilerin denetim kanıtı toplamadaki temel amaçları şunlardır: a) Müşteri ile ilgili bilgi toplamak ve riskleri belirlemek, b) Müşterinin iç kontrol sisteminin etkinliğini test etmek, c) Yönetimin finansal tablolarındaki bilgiler ile ilgili iddialarının doğruluğunu araştırmaktır.
Belgelerden elde edilen kanıt nedir?
3) Belgeye Dayalı Kanıtlar: Denetim kanıtlarının en yaygın şeklidir. Anlaşmalar, sözleşmeler, raporlar, faturalar, tutanaklar, mektuplar gibi çok çeşitli formlarda olabilir. Ayrıca uygun yöntem ve araçlarla bilgisayar kayıtlarından da elde edilmesi mümkündür.Toplanan denetim kanıtları ne tür belgedir?
Denetim kanıtı, denetlenen bilgilerin önceden saptanmış ölçütlere uygunluk derecesini belirlemek amacıyla denetçi tarafından kullanılan her türlü bilgi, belge ve kayıtlardır.
Bağımsız denetimin özellikleri nelerdir?
Bağımsız denetimin özellikleri Denetim tamamen bağımsız kişilerce gerçekleştirilmelidir. Amaç, mali tablolarda yer alan önemli yanlışlıkların ortaya çıkarılması ve denetlenen finansal tablolara güvenilirlik kazandırmaktır. Denetim sonunda mali tablolar hakkında tek bir görüş oluşturulur.
Denetçi hangi hallerde denetim raporunda görüş bildirmekten kaçınır?
Denetçi, görüşüne dayanak teşkil edecek yeterli ve uygun denetim kanıtı elde edemezse ve -varsa- tespit edilmemiş yanlışlıkların finansal tablolar üzerindeki muhtemel etkilerinin önemli ve yaygın olabileceği sonucuna varırsa, görüş vermekten kaçınır.Denetçinin kanıt toplama yöntemleri nelerdir?
Denetçi, denetim prosedürlerini uygularken aşağıda sayılan tekniklerden bir ya da bir kaçını kullanarak denetim kanıtı toplar.Analitik kanıtlar ne demek?
4) Analitik Kanıtlar: Mali ve mali olmayan bilgiler arasındaki ilişkilerin incelenmesi, hesaplanması ve karşılaştırılması suretiyle elde edilen kanıtlardır. Analitik kanıtlar, “normal şartlar altında benzer sonuçların çıkacağı” varsayımıyla toplanır.